Werken bij, Bartosz

Dit keer zetten we Bartoszian Stefan in de spotlights. Waarom doet hij wat hij doet? En – nog veel interessanter – wie is de persoon achter deze testconsultant? Stefan is 40 jaar oud, geboren in Amsterdam, opgegroeid in Hoofddorp en momenteel woonachtig in Almere samen met zijn vrouw Arnouk en twee zoons Jackson (7) en Jamie (3). Een sociale, sportieve en vooral avontuurlijk collega die al heel wat van de wereld heeft gezien. Tijdens een online meeting licht hij met veel enthousiasme toe hoe hij in het testvak terecht is gekomen, vertelt hij over zijn droombruiloft op Bali en legt hij uit waarom iedere tester volgens hem de training BDD zou moeten volgen. Lees je mee?

Hoe ben je in het testvak terecht gekomen?

Ik heb een opleiding aan het Nederlands luchtvaart college (MBO College Airport) gedaan én een opleiding Vrijetijdsmanagement. Tussendoor heb ik op verschillende plekken gewerkt en heel wat afgereisd. Zo ben ik een jaar in Indonesië geweest, een half jaar in Engeland en heb ik twee jaar met mijn vrouw door Australië en Nieuw-Zeeland gereisd. Toen ik in 2012 daarvan terugkwam, was ik op zoek naar een baan. In de zonnenbrillenwinkel waar ik aan de slag ging, wist ik dat ik niet lang zou blijven. En dat gold ook voor de ‘baantjes’ die daarna volgden. Maar wat dan wel? Mijn zwager is ooit per toeval in het testvak terecht gekomen en hij vertelde altijd met veel enthousiasme over zijn werk. Na een goed gesprek met hem, besloot ik die gok ook te wagen. Voor iemand die altijd bezig is met procesverbetering en niets liever doet dan webshops (uit)testen, leek dit een goede keus. En wat blijkt: dat was het ook. Ik ben gestart bij Valori met de masterclass software testen en heb daar – nu 5 jaar later – nog steeds geen spijt van 😉

Hoe en waarom ben je terecht gekomen bij Bartosz?

Na 4 jaar met veel plezier bij Valori gewerkt te hebben, werd het tijd voor iets anders. Bartoszian Yalcin, met wie ik samen de masterclass heb gedaan bij Valori, had al een overstap gemaakt naar Bartosz. Hij vertelde vol glorie over het bedrijf. Wat mij uiteindelijk triggerde om te gaan solliciteren? Vooral de positieve verhalen over de binding tussen collega’s onderling. Afgelopen september ben ik gestart en ik mocht direct mee met het medewerkersweekend naar Alkmaar. Nou, ik snapte precies wat Yalcin bedoelde. Binding, persoonlijk, betrokken, sociaal, gelijkwaardig… hoe je het ook wilt noemen: het klopt hier gewoon! Verder sprak Bartosz mij aan vanwege het hoge kennisniveau. Ik zag – en zie nog steeds – Bartosz als een excellente organisatie op het gebied van software testen.

“Heel veel zin om Bartosz en alle collega’s nóg beter te leren kennen. Met Lissabon in het vooruitzicht, zit dat wel goed.”

Welke training kun je iedere testengineer aanraden?

Dat is de training Behavior Driven Development (BDD). Super interessant en waardevol. Ik ben ik mijn huidige opdracht bij Achmea met deze tool in aanraking gekomen. Het mooie ervan is dat je leert om een scenario te schrijven in hele duidelijke en begrijpelijk taal. Met behulp van Gherkin beschrijf je het gedrag van het systeem, door middel van de syntax ‘Given, When, Then’. Hierdoor begrijp je heel goed wat je aan het doen bent en vervolgens ook wat je aan het automatiseren bent. Vergeleken met andere programmeertalen is BDD redelijk laagdrempelig. Iedereen kan dat stukje scenario leren formuleren. Het stukje code dat eraan verbonden is, moet je nog wel zelf schrijven. Maar dat is prima te doen. Ik kan oprecht iedere software tester deze tool en training aanraden.

Noem iets wat de meeste collega’s nog niet van jou weten?

Dat ik een half jaar in een knoflookfabriek heb gewerkt!? Haha, je gelooft het niet, maar ik heb daar echt een toptijd gehad. Het was in de periode dat ik in Australië woonde en reisde. Om geld te verdienen, en om ons visum met een jaar te verlengen, moesten we zoveel mogelijk seizoenswerk doen. We woonden een half jaar in een hostel en vertrokken ’s ochtends om 6 uur met een hele groep naar de knoflookfabriek. Daar stonden we dan achter een lopende band. We hadden de grootste lol! Na werk een duik in het zwembad en samen biertjes drinken tot de zon onderging. Wat een mooie tijd was dat! We vormden een hele hechte groep die op een gegeven moment als familie voelde.

Eén van de mooiste momenten uit je leven?

Definitely onze bruiloft op Bali! Ik heb mijn vrouw ten huwelijk gevraagd op de Fiji eilanden. Ook al zo’n geweldige plek. En 2 jaar later trouwden we op Nusa Dua. We lieten al onze dierbaren overkomen. Ik had niet verwacht dat ze ook echt allemaal zouden komen. We hadden een geweldig feest, om nooit meer te vergeten. En onze ‘huwelijksreis’ direct na de bruiloft was samen met 7 beste vrienden op de Komodo eilanden.

Welke testopdracht is je het meest bijgebleven en waarom?

Toevallig waar ik nu zit, en dat is bij Achmea in Tilburg op de afdeling Rechtsbijstand. Ik krijg hier zo ontzettend veel vrijheid. En ik voel me hier geen externe. Dat is best bijzonder. Iedereen wordt gelijk behandeld. Achmea stimuleert bijvoorbeeld de ontwikkeling van álle medewerkers, of je nu in dienst bent of extern ingehuurd. Binnenkort mag ik vanuit Achmea een training Agile Safe gaan volgen. Hoe leuk is dat? Verder zijn de werkzaamheden heel divers. Van handmatig testen en testautomatisering tot aan de rol van contenteditor. Iedere dag is weer anders. Dat maakt een opdracht leuk voor mij.

Wat staat er nog op jouw verlanglijstje?

Ik wil nóg meer zien van de wereld. Reizen verveelt nooit! Op mijn verlanglijstje staat een camperreis door Canada met de kinderen. Dat avontuurlijke wil ik graag aan ze meegeven. Aan het zwembad liggen in een luxe resort is ook leuk. Maar een bezoek aan unieke en bijzondere plekken in de wereld, is wat je je later nog herinnert.

Wil je ons nieuwste Paarsz magazine per post ontvangen? Laat dan je gegevens achter.

Ontwerp zonder titel (19)

Werken bij Bartosz?

Vincent Verhelst

Geïnteresseerd in Bartosz? Dan ga ik graag met jou in gesprek. We kunnen elkaar ontmoeten met een kop koffie bij ons op kantoor. Of tijdens ontbijt, lunch, borrel of diner op een plek die jou het beste uitkomt. Jij mag het zeggen.

Mijn Paarsz