De vorm
In blog 3 vertelden we hoe je de juiste vorm voor een review kiest. Het kiezen van de presentatievorm maakt deel uit van de voorbereiding. Het zal je niet verbazen dat de aanloop naar een goede review vraagt om voorbereiding. Denk daarbij niet alleen aan een statische presentatie, maar ook aan dynamisch, interactief of een combinatie. Daarnaast maak je een keuze voor de locatie. Dat kan fysiek zijn (arena, zaaltje, overlegruimte, op kantoor, op locatie bij de doelgroep) of elektronisch (online, video of VR). Voor feedback is het slim om fysiek bij elkaar te komen. Je hebt namelijk de mogelijkheid om door te vragen en te converseren met elkaar. En dat zorgt voor wederzijds begrip. Tip: organiseer eens een mooi event voor extra exposure bij livegang van een nieuwe applicatie!
Nu staat de inhoud van je review, je weet waar je deze geeft en in welke vorm je presenteert. Stel de software centraal en ontvang feedback door middel van: een verhaal, vragenrondes, door de drie aspecten ‘problemen, uitdagingen en oplossingen’ te doorlopen en/of door een interactieve demonstratie.
Conclusie
Een review houd je niet voor het team, maar juist voor een grotere doelgroep. Je organiseert deze om informatie te delen, zowel van het team naar stakeholders als vice versa. De gedeelde informatie en feedback helpt jouw team om goed te kunnen blijven samenwerken én om de kuiste koers te blijven varen. De review is een instrument om de verwachtingen naar elkaar te toetsen en te managen. Vanuit het verleden, maar zeker ook met blik op de toekomst: Wat kan anders? Wat kan beter? Hoe kunnen wij onszelf verbeteren? En, zijn we nog op de juiste weg?
Voorbereiding en een plan van aanpak zijn van cruciaal belang om de juiste sfeer te scheppen en van het review een succes te maken. Het verkrijgen van de juiste informatie, levert een positieve bijdrage aan het agile proces. Er komen veel aspecten om de hoek kijken bij de organisatie van een goede review. Hoe jij deze voorbereidt én presenteert is afhankelijk van de situatie, de doelgroep en wat je wilt bereiken. Start alvast met nadenken over bovengenoemde aspecten. Heb je alles uitgedacht en vastgelegd? Organiseren en presenteren maar!
Heel veel succes! En kom je er niet uit of heb je nog vragen over dit onderwerp? Neem gerust contact met ons op.
Deze blogreeks is tot stand gekomen in samenwerking met: Ruben van der Vloot (Bartosz), Ernst Korpershoek (Bartosz), Stephan Dammers (Bartosz) en Martin Visser (KLM).