Agile, Tooling

Door regelmatig goede en gevarieerde retrospectives te faciliteren, haal je het maximale uit je team. Om die reden heeft Bartosz het boekje ‘Improve Your Best Retro’ ontwikkeld. Gemaakt door de medewerkers zelf en voortgekomen uit een Bartosz Labsz experiment. Naast een fysieke versie, bieden we het boekje nu ook – geheel kosteloos – als e-book aan. Klik op de downloadlink en doe er direct je voordeel mee!

Haal het maximale uit je retrospective door te variëren in vorm en doel

Het boekje is bedoeld om te inspireren om op een leuke manier te variëren met retro’s. Zowel met de inhoud als met de vorm. Je herkent het misschien wel, na een aantal retro’s loopt het animo terug en wordt de retro een verplicht nummer. Het nieuwe is er af. Zoals Albert Einstein ooit zei: “Insanity is doing the same thing over and over again and expecting different results.” Ondanks deze wijsheid hebben de meeste scrum teams 26 keer per jaar (bij een sprint van twee weken) een retro met exact dezelfde vorm. Zonde! Juist door te variëren met onderwerpen van je retro, houd je het team betrokken en geïnteresseerd. Bekijk als scrum master iedere sprint opnieuw waar het team op dat moment behoefte aan heeft. Dit maakt de retro niet alleen leuker, het leidt ook tot beter resultaten.

improver your best retro 3d

Download ons e-book

Verzorg jij retrospectives? Dan is dit boekje echt iets voor jou! Bartosz gelooft in het delen van kennis. Daarom bieden we jou geheel kosteloos het ‘Improve Your Best Retro’ e-book aan. Klik hier om te downloaden.

Hoe gebruik je het boekje?

Stel je bent een scrum master en op zoek naar een vorm voor de komende retro. Bekijk dan de overzichtsplaat op pagina 10 van ons boekje. Daarop staan de verschillende onderwerpen die je kunt evalueren tijdens een retro. We hebben in ons model tien uiteenlopende onderwerpen ingedeeld in vier categorieën, namelijk: samenwerkenproces & productexterne invloeden en doel. Alle onderwerpen worden op de pagina’s daarna verder uitgediept aan de hand van: essentie, mogelijke aanpak en verdieping. In de essentie geven we een korte samenvatting van het onderwerp. In de mogelijke aanpak omschrijven we in het kort een retrovorm die je zou kunnen gebruiken. Bij de verdieping geven we je steekwoorden om verder te zoeken op het internet.

Wil je ons nieuwste Paarsz magazine per post ontvangen? Laat dan je gegevens achter.

Ontwerp zonder titel (19)

Werken bij Bartosz?

Vincent Verhelst

Geïnteresseerd in Bartosz? Dan ga ik graag met jou in gesprek. We kunnen elkaar ontmoeten met een kop koffie bij ons op kantoor. Of tijdens ontbijt, lunch, borrel of diner op een plek die jou het beste uitkomt. Jij mag het zeggen.

Mijn Paarsz