Bartosz

Onze tweede vestiging in Den Haag is een feit! We zijn trots op de mooie ruimte die we daar – op de tweede verdieping van het HNK – gerealiseerd hebben. Een fantastische werkplek, een ‘homebase’ voor onze consultants. Geheel passend bij wie we zijn en wat we willen uitstralen én in lijn met de inrichting van ons kantoor in Veenendaal. Dankzij interieurarchitecte Christel van Eck hebben we een plek gecreëerd die voldoet aan al onze verwachtingen. In een kort interview vertelt Christel hoe ze tot bepaalde keuzes gekomen is en wat zij het meest bijzonder vindt aan het ontwerp.

Hoe is het ontwerp voor Bartosz tot stand gekomen?

Voordat ik aan de slag ga, verdiep ik mij eerst heel goed in de klant. Wat voor een type organisatie is het? Wat is de huisstijl? Wie werken er? En wat voor een mensen zijn dat? De website van Bartosz heb ik bijvoorbeeld zeer aandachtig bekeken. En ook uit de eerste kennismaking heb ik veel input gehaald. Op basis daarvan maak ik vervolgens een ontwerp.

Wat zijn de belangrijkste uitgangspunten?

Het viel me vooral op dat jullie een bedrijf zijn waar mensen werken met een vriendelijke en open uitstraling. Allemaal zeer toegankelijk en transparant. Voor mij was dat direct hetgeen Bartosz kenmerkt. En daarom besloot ik dat die openheid, toegankelijkheid en transparantie het uitgangspunt vormden voor het ontwerp. In combinatie met de begrippen ‘Licht, Lucht, Ruimte, Kleur, Vorm & Functie’ die een duidelijke leidraad vormen in al ons werk. Verder was het uitgangspunt om er geen trendy ruimte van te maken, maar een solide basis waar jullie de komende jaren mee vooruit kunnen.

Hoe zie je die openheid, toegankelijkheid en transparantie terug in het ontwerp?

Een goed ontwerp begint met het bepalen van de routing door het gebouw. Vaak wordt gedacht dat een interieurarchitect verantwoordelijk is voor de leuke aankleding en het uitzoeken van de meubels. Maar het is veel meer dan dat. Het begint bij de routing en het nadenken over de functies die in de ruimte moeten komen. Het HNK is van zichzelf al een open en transparant gebouw en dat wilde ik op jullie vloer graag behouden. Ik heb getracht de buitenkant en grote raampartijen zoveel mogelijk vrij te laten. Vanaf de werkplekken is nu veel contact met buiten. Dat in combinatie met een minimale routing. De indeling is heel open. Je kunt vrij door de ruimte bewegen zonder dat je tegen een tafel of bureau aanloopt. Verder zorgen de glazen wanden voor een transparante uitstraling.

Hoe komt de huisstijl van Bartosz terug in het ontwerp?

In jullie huisstijl springt met name de kleur paars heel duidelijk naar voren. Een opvallende en belangrijke kleur. Ik heb ervoor gekozen om deze kleur subtiel terug te laten komen, zonder dat het de transparantie en openheid in de weg staat. Het streven is om met zo min mogelijk ‘poespas’ een maximaal effect te bereiken. Er is over het algemeen gekozen voor lichte en natuurlijke tinten. Het fotobehang met jullie zelfgemaakte foto in New York en de wand met de foto’s van alle medewerkers, maken de ruimte persoonlijk en ‘des Bartosz’.

Hoe vond je de samenwerking met Bartosz?

Heel prettig. Ik voelde mij meteen welkom en op mijn gemak. Ottenvaneck Architecten & Vormgevers is een klein bureau en we vinden het fijn om direct betrokken te worden. Dat was in de samenwerking met Bartosz absoluut het geval. Of het nou weekend was of vakantie, 24/7 waren we samen bezig om er iets moois van te maken

Wat vind je van het eindresultaat?

Ik vind het zeer goed gelukt. Hetgeen we voor ogen hadden, is daadwerkelijk gerealiseerd. Wanneer we het 3D ontwerp er nu naast leggen, komt 90% overeen. De sfeer is goed, de indeling, het kleurgebruik en ook met de akoestiek ben ik blij. De vele planten maken de ruimte af. Helemaal top wat mij betreft.

Wat is het meest bijzonder?

Voor mij is dat de keuze om extra pilaren toe te voegen aan de ruimte. Er stonden al een aantal pilaren en deze leken in eerste instantie misschien vervelend en ‘in de weg te staan’. Maar uiteindelijk – juist met de toevoeging van een aantal extra pilaren – geven ze de ruimte structuur en karakter. De pilaren vormen de basis en zorgen voor de identiteit van de ruimte. Een redelijk eenvoudige ingreep die zeer bepalend is geweest voor de sfeer.

Wie is Christel van Eck?

Samen met mijn partner Rob Otten vorm ik Ottenvaneck Architecten & Vormgevers in Haaren. Wij ontwerpen in de breedste zin van het woord. Onder andere maken we plannen voor particuliere woonhuizen, bedrijven, winkels en beurzen. Tekenen, ontwerpen en bouwen zit in mijn DNA. Mede door mijn diploma grafische vormgeving én bouwkunde heb ik een brede visie als ontwerper ten behoeve van multidisciplinaire opdrachten. Het meest trots ben ik op het bijzondere project Villa Pardoes. Daarnaast ontwikkelden we ons eigen project ‘Dutch Mountain Lodge’: een bijzondere verblijfsruimte voor overnachten en vergaderen.

Wil je ons nieuwste Paarsz magazine per post ontvangen? Laat dan je gegevens achter.

Ontwerp zonder titel (19)

Werken bij Bartosz?

Vincent Verhelst

Geïnteresseerd in Bartosz? Dan ga ik graag met jou in gesprek. We kunnen elkaar ontmoeten met een kop koffie bij ons op kantoor. Of tijdens ontbijt, lunch, borrel of diner op een plek die jou het beste uitkomt. Jij mag het zeggen.

Mijn Paarsz