Agile

Bij Bartosz willen we onze kennis van en visie op Agile werken altijd up-to-date houden. Daarom bezocht ik samen met twee collega’s de Agile Testing Days. Dat betekende drie volle dagen lezingen, workshops en andere inspirerende sessies over agile testen. Het ging veel over de invloed die jij als mens hebt op de techniek en de invloed die techniek heeft op jou. Bewustzijn van jezelf en je eigen valkuilen ontwijken waren dan ook belangrijke thema’s. Tijdens onze volgende Bijtanken bij Bartosz bespreken we welke rol een whole team approach, testautomatisering en exploratory testing spelen binnen een agile testaanpak. In deze blog deel ik graag de drie meest interessante onderwerpen op het gebied van exploratory testing van de Agile Testing Days met je.

1. Blijf kritisch

Wat opviel tijdens de Agile Testing Days was de focus op software ontwikkeling als creatief proces en mensenwerk, de ‘soft skills’ dus. Verfrissend omdat in ons vak de focus vaak ligt op de ‘harde’ factoren omdat technieken en methoden ons helpen om ons werk gestructureerd uit te voeren. Maar wat gebeurt er tijdens dat uitvoeren van je werk eigenlijk in je geest? Hoe word jij of hoe word je als team door jezelf voor de gek gehouden? Je bent als agile team de hele dag bezig om iets te realiseren. Daarbij verricht je handelingen vaak automatisch waardoor je je minder bewust bent van bepaalde emoties. En dat is een valkuil. Want is het allemaal wel logisch wat we als team doen? Of kan het eenvoudiger? Kijken we nog onbevooroordeeld naar ons werk? Het is verstandig om af en toe een stap terug te doen en jezelf deze vragen te stellen. Zo voorkom je dat je als zelfsturend team een tunnelvisie ontwikkelt omdat je allemaal dezelfde kant op denkt. Ook of juist wanneer alles lekker loopt: blijf kritisch. Zoals je ook moet doen als blijkt dat je product voor de gebruiker niet werkt. Je menselijke kant zal de gebruiker de schuld willen geven. Want ‘die begrijpt het niet’. Blijf ook hierin kritisch naar jezelf kijken. Want al te makkelijk willen we de schuld van falen buiten onszelf zoeken. Terwijl we de schuld wel toewijzen aan de gedragingen en persoonskenmerken van een persoon als we een ander zien falen.

"Leiderschap binnen agile is iets van iedereen. Net als de kwaliteit van het product dat je oplevert"

2. De bewuste tester

Kritisch blijven als persoon was een interessant onderwerp dat aan bod kwam tijdens de Agile Testing Days. Maar wat is de rol van de tester hierin? Omdat je als tester altijd denkt vanuit de vraag: ‘als ik de gebruiker zou zijn’ ben je al continu heel bewust bezig met wat je doet, met wat de techniek doet en wat de invloed daarvan is op anderen. Daarom kun je als tester bepaalde patronen eerder herkennen en dus een signalerende functie vervullen. Daarnaast moeten alle leden van het team zelf ook zorgen voor de juiste kennis en bewustwording van hun emotionele en psychologische patronen. Gelukkig zagen we dan ook veel ontwikkelaars bij de Agile Testing Days. Voor ons als tester blijft het een mooie taak om bewustwording verder te verspreiden zodat je als team niet uit elkaar groeit.

3. Persoonlijk leiderschap

Een ander interessant onderwerp dat behandeld werd, was agile leiderschap. Want wat is dat nou eigenlijk precies? Duidelijk werd dat dit niet iets is dat alleen van de scrum master of product owner verwacht wordt. Leiderschap binnen agile is iets van iedereen. Net als de kwaliteit van het product dat je oplevert. Maar als dat zo is, wat kun jij dan doen om je leiderschap te tonen? Leiderschap betekent dat niet jij je leidinggevende vertelt hoe het volgens jou moet. Laat liever gewoon zien hoe jij vindt dat het moet! Probeer je omgeving mee te nemen in de verandering waar je voor staat en neem kleine stapjes naar dat voor jou belangrijke doel. Dat is iets dat we binnen Bartosz waarderen en dus ook faciliteren. Bijvoorbeeld met Bartosz Labsz. Hiermee geven we Bartoszians de mogelijkheid om hun eigen innovatieve ideeën werkelijkheid te laten worden.

BBB 24 januari

Bijtanken bij Bartosz: exploratory testen zonder te vallen

Bewustzijn van cognitieve biases en emoties kan je helpen om je werk beter te doen en niet in je eigen valkuilen te trappen. Hoe? Daarover vertel ik meer tijdens de volgende Bijtanken bij Bartosz sessie op dinsdag 24 januari. Dan bespreken we welke rol een whole team approach, testautomatisering en exploratory testing spelen binnen een agile testaanpak. Ik zelf geef handige tips en tricks die er voor zorgen dat je bij exploratory testen het probleem van meerdere kanten kunt bekijken en zo voorkomt dat je één denkrichting op gaat als individu of als team. Doe je mee? Meld je dan aan door een e-mail te sturen naar info@bartosz.nl. Ik hoop je te zien!

  Wil je ons nieuwste Paarsz magazine per post ontvangen? Laat dan je gegevens achter.

  werkenbij overall

  Werken bij Bartosz?

  Vincent Verhelst

  Geïnteresseerd in Bartosz? Dan ga ik graag met jou in gesprek. We kunnen elkaar ontmoeten met een kop koffie bij ons op kantoor. Of tijdens ontbijt, lunch, borrel of diner op een plek die jou het beste uitkomt. Jij mag het zeggen.

  Mijn Paarsz