Werken bij, Bartosz

Quality Infected Teams gaan uit van een Agile manier van werken. We willen dat overal in de praktijk brengen, ook al tijdens het sollicitatiegesprek. Vanuit Bartosz Labsz ontwikkelden we daarom een sollicitatiebord waarmee het eerste gesprek Agile, interactief en dus interessanter is voor beide partijen.

Geboren vanuit Bartosz Labsz

Het idee van de sollicitatieborden is ontstaan tijdens Bartosz Labsz. Omdat we een standaard eerste sollicitatiegesprek te eenzijdig vonden, ontstond het idee van ons sollicitatiebord. Normaal gesproken stelt de consultant vragen aan de kandidaat die daar op zijn beurt antwoord op geeft. De sollicitant heeft op die manier weinig invloed op de vragen die gesteld worden, op hoe het gesprek loopt en krijgt beperkte ruimte om zelf vragen te stellen. Dat vonden we niet stroken met onze Agile werkwijze, dus wilden we het anders gaan doen.

sollicitatiegesprekken

Interactie en invloed

Een eenzijdig gesprek voeren past niet binnen onze bedrijfscultuur. Het is dan ook niet hoe we een sollicitatiegesprek willen voeren want de sollicitant krijgt dan niet genoeg de kans om zich volledig te laten zien zoals hij of zij dat wil. In plaats daarvan willen wij juist de ruimte bieden waarin iemand zich kan inzetten voor een goed resultaat; Improve Your Best. Daarom wilden we een sollicitatiebord dat lijkt op een scrumbord. Het verschil is dat een scrumbord drie stadia heeft en ons sollicitatiebord twee: to do en done. Vóór het gesprek plaatst de consultant in de linkerkolom kaartjes met vragen die hij wilt stellen. Zo kan de kandidaat meteen zien waar hij aan toe is en heeft de consultant een houvast voor het gesprek.

"De kandidaat mag zelf aangeven welke vragen hij wil beantwoorden en in welke volgorde."

Verstandige vragen

De vragen op ons sollicitatiebord legden we vast zodat onze consultants niet voor ieder gesprek opnieuw vragen hoeven op te stellen. We voeren gemiddeld negentig sollicitatiegesprekken per jaar en nemen zo’n zestien nieuwe medewerkers op jaarbasis aan. Een sollicitatiebord bespaart dus veel voorbereidingstijd. Er staan open vragen op het bord, maar ook gerichte vragen die gaan over het cv van de kandidaat. Ook hebben we bijvoorbeeld een kaartje met een casus erop. Dat kan gaan over testen of over techniek. Bij iedere functie hebben we een passende casus.

Regie over je sollicitatiegesprek

Het leuke is, dat de volgorde van het gesprek niet vaststaat: de kandidaat mag zelf aangeven welke vragen hij wil beantwoorden en in welke volgorde. Ook kan hij zelf vragen op blanco kaartjes schrijven die hij graag wil bespreken of die hij aan Bartosz wil stellen. Op een gegeven moment zijn alle kaartjes verschoven naar done en is het gesprek afgelopen.

Onlangs hebben we de eerste sollicitaties gevoerd met behulp van het sollicitatiebord. De kandidaten gaven aan dat ze het leuk vonden om ermee te werken. Het gesprek is meteen compleet anders dan bij andere organisaties. Je kunt zelf namelijk meer sturing geven aan het gesprek. Er zijn natuurlijk ook sollicitanten die nog nooit met een scrumbord hebben gewerkt en al helemaal niet met een sollicitatiebord. Maar die kan ik geruststellen: het sollicitatiebord werkt heel makkelijk, je hebt het zo door!

180220 – Interactief solliciteren – Kamiel de Boer 2

Wil je ons nieuwste Paarsz magazine per post ontvangen? Laat dan je gegevens achter.

Ontwerp zonder titel (19)

Werken bij Bartosz?

Vincent Verhelst

Geïnteresseerd in Bartosz? Dan ga ik graag met jou in gesprek. We kunnen elkaar ontmoeten met een kop koffie bij ons op kantoor. Of tijdens ontbijt, lunch, borrel of diner op een plek die jou het beste uitkomt. Jij mag het zeggen.

Mijn Paarsz