Hard & soft skills

Een tester die als stille schim ergens in een hoekje bijna onzichtbaar zijn tests uitvoert. En van wie je pas hoort als er iets niet goed is. Dat is niet hoe wij een tester zien! Want onze testconsultants praten met alle betrokken partijen – van klant tot ontwikkelaar en beheerder -, gebruiken hun creativiteit om problemen op te lossen nog voordat deze zijn ontstaan en zorgen er door overzicht te houden voor dat niet alleen de software juist gebouwd wordt, maar dat ook de juiste software gebouwd wordt. Maar als je dan zo’n tester in huis hebt; wat is dan zijn gebruiksaanwijzing?

Betrek je tester

Een tester als ‘leuk voor erbij, maar niet strikt noodzakelijk’ is zonde van je geld. Maak gebruik van de kennis en kunde van de tester die je in huis haalt! Bartoszians kunnen vanuit hun kennis en kunde altijd bijdragen aan de ontwikkeling van een goed, gedegen softwareproduct. Behalve wanneer (Agile) teams hen niet genoeg betrekken bij wat er speelt. Of hen alleen maar één taak laten uitvoeren: als een tester één keer een goede test of analyse heeft uitgevoerd op een grote set data, wil dat niet zeggen dat hij alleen maar dergelijke analyses uit kan voeren! Doorbreek die cirkel en benut – geheel volgens het Agile gedachtengoed – iemands kwaliteiten om samen te werken aan het eindresultaat. Leg dus niet alleen de eentonige taken bij de tester neer; betrek hen bij wat er speelt. Een tester is immers altijd kritisch en zal nooit zomaar ‘meebuigen’ met de rest van het team of de organisatie. Deze blik kan ook al tijdens het denk- of ontwikkeltraject een zeer waardevolle bijdrage zijn voor het proces als geheel.

"Een tester als ‘leuk voor erbij, maar niet strikt noodzakelijk’ is zonde van je geld."

Daag je tester uit

Je tester kan meer dan testen. Een Bartoszian wordt hier althans op geselecteerd. Wij verlangen van onze testconsultants plannings- en managementkwaliteiten, sterk ontwikkelde communicatieve vaardigheden zodat zij kunnen schakelen met alle betrokken stakeholders. Daarnaast moeten zij uiteraard de nodige testkennis en certificering hebben. Zoals TMap, TestFrame, ISTQB, ketentesten en performancetesten. Ook IT-kennis zoals platformkennis, SQL, Java, XML, SAP, kennis van ontwikkelmethodieken en branche- en marktervaring is nodig. Benut deze kennis! Daag je tester uit. Stel die moeilijke vragen. Laat hem meedenken met zaken waar je tegenaan loopt. Gebruik zijn creatieve en empatische geest.

Houd rekening met het soort tester

Er zijn veel verschillende soorten testers: zo heb je de automatiseerder die ervaring als programmeur moet hebben, de testmanager aan wie dezelfde eisen worden gesteld als aan een projectmanager of de uitvoerende tester die diep in de functionaliteit of techniek duikt. Ieder type tester bezit andere kwaliteiten. Alle testers over één kam scheren kan dus niet. Ook al kunnen veel testers tot op minimalistisch niveau dingen uitdenken en onderzoeken. Onderzoek welke soort tester jij in huis hebt gehaald en ontdek wat zijn specifieke kwaliteiten zijn. Het beste maak je hiervoor gewoon een keer een praatje met hem.

Zie je tester niet als een ‘test-josti’

Waarom worden testers op sommige trajecten nog gezien als medewerkers die stil in een hoekje zitten om hun werk uit te voeren? Als medewerkers die steeds hetzelfde repeterende werk uitvoeren in de hoop nieuwe resultaten te vinden? Waar komt die stereotypering vandaan? Natuurlijk is voor het testen van software een bepaalde discipline, concentratie en mate van afzondering vereist om diep in de functionaliteit of techniek te duiken en goed om te kunnen gaan met grote hoeveelheden data. Mijn voorganger bij een eerdere opdracht sloeg hierin wat door en werd zo omschreven als ‘de test-josti’. Door een actieve houding in het ontwikkelproces werd ik gezien als volwaardige teamgenoot en verdween de stereotypering. Laat dit van twee kanten komen: zie als opdrachtgever je tester niet als ‘test-josti’, maar gewoon als volwaardig teamlid. Draag als tester actief bij aan dat beeld.

Wil je ons nieuwste Paarsz magazine per post ontvangen? Laat dan je gegevens achter.

Ontwerp zonder titel (19)

Werken bij Bartosz?

Vincent Verhelst

Geïnteresseerd in Bartosz? Dan ga ik graag met jou in gesprek. We kunnen elkaar ontmoeten met een kop koffie bij ons op kantoor. Of tijdens ontbijt, lunch, borrel of diner op een plek die jou het beste uitkomt. Jij mag het zeggen.

Mijn Paarsz