Werken bij, Bartosz

We stellen je dit keer graag voor aan Nico. Een Bartoszian in hart en nieren. Komend jaar viert hij zijn 10-jarige jubileum bij Bartosz. Van de vestiging in Arnhem, naar Veenendaal en nu in Den Haag. Lekker dicht bij zijn woonhuis in Zoetermeer, waar hij samen met zijn vrouw Marion en kinderen Rianca en Daan woont. Vanaf het begin (nou ja, bijna dan) is Nico als software tester ingezet bij de Rabobank. Al negen jaar werkt hij daar met veel plezier. In deze “Heb je even…?” vertelt Nico onder andere hoe hij software tester is geworden en wat hij de belangrijkste eigenschap van een tester vindt. Bovendien laat hij zich uit over zijn liefde voor gadgets: als er iets nieuws op de markt komt, begint het bij hem te kriebelen.

Hoe ben je software tester geworden?

Dat is wel grappig, want ik ben echt bij toeval het testvak ingerold. Na mijn studie HBO Informatica ging ik bij Sogyo aan de slag. Daar volgde ik de opleiding Management, Informatie en Technologie aan de Open Universiteit. Naast het studeren werd ik vanuit Sogyo ingezet bij de klant. Op die manier kwam ik – zonder ooit getest te hebben – als software tester bij IBM terecht. En dat beviel zo goed, dat ik het testvak nooit meer heb losgelaten.

Ontwerp zonder titel

Wat is – naast testen – jouw passie?

Ik hou heel erg van gadgets. Ik heb zo’n beetje alle gadgets die er zijn. Als er wat nieuws op de markt komt dan begint het bij mij alweer te kriebelen: dat MOET ik hebben. Zo was ik een van de eersten met een Apple Watch om mijn pols. Thuis is alles met de stem te bedienen. Van de koffiemachine tot de wasmachine en van TV tot de deurbel. Een van mijn nieuwste aanwinsten is een Tacx fietstrainer met Zwift abonnement. Zwift is sofware die je thuis met je hometrainer koppelt, waardoor je – als een soort avatar – in een virtuele wereld kunt fietsen. Dit maakt de work-out op de hometrainer toch een stuk leuker. Ik moet eerlijk zeggen dat ik wel een beetje kan doorslaan in gadgets. Zo moet er bij mij altijd een nog-iets-grotere tv aan de wand hangen. Gelukkig is Bartosz ook dol op gadgets. Mijn gadget-collectie is de afgelopen jaren door de velen cadeaus van Bartosz mooi aangevuld 🙂

Hoe omschrijf je Bartosz?

Bartosz is voor mij een heel open en gezellig bedrijf, waar onwijs veel gebeurt. Bij Bartosz word je gehoord en kun je daadwerkelijk ideeën en initiatieven inbrengen. Er is ruimte om echt de dingen te doen die je leuk vindt. Daarnaast wordt er bij Bartosz veel tijd en aandacht besteed aan kennisontwikkeling. Tijdens de vele trainingen en meetings die georganiseerd worden, leer ik veel van mijn collega’s. De mensen die bij Bartosz werken zijn allemaal anders en beschikken over uiteenlopende kwaliteiten. Een divers bedrijf qua mensen, daar word ik blij van.

Wat is volgens jou de belangrijkste eigenschap van een tester?

Je ziet vaak in vacatures dat bedrijven op zoek zijn naar een duizendpoot. De tester die van alles verstand heeft. Natuurlijk zijn technische skills mooi meegenomen, maar in mijn ogen zijn het juist de softskills die het verschil maken. Een tester met goed ontwikkelde softskills is niet bang om achter zijn of haar computer weg te gaan om iets voor elkaar te krijgen. Wanneer je blijft afwachten en er na drie dagen achter komt dat je nog steeds geen reactie hebt gekregen op die ene mail waarin je vroeg naar waardevolle informatie, dan ben je zo een kwart van je sprint kwijt. Zonde! Helaas gebeurt dat in de praktijk vaak genoeg.

"Een tester onderscheidt zich nu - maar vooral ook over 10 jaar - van de developer vanwege zijn of haar softskills."

Kun je jezelf in drie woorden omschrijven?

Rustig, sociaal en resultaatgericht.

Hoe ziet het testvak er over 10 jaar uit?

Jeetje, dat is een moeilijke vraag. Als je mij dat 10 jaar geleden had gevraagd, had ik niet kunnen voorspellen dat het testvak er vandaag de dag zo uit zou zien. Ik denk dat we als testers steeds technischer worden. En dat we daardoor juist die softskills niet uit het oog moeten verliezen. Een tester onderscheidt zich nu – maar vooral ook over 10 jaar – van de developer vanwege zijn of haar softskills. Testers zijn communicatief nou eenmaal vaak net wat vaardiger en handiger. En dat zal altijd zo blijven. Er bestaat angst omdat men denkt dat de tester de komende jaren volledig naar de developer toegroeit. Maar ik ben daar niet zo bang voor. Ik denk dat het testvak dan ook altijd blijft bestaan. De tester wordt nooit weg geautomatiseerd. Software testen is echt een vakgebied, een bepaalde manier van denken en doen. Je kunt wel controles automatiseren, maar het analytische vermogen van een tester niet.

Wat is het mooiste compliment dat je ooit hebt ontvangen?

Ik denk dat het voor mij mooiste compliment vanuit Bartosz komt. Ik heb namelijk heel veel waardering gekregen voor alle nieuwe collega’s die ik geïntroduceerd heb. Inmiddels staat de teller op 19! Hiervoor heb ik verschillende cadeaus gekregen zoals een flatscreen, Apple watch, iPhones, iPads, een reis naar New York en mooie geldbedragen. Maar vooral ook de dankbaarheid die door het management wordt uitgesproken voor mijn inzet, is heel bijzonder. Ik zie het namelijk gewoon als mijn werk.

Wil je ons nieuwste Paarsz magazine per post ontvangen? Laat dan je gegevens achter.

Ontwerp zonder titel (19)

Werken bij Bartosz?

Vincent Verhelst

Geïnteresseerd in Bartosz? Dan ga ik graag met jou in gesprek. We kunnen elkaar ontmoeten met een kop koffie bij ons op kantoor. Of tijdens ontbijt, lunch, borrel of diner op een plek die jou het beste uitkomt. Jij mag het zeggen.

Mijn Paarsz