Trendsz, Hard & soft skills

Conferenties bezoeken? Dat zit er door de huidige situatie voorlopig even niet in. Jammer, want in mijn vorige blog gaf ik aan dat dit dé manier is om te groeien en jezelf te blijven ontwikkelen. Maar stel je hebt een gaaf idee voor een presentatie of (online) workshop, dan is het juist nu de tijd om dit uit te werken! Zodat je straks – wanneer alles weer ‘normaal’ is – een vliegende start kunt maken. In deze blog geef ik een aantal concrete tips waarmee jij je nóg beter kunt voorbereiden.

Klinkt goed in mijn hoofd, maar vinden anderen dat ook?

In jouw hoofd zit dat gave idee, die verrassende ingeving, of hoe je het ook wilt noemen. Maar vinden anderen het net zo goed? Start met het helder krijgen van jouw idee. Bijvoorbeeld door het op te schrijven, een mindmap te maken of een schets op een whiteboard. Je stimuleert hiermee het creatieve gedeelte van je brein. Grote kans dat je tot nieuwe inzichten komt en je idee nog wat kunt uitdiepen. Hierna toets je je idee bij vrienden, collega’s of je partner. Mensen in je omgeving die niet bang zijn om vragen te stellen en feedback te geven. Deze input kun je gebruiken om je idee nog beter te maken. Toets je idee vervolgens opnieuw om te zien of je de feedback goed hebt vertaald. En vraag jezelf af of het idee ook interessant is voor een breder publiek. Sluit het aan bij het publiek dat je voor ogen hebt? Wat is hun kennisniveau? Welke presentatievorm sluit het beste aan?

Verdiep je in de wetenschap achter het overbrengen van een boodschap

Je boodschap of idee kan nog zo goed zijn, maar bij verkeerd overbrengen heeft je publiek er niets aan. Dat is zonde van jouw tijd, maar nog meer van de tijd van je publiek! Verdiep je daarom in de wetenschap achter het overbrengen van een boodschap. Als je beter begrijpt hoe je publiek informatie verwerkt tijdens een presentatie kun je daar gebruik van maken. Op YouTube zijn talloze goede voorbeelden te vinden, maar met name deze twee zijn mij bijgebleven:

David JP Philips
Hoe kun je je boodschap het beste overbrengen?
Joe Smith
Contact met je publiek krijgen doe je zo!

Hoe kom je over?

Afgelopen jaar hebben we bij Bartosz tijdens presentatie trainingen veel geleerd over hoe je overkomt. En vooral over hoe je dat kunt beïnvloeden. Denk aan de houding die je aanneemt en of dat past bij hetgeen je vertelt. Hoe kun je je armen en handen gebruiken om je bericht groter of kleiner te maken? Hoe kun je gebruik maken van jouw stem waardoor de ontvanger de informatie beter verwerkt? Het zit vaak in simpele dingen als langzamer praten en gebruik maken van toonhoogte. Wanneer je bijvoorbeeld met je stem naar beneden gaat aan het einde van een zin, dan wordt dat in de hersenen geïnterpreteerd als een punt. Als je dat combineert met een korte pauze van 2 of 3 seconde, geef je je publiek de kans om hetgeen je verteld hebt te verwerken. Een positief bijeffect is dat je jezelf rust gunt en zo jezelf niet voorbij loopt. Gebruik deze periode om aan de slag te gaan met je presentatie skills! Maak een video van jezelf, bekijk deze terug, reflecteer en verbeter jezelf. 

Pak die tijd, geniet en groei!

Challenge jezelf en werk juist nu dat idee uit. Niet alleen heb je dan straks een fantastisch verhaal op de plank, ook werk je aan jouw eigen ontwikkeling. Maak jezelf bewuster, leer hoe je beter gebruik kunt maken van je stem en lichaam en hoe je een boodschap goed kunt overbrengen op een breed publiek. Allemaal zaken die in je dagelijkse leven ook van pas komen. En als straks dan de crisis weer voorbij is, ben jij goed voorbereid op het geven van een top presentatie! Hoe lekker is dat!?

Wil je ons nieuwste Paarsz magazine per post ontvangen? Laat dan je gegevens achter.

Ontwerp zonder titel (19)

Werken bij Bartosz?

Vincent Verhelst

Geïnteresseerd in Bartosz? Dan ga ik graag met jou in gesprek. We kunnen elkaar ontmoeten met een kop koffie bij ons op kantoor. Of tijdens ontbijt, lunch, borrel of diner op een plek die jou het beste uitkomt. Jij mag het zeggen.

Mijn Paarsz