Testautomatisering, Tooling

In het begin geloofde ik er zelf ook niet in want sprookjes bestaan niet, dacht ik. Inmiddels ben ik fervent gebruiker van de Agile Requirements Designer en zijn wij vanuit Bartosz de eerste op de wereld die deze tool op enterprise niveau toepast. De tool maakt het mogelijk om geautomatiseerde testscrips te laten generen vanuit het functionele model dat je samen met je Business Analist en je Product Owner samenstelt. Hoe gaat dat? En wat houdt werken met de Agile Requirements Designer in? Ik vertel er graag over!

Revolutionair snelle tests, inzichten en service

Wat wij nu doen op ons gebied is revolutionair en vernieuwend. Op projectniveau is de Agile Requirements Designer al vaker toegepast – bijvoorbeeld door Amex in de US – maar vanuit Bartosz zijn wij zoals gezegd de eerste op de wereld die deze tool op enterprise niveau toepast. Dat mogen we doen op de afdeling van de Rabobank die aanvragen voor nieuwe bankpassen, rekeningen en andere zaken verwerkt. Kortom: een afdeling waar snel schakelen tussen de klant en de bank heel belangrijk is. Dat is ook waarom de Rabobank met de Agile Requirements Designer wilde gaan werken: zij willen hoge kwaliteit leveren en snel op veranderingen kunnen inspelen. Een beslissing op IT-gebied genomen vanuit de Business dus. De Agile Requirements Designer biedt deze mogelijkheid tot heel snel testen, inzicht genereren en daarop inspelen.

Agile Requirements Designer
Bekijk deze video voor meer informatie over de CA Agile Requirements Designer

Alles kan, maar kan ook alles?

Werken met de Agile Requirements Designer is ook een ontdekkingsreis. Het voordeel van de tool is namelijk dat je er alles mee kunt. En dat is meteen ook het nadeel. Want omdat werken met de tool nog zo nieuw is, is er nog niet echt een referentie bedrijf dat kan zeggen: dit is de beste manier. Daarom zijn we nu bezig om binnen het werken met de tool samen restricties te verzinnen en best cases te ontdekken. Daarbij vereist het werken met de Agile Requirements Designer een andere manier van werken en een andere manier van denken over systemen. Echt pionierswerk dus en in mijn ogen heel leuk om te doen! Maar dit kan wel alleen binnen een organisatie die daarvoor de ruimte biedt en met mensen die daarvoor openstaan.

Testers op links

Het vraagt nieuwe skills van de tester om te kunnen werken met de Agile Requirements Tester. Je denkt als tester al vanaf de beginfase kritisch mee met de klant over wat er gebouwd gaat worden. Zelf testgevallen schrijven is met de Agile Requirements Designer niet meer nodig en het uitvoeren gaat grotendeels geautomatiseerd. Dat moet tegenwoordig ook wel om steeds sneller nieuwe stukjes software te kunnen leveren. In mijn ogen is deze shifting to the left een positieve ontwikkeling. Maar je hebt hiervoor wel een ander type tester nodig: iemand die het leuk vindt om met de Business mee te denken, maar die ook op technisch vlak de vertaalslag kan maken tussen wat bedacht wordt en het bouwen daarvan. Dat zijn dan ook de mensen die we zoeken om te werken bij Bartosz.

Zien is geloven

Door onze eigen scepsis duurde het een jaar voordat wij zelf overtuigd waren en met de Agile Requirements Tester aan de slag gingen. Gelukkig zagen we in dat deze tool de Rabobank zou helpen om de klantbeleving te verbeteren. Maar ik kan me dus goed voorstellen dat mensen er sceptisch naar kijken. De tool klinkt te mooi om waar te zijn, maar zien en ermee werken is geloven. Op het TestNet Najaarsevenement 2016 gaf ik een workshop over het werken met deze unieke tool samen met mijn mede-enthousiastelingen Arno van de Velde van CA Technologies en Adonis Celestine van Cognizant. Wat ons betreft geven we deze workshop nog veel vaker!

Aftermovie workshop TestNet
Marcel Mersie van Bartosz verzorgde tijdens het TestNet Najaarsevenement 2016 een workshop over de de Agile Requirements Designer. Bekijk hier de aftermovie!

Wil je ons nieuwste Paarsz magazine per post ontvangen? Laat dan je gegevens achter.

Ontwerp zonder titel (19)

Werken bij Bartosz?

Vincent Verhelst

Geïnteresseerd in Bartosz? Dan ga ik graag met jou in gesprek. We kunnen elkaar ontmoeten met een kop koffie bij ons op kantoor. Of tijdens ontbijt, lunch, borrel of diner op een plek die jou het beste uitkomt. Jij mag het zeggen.

Mijn Paarsz