Bartosz

Bartosz bestaat deze maand 12,5 jaar. Dat moet gevierd worden! En wel met ons eigen gebrouwen jubileumbier. Ja, je leest het goed. Onze testconsultants zijn van alle markten thuis. Wat begon tijdens een creatieve sessie met een wild idee, is afgelopen maand realiteit geworden. Paradijszvogel – ons klassiek kruidige blond bier – staat vanaf nu op de plank. Bedacht, ontwikkeld, gebrouwen, geproefd en gebotteld door onze eigen Bartoszians. We zijn trotsz! Kom jij binnenkort ook proeven in Veenendaal of Den Haag? In deze blog neem ik je mee in de totstandkoming én deel ik ons bijzondere recept. #workhardbrewhard

 

december 2018 – Het idee

Tijdens een creatieve sessie in de Van Nelle fabriek – waarin we samen brainstormden over de BHAG oftewel brutale ideaal van Bartosz – fantaseerden we over het brouwen van ons eigen Bartosz bier.

 

januari/juni 2019 – Geen bier zonder een goed plan

Wat blijkt? Het 12,5 jarige jubileum van Bartosz in mei 2020, is een goede reden om ons idee daadwerkelijk in de praktijk te brengen. Een enthousiaste consultant nam het voortouw en werkte het idee uit tot een concreet plan. Met als doel: een eigen bier brouwen, ontwikkeld door en voor Bartoszians. Al snel sloten meer collega’s zich aan, waarbij samenwerken en plezier voorop staat.

 

juli 2019 – We gaan voor blond

Na kort beraad werd besloten om te gaan voor een blond bier. Blond bier is toegankelijk en heeft over het algemeen een lager alcohol percentage. In Stadsbrouwerij Veenendaal werd de ideale partner gevonden om samen ons blond bier te brouwen.

 

september 2019 – Zelf brouwen!

Tijdens een super interessante workshop bij de Stadsbrouwerij, hebben we op basis van onze voorkeuren twee recepten uitgewerkt en gebrouwen. De workshop heeft ons veel geleerd over het brouwproces, over ingrediënten zoals mout en hop, maar ook over de verschillende gistsoorten die je kunt gebruiken om zo de meest uiteenlopende smaken en alcoholpercentages te creëren.

november 2019 – Proeverij

Na een vergisting en rijping van in totaal acht weken, konden we het resultaat laten proeven en beoordelen door alle collega’s tijdens de maandmeeting. Welke van de twee recepten vinden zij het lekkerst? En van welk recept gaan we dus een grote batch van 500 liter maken? De keuze viel op het klassieke kruidige blond bier. Tijdens de proeverij is ook de naam Paradijszvogel en het etiket gekozen.

 

februari 2020 – Brouwen op grote schaal

Tijd om de grote batch te brouwen, samen met brouwer Glenn van Stadsbrouwerij Veenendaal. Het wachten tot mei 2020 duurde lang, maar gelukkig konden we tussendoor de ontwikkelingen monitoren door af en toe te proeven… uh testen!

 

mei 2020 – Samen vieren

Na een rijping van ruim twee maanden en een botteldag, is het moment dan eindelijk daar. Ons jubileumbier is klaar om te toosten op ons 12,5 jarig jubileum! Ben je geïnteresseerd in hoe ons bier smaakt? Bezoek ons op een van onze events, of borrel op vrijdagmiddag met ons mee en laten we samen het succes vieren!

11 – Jubileumbier (22)

Ons unieke bierrecept

Bartosz Paradijszvogel
Bierstijl Blond
Volume 20 liter
Begin SG 1060
Eind SG 1010
Alcohol percentage 6,60%
Mouten Hoeveelheid Percentage
Pilsmout (3 EBC) 3,5 kg 64%
CaraPils (30 EBC) 1,0 kg 18%
Vienna Barke 1,0 kg 18%
Hop Hoeveelheid Percentage
Styrian Golding (4,8% alfa) – 60 min 30 gr 60%
Saaz (3,7 %) – 30 min 20 gr 40%
Gist Hoeveelheid
Mangrove Jack M41 11 gr
Maisschema
40 min 65 graden, 20 minuten 72 graden, 5 min 78 graden
Vergisting
Primair (1-4 dagen) 19-24 graden (vanzelf laten oplopen)
Secundair (10 dagen) 21 graden

Wil je ons nieuwste Paarsz magazine per post ontvangen? Laat dan je gegevens achter.

Ontwerp zonder titel (19)

Werken bij Bartosz?

Vincent Verhelst

Geïnteresseerd in Bartosz? Dan ga ik graag met jou in gesprek. We kunnen elkaar ontmoeten met een kop koffie bij ons op kantoor. Of tijdens ontbijt, lunch, borrel of diner op een plek die jou het beste uitkomt. Jij mag het zeggen.

Mijn Paarsz