Agile, Hard & soft skills

Net als een groot deel van Nederland, hebben we bij Bartosz de laatste maanden veelal vanuit huis gewerkt. Maar, dat betekent natuurlijk niet dat we geen trainingen en andere bijeenkomsten meer faciliteren. Zo organiseerden Tim Jonker en ik recentelijk onze eerste online editie van de workshop Quality Infected Teams (QIT). Het doen van een QIT-workshop geeft teams richting en een gedeeld kader met betrekking tot de benadering van testen en softwarekwaliteit. Door gebruik te maken van verschillende online tools wisten we de ervaring van de fysieke Workshop Quality Infected Teams heel aardig te evenaren. Hoe we de cursus precies vertaald hebben van offline naar online? Welke uitdagingen we onderweg tegenkwamen? En of het voor herhaling vatbaar is? Je leest het in deze blog.

Uitdagingen van een online workshop

Een fysieke workshop naar een online variant vertalen doe je niet zomaar. Tim en ik liepen tegen behoorlijk wat uitdagingen aan. Bij een fysieke training kun je deelnemers bijvoorbeeld gemakkelijk aanzetten om in kleine subgroepjes aan de slag te gaan. Samen nadenken, discussiëren en visueel vastleggen wat je ontdekt. Op die manier werken de deelnemers aan een gedeeld en gedragen beeld van zowel de opdrachten als de uitkomsten. Co-creatie, noemen we dat. Juist die co-creatie is erg krachtig: het zorgt ervoor dat informatie beter blijft hangen en voor draagkracht binnen een groep. Maar hoe faciliteer je co-creatie tijdens een online workshop?

En wat dacht je van de visuele ondersteuning van je verhaal? Net als het werken in subgroepjes, kun je ook dat gemakkelijk faciliteren bij een fysieke training. Zo kun je de belangrijke elementen uit de workshop een prominente plaats in de ruimte geven. Door een ‘visueel geheugen’ op te bouwen, borduur je gemakkelijk voort op stappen die je eerder hebt gezet. Offline gebruik je gewoon een whiteboard om dit visuele geheugen te creëren. Online is dat een ander verhaal. Je zit immers niet met z’n allen in één fysieke ruimte. Hoe bereik je gedeeld begrip als je niet samen voor een whiteboard kunt staan? En hoe breng je een verhaal over zonder visuele ondersteuning?

“Het doen van een QIT-workshop geeft teams richting en een gedeeld kader met betrekking tot de benadering van testen en softwarekwaliteit.”

Breakout Rooms en Virtuele Whiteboards

Met al deze vragen in ons hoofd gingen we op zoek naar oplossingen. Al snel vonden we twee handige tools: Zoom en Mural. Met behulp van de video conferencing software van Zoom kunnen alle deelnemers tegelijk in een plenaire sessie aanwezig te zijn, maar facilitators kunnen deelnemers ook verdelen over meerdere parallelle ‘break-out rooms’. Een groepje heeft in zo’n break-out room een afgesloten ruimte waar ze kunnen werken aan opdrachten. Als facilitator kun je heen en weer hoppen en chatten met de verschillende rooms. Ook kun je de break-out rooms weer sluiten, waarna de deelnemers weer in de plenaire sessie terecht komen. Ideaal voor een online workshop! En dan nog het stukje visuele ondersteuning tijdens eens een workshop. Daar is Mural perfect voor. Mural is een tool waar alle deelnemers tegelijk online kunnen werken op hetzelfde canvas. Een soort digitaal whiteboard, dus. Tijdens de workshop leveren deelnemers hun input door het schrijven, plakken en verplaatsen van ‘stickies’, het doen van dot-votes en het maken van tekeningen.

Kortom: door Zoom en Mural hebben we de mogelijkheden van een fysieke training door kunnen trekken in onze online training.

De inhoud van de workshop: QIT-kaartspel

Yes: de techniek werkt, de trainers hebben er zin in, de online QIT-workshop kan van start! Net als in de reguliere workshop, begint de online workshop met een korte uitleg van het QIT-gedachtengoed. Daarna verdelen we alle deelnemers over drie teams. In die teams gaan de deelnemers aan de hand van het QIT-kaartspel met elkaar in gesprek over hun ervaringen met de verschillende aspecten van QIT. Op de kaarten staan interventies en technieken die je als tester of scrum master kunt toepassen om de verantwoordelijkheid voor het leveren van voldoende kwaliteit daar te leggen waar hij hoort: bij het hele team.

adfad

Ronde 1: Whole Team Approach

In deze eerste break-out ronde verdelen we de deelnemers in groepjes van vier. Alle groepen bespreken de kaarten in de categorie Whole Team Approach. Voor iedere kaartje vragen we de deelnemers om de beschreven interventie of techniek een plaats te geven op de assen ‘Impact op Kwaliteit’ en ‘Haalbaarheid’. De deelnemers discussiëren op deze manier over hun eigen ervaringen en ideeën bij de verschillende kaartjes, iedere deelnemer kan alle kaartjes steeds verschuiven. Net als ‘in het echt’.

Ronde 1

Ronde 2: Fast Feedback

In de tweede ronde staan we stil bij het aandachtsgebied Fast Feedback. Het uitstellen van feedback is in projectteams een doodzonde. Voor verschillende constructieve feedbackloops die in een team aanwezig zijn, is het van belang om te onderzoeken wat we kunnen doen om die feedbackloops te versnellen. In deze ronde hebben de deelnemers de kaartjes verdeeld over de verschillende momenten waar typisch feedback gegeven kan worden. Ook hebben we de deelnemers gevraagd om de kaartjes dichter bij het centrum van een cirkel te plaatsen als ze vinden dat een kaartje in die cirkel naar hun mening een beter rendement bereikt dan andere interventies of technieken.

Ronde 3: Exploration

Tot slot gaan de deelnemers aan de slag met het derde aspect uit het QIT-gedachtengoed: Exploration. De deelnemers verdelen de kaartjes uit deze categorie over drie categorieën: (1) Exploration als mindset van een goede tester, (2) Tools die helpen om goede Exploratory testsessies te kunnen uitvoeren en (3) Exploration van het voortbrengingsproces binnen het team. Ook deze ronde maken we weer gebruik van de online tools door de verschillende teams in hun Breakout Room de kaarten uit het kaartspel te laten verdelen over deze categorieën. Samen staan ze stil bij welke combinatie van interventies waardevol kan zijn om de kans op vervelende bevindingen in productie te voorkomen.

En nu?

Zo’n eerste online workshop smaakt naar meer. Binnen Bartosz willen we – zeker met het oog op de corona-ontwikkelingen – ook in de toekomst online QIT-workshops blijven geven. Heb je interesse in een online QIT-workshop voor jouw organisatie? Mail ons dan op info@bartosz.nl.

Wil je ons nieuwste Paarsz magazine per post ontvangen? Laat dan je gegevens achter.

Ontwerp zonder titel (19)

Werken bij Bartosz?

Vincent Verhelst

Geïnteresseerd in Bartosz? Dan ga ik graag met jou in gesprek. We kunnen elkaar ontmoeten met een kop koffie bij ons op kantoor. Of tijdens ontbijt, lunch, borrel of diner op een plek die jou het beste uitkomt. Jij mag het zeggen.

Mijn Paarsz