Hard & soft skills

Als software tester is het van essentieel belang om kritisch te zijn. Maar hoe zorg je ervoor dat je helpt met oplossingen vinden en niet als de boeman overkomt die overal een probleem van maakt? In deze blog geef ik je vijf tips om positief te zijn met een kritische blik.

  1. Houd het doel voor ogen

Het is belangrijk om te onthouden waarom softwaretesten zo belangrijk is. Je kraakt niemand zijn werk af of iemand de schuld aan het geven, je waarborgt de kwaliteit. Jij hebt door jouw slimme testwerk al heel veel verbeteringen gestimuleerd. Houd dit in gedachten en je ziet geen gefaalde testen, maar mogelijke productverbeteringen!

  1. Communiceer effectief

Nadat je een bevinding hebt gedaan, mag je deze gaan communiceren. Oef, weer met problemen aankloppen. Daar wordt toch iedereen chagrijnig van? Nee hoor! Vermijd beschuldigende taal en geef duidelijke informatie over het probleem. Zo geef je iemand geen slechtnieuws, maar een kans om samen op zoek te gaan naar een oplossing. Veel leuker!

  1. Leer van fouten

Fouten zijn onvermijdelijk. Dus ook tijdens softwareontwikkeling en het testen. Gelukkig ligt er na een foutje altijd een kans om te leren. Analyseer wat er is misgegaan en hoe vergelijkbare problemen in de toekomst voorkomen kunnen worden. Zo ben je uiteindelijk tegen veel meer opgewassen dan je van tevoren had kunnen dromen.

  1. Zie de grote lijnen

Terwijl je elk detail kritisch onder de loep neemt, is het ook nodig om het grotere geheel te blijven overzien. Neem zo nu en dan een momentje om te kijken waar je werk aan heeft bijgedragen. Je hebt niet een week geploeterd om dat tekstveldje of API in het gareel te krijgen. Je hebt de essentiële applicatie recht op de rails gezet.

  1. Benoem successen

Het kan soms voelen alsof alles tegenzit. Kijk daarom ook naar wat wél werkt. Als tester focus je je vooral op problemen en verlies je makkelijk uit het oog wat er al goed gaat. Benoem dit ook zeker bij je collega’s. Zo wordt mopperen bij het koffiezetapparaat vanwege het laatste probleem, een feestelijke toast op dat probleem van een maand terug dat nu echt opgelost is.

Kortom: software testers vinden misschien veel problemen, maar zelf ben je er zeker niet een van. Loop met geheven hoofd door die gangen als de held die je bent!

 

Wil je ons nieuwste Paarsz magazine per post ontvangen? Laat dan je gegevens achter.

Ontwerp zonder titel (19)

Werken bij Bartosz?

Vincent Verhelst

Geïnteresseerd in Bartosz? Dan ga ik graag met jou in gesprek. We kunnen elkaar ontmoeten met een kop koffie bij ons op kantoor. Of tijdens ontbijt, lunch, borrel of diner op een plek die jou het beste uitkomt. Jij mag het zeggen.

Mijn Paarsz