Hard & soft skills

De tester als obstakel in een software ontwikkeltraject. Als de laatste halte voor livegang die er nog voor kan zorgen dat een product de deadline niet gaat halen. Dat beeld klopt natuurlijk niet! De tester is een onmisbare toevoeging voor ieder software ontwikkelteam. Wat voegt een tester toe dankzij zijn kwaliteiten, kennis, skills en mindset?

Kwaliteitsmeting

Een tester beargumenteert en toont met feitelijke informatie aan waarom een eindproduct wel of niet van voldoende kwaliteit is. Zo zorgt een tester er niet alleen voor dat de software juist gebouwd wordt, maar ook dat de juiste software gebouwd wordt.

Nieuwsgierigheid

Een tester denkt als een kind. Kinderen laten hun gedachten niet makkelijk remmen en zeggen en vragen direct wat er in ze opkomt. Als tester kun je continu de vraag stellen: ‘Wat als…?’ Wat gebeurt er als ik in de bus tien keer achter elkaar op het stopknopje druk? Of als er al is gedrukt? Of als ik van gedachte verander?’

Fantasie

Een tester gebruikt zijn creativiteit en fantasie om nieuwe situaties te bedenken waardoor je anders over zaken gaat nadenken en nieuwe inzichten ontstaan. Zo ben je als tester niet alleen bezig met het borgen van de kwaliteit maar kun je met je expertise een product ook beter maken.

Illustratie De tester als toevoeging

Kritische bemoeienis

Een tester bemoeit zich in het software ontwikkeltraject met het opstellen van goede en bruikbare requirements. Zijn kritische vragen leiden uiteindelijk tot een beter eindproduct.

Out-of-the-box denken

Een tester denkt automatisch out-of-the box. Hij weet af te stappen van automatische waarnemingen en aannames om zo zaken vanuit een ander perspectief te benaderen. De mogelijkheid om op de website van een supermarkt te kunnen zoeken naar ‘appels’ roept bij een tester meteen de vraag op: hoe zit het met aardappels, sinaasappels en appelstroop? Wil je deze producten ook tonen in de zoekresultaten of juist niet?

Uitdaging

Met zijn andere en out-of-the box manier van denken, daagt een tester zijn collega’s uit. Hij stapt af van aannames en creëert zo een nieuw perspectief. Dit nieuwe perspectief dwingt anderen bewust of onbewust om hierin mee te gaan.

Breder beeld

Een tester verbreedt de visie op een product. Degenen die een product bedenken of ontwerpen benaderen dit vanuit een uitgangssituatie zoals zij willen en verwachten dat het gaat. Een tester komt met situaties die je niet direct verwacht en zorgt zo voor een breder beeld.

Verbinding

Een tester kan zich goed verplaatsen in verschillende stakeholders zoals gebruiker, ontwikkelaar en business analisten. Zo kan hij als verbindende factor verschillende partijen bij elkaar brengen.

Wil je ons nieuwste Paarsz magazine per post ontvangen? Laat dan je gegevens achter.

Ontwerp zonder titel (19)

Werken bij Bartosz?

Vincent Verhelst

Geïnteresseerd in Bartosz? Dan ga ik graag met jou in gesprek. We kunnen elkaar ontmoeten met een kop koffie bij ons op kantoor. Of tijdens ontbijt, lunch, borrel of diner op een plek die jou het beste uitkomt. Jij mag het zeggen.

Mijn Paarsz