Werken bij, Bartosz

De kuiten staan nog strak, de voetstappen staan nog in het asfalt en het rubber onder de schoenen smeult nog na. Het zit erop. De Bartosz Stappenteller Challenge van in totaal bijna 2.200 kilometer heeft het afgelopen half jaar een fanatieke groep Bartoszians flink bezig gehouden. Voor velen van ons is de afgelopen periode er eentje geweest waarin het contact met collega’s op een laag pitje is komen te staan. Volledig volgens het gedachtegoed van Bartosz zijn we, ondanks de omstandigheden, er niet met de pakken bij neer gaan zitten. Om de “Work hard, play hard” mentaliteit nieuw leven in te blazen heb ik begin april de Bartosz Stappenteller Challenge in het leven geroepen.

De Stappenteller Challenge

Afgelopen mei zouden we – vanwege het 12,5 jarig bestaan van Bartosz – met z’n allen naar Lissabon gaan. Dat weekend kon door de huidige coronacrisis niet doorgaan. En als wij niet naar Lissabon mogen, halen we Lissabon toch gewoon hier naartoe!? Met de Stappenteller Challenge liepen we de afgelopen tijd samen een virtuele tocht naar Lissabon. Een tocht over de eigenzinnige Nederlandse vlakte overlopend in het heuvelachtige, industriële België. Gevolgd door het parelachtige Franse landschap met als kers op de taart het woeste Spanje en Portugal. Om zo uiteindelijk het einddoel te bereiken: de Atlantische Oceaan bij de prachtige kustplaats – en tevens hoofdstad van Portugal – Lissabon.

Spelelementen a la Tour de France

De challenge heeft een aantal spelelementen die veel weg hebben van de Tour de France, waaronder een teamsprint, individuele sprint en bijbehorende klassementen. De deelnemers konden extra punten verdienen tijdens de teamsprint of individuele sprint maar ook bonus kilometers om zo sneller de eindstreep te halen. Daarnaast werd de competitie nog spannender gemaakt door de startbonus die omgekeerd evenredig werd toegekend op basis van de uitslag van de etappe ervoor. Hierdoor begon de rode lantaarndrager van de vorige etappe met een voorsprong van 50 kilometer ten opzichte van de winnaar van diezelfde etappe.

WhatsApp Image 2020-11-29 at 17.54.35

De strijd al na een maand beslist

De challenge heeft in totaal 21 weken ofwel 4,5 maand geduurd met daarin 133 effectieve loopdagen en – zoals gezegd – een afstand van 2.200 kilometer. Leuke statistieken, maar heel plat gezegd was de strijd na een kleine maand en 464 kilometer al beslist. De top drie stond vast. Halverwege de challenge noemde collega Albert Dubbeldam de twee beste lopers op dat moment gekscherend “twee klasbakken”. Terugkijkend op de gehele challenge durf ik wel te stellen dat we hier te maken hebben gehad met drie klasbakken.

"Gezamenlijk hebben we ongeveer 15.200 kilometer gelopen, te vergelijken met de afstand tussen Amsterdam en de Zuidpool."

De nummer 1, 2 en 3

En dan – *tromgeroffel* – de uitslag! Op een verdienstelijke derde plek heeft Martin van Helden zich eenvoudig staande weten te houden. En dat terwijl hij drie van de acht etappes niet heeft meegelopen! Op een zeer knappe tweede plek treffen we Albert Dubbeldam aan die als een fan sprak over de twee klasbakken, maar ondertussen zelf is uitgegroeid tot publiekslieveling.

Dan rest mij alleen nog de aankondig voor de winnaar van de Bartosz Stappenteller Challenge editie 2020. Met een gemiddelde van 13,75 kilometer per dag, onze eigen mannelijke ‘Lornah Kiplagat’ of – zoals Peter Heerschop zou zeggen – ‘half mens, half antilope’: Maik Peters. Een enorme prestatie en zoals hijzelf al zei “ik ben blij dat ik me straks weer iets meer op fitness kan richten”. Deze atleet in de dop heeft zijn draai gevonden in het testvak maar onderschat hem niet op sportgebied.

Van Amsterdam naar de Zuidpool

Maar laten we niet vergeten dat het uiteindelijk toch een teamprestatie was. Gezamenlijk hebben we ongeveer 15.200 kilometer gelopen. Dat is te vergelijken met de afstand tussen Amsterdam en de Zuidpool (!). Iedere gelopen kilometer is per persoon per dag bijgehouden in een spreadsheet, wat de interessante mogelijkheid biedt om een leuke data analyse hierop los te laten. Zo heb ik een aantal leuke en vooral ook nutteloze feiten boven tafel weten te halen.

  • Bartoszians lopen het liefst op de woensdag (17% van de kilometers) en pakken hun rust op de zondag (11% van de kilometers);
  • De gemiddelde stapgrootte van een Bartoszian is 77 centimeter (min. 63 centimeter; max. 96 centimeter);
  • 40,07 kilometer is de langste afstand gelopen op één dag (uiteraard door onze eigen mannelijke Lornah Kiplagat);
  • Bartoszians lopen het liefst bij droog (57% van de kilometers), zonnig (28% van de kilometers) en koel weer (29% van de kilometers). Ofwel: het zijn echte ‘mooi weer-lopers’.
20200822_105701

Waarom, wat, wanneer en hoe?

Testers stellen van nature inhoudelijke vragen over het ‘waarom’, ‘wat’, ‘wanneer’ en ‘hoe’. Gedurende de Stappenteller Challenge is gebleken dat iedereen uit mijn directe omgeving een prima tester kan zijn. De vragen ‘waarom loop je zo onmenselijk veel?’ ‘Wat motiveert je om dit te doen?’ ‘Wanneer kom je weer gewoon een keertje op de fiets?’ en ‘Hoe hou je het vol?’ zijn met enige regelmaat voorbij gekomen.

Voor mij persoonlijk waren deze vragen gemakkelijk te beantwoorden: ik heb het nodig of eigenlijk, mijn lichaam vraagt erom. Vele onderzoeken onderschrijven dat wandelen en hardlopen, of eigenlijk bewegen in het algemeen, ervoor zorgt dat je je beter voelt. Je kunt beter dingen onthouden, sneller dingen begrijpen, makkelijker dingen leren en beter je aandacht erbij houden. Bovendien wordt je er stressbestendiger van, helpt het voor een betere weerstand en sta je bovenal positiever in het leven. Ik hoef jullie denk ik niet uit te leggen op welke manier deze positieve gevolgen van de Bartosz Stappenteller Challenge, hun uitwerking hebben gehad op de werkzaamheden van de Bartoszians bij de klant!

"Het heeft me verbaasd hoeveel invloed een wandeling heeft op mijn creativiteit, denkvermogen en fysieke gesteldheid."

Tot volgend jaar!

De kracht van een competitie gecombineerd met het doorzettingsvermogen van de deelnemers heeft er voor gezorgd dat iedereen flink boven zichzelf is uitgestegen. Met als gevolg dat de Stappenteller Challenge niet alleen leuk maar bovenal ook zeer goed voor de gezondheid was. Het heeft me verbaasd hoeveel invloed een wandeling tussendoor kan hebben op mijn creativiteit en denkvermogen maar zeker ook op mijn fysieke gesteldheid. Door de challenge heb ik mijn dagelijkse gewoontes weten te doorbreken en plof ik niet iedere keer gelijk neer op de bank voor de tv. Het zorgt ervoor dat ik evenwichtiger in het leven sta en dat ik, ondanks de huidige omstandigheden, iedere dag weer vrolijk wakker wordt.

Vanwege het succes van de eerste editie zal er komend voorjaar een nieuwe editie plaatsvinden. Deze zal iets korter maar minstens zo uitdagend, spannend en bovenal net zo leuk en gezellig zijn. Bij deze wil ik alle Bartoszians die hebben deelgenomen bedanken voor hun enthousiasme, fanatisme, doorzettingsvermogen en positiviteit. Tot volgend jaar!

Wil je ons nieuwste Paarsz magazine per post ontvangen? Laat dan je gegevens achter.

Ontwerp zonder titel (19)

Werken bij Bartosz?

Vincent Verhelst

Geïnteresseerd in Bartosz? Dan ga ik graag met jou in gesprek. We kunnen elkaar ontmoeten met een kop koffie bij ons op kantoor. Of tijdens ontbijt, lunch, borrel of diner op een plek die jou het beste uitkomt. Jij mag het zeggen.

Mijn Paarsz