Testadvies, Testmanagement

De Dress Rehearsal is een operatie met militaire precisie. Het is een weekend waarin alle betrokkenen samen de hele datamigratie van voor tot achter uitvoeren, maar dan in een afgeschermde en geconnecteerde acceptatieomgeving. Je hebt het hele testtraject al doorlopen, iedereen heeft zijn akkoord gegeven en het migratierunboek is klaar. Je test dus vooral alle randvoorwaarden zodat je bij de echte migratie niet voor verrassingen komt te staan. Ikzelf heb al vele Dress Rehearsals meegemaakt en vertel in deze blog over het belang en de organisatie van een Dress Rehearsal. Waar moet je allemaal aan denken en op letten?

Waarom is een Dress Rehearsal zo belangrijk?

Als een datamigratie langer dan een dagdeel duurt, is het belangrijk om ook zaken naast data en applicaties tot in de puntjes geregeld te hebben. Wanneer de meer huishoudelijke zaken niet goed zijn afgestemd kan een migratie volledig in het honderd lopen. Bijvoorbeeld wanneer blijkt dat het pand niet open is op het afwijkende tijdstip waarop jullie de migratie willen gaan uitvoeren. Of wanneer de planning te strak blijkt. Daar wil je niet achter komen op het moment dat je daadwerkelijk een complexe datamigratie wil gaan uitvoeren! Met een zogenaamde Dress Rehearsal kan je al deze zaken beproeven. De Dress Rehearsal is de laatste repetitie waarbij je alles uitvoert zoals het straks bij de daadwerkelijke migratie gaat, maar dan in een acceptatieomgeving. Met een geslaagde Dress Rehearsal stel je het management gerust en zorg je voor vertrouwen in de migratie.

"De Dress Rehearsal als laatste repetitie stelt het management gerust en zorgt voor vertrouwen in de migratie"

Waar moet je aan denken bij de organisatie van een Dress Rehearsal?

De voorbereiding van een Dress Rehearsal is geen sinecure. Je begint al maanden van te voren met het vastleggen van de datum, zorgen dat iedereen die datum vrijhoudt en zorgen dat het belang van de Dress Rehearsal bij iedereen duidelijk is. Voor dit laatste is het van belang dat het management on board is: zij moeten uitstralen dat iedereen zich voor honderd procent moet inzetten. Daarnaast moeten alle praktische zaken op orde zijn. Want ook de catering, schoonmaak en beveiliging spelen een grote rol in het slagen van je complexe datamigratie. Het organiseren van een Dress Rehearsal is dus nog best pittig! Een paar aandachtspunten:

  • Zorg ervoor dat het belang van de Dress Rehearsal bij iedereen duidelijk is. Bespreek daarvoor met de betrokken teams en product owners wat het traject is en wat de verwachtingen zijn. Houd een bijeenkomst in de vorm van een kick-off om het doel van de Dress Rehearsal uit te leggen. Voorafgaand aan het Dress Rehearsal weekend heeft het management een go or no-go meeting. Dat geeft ook het belang van de operatie aan bij iedereen.
  • De Dress Rehearsal voer je uit op eenzelfde tijdstip als de echte migratie. Is de echte migratie op een zondag? Doe dan ook de Dress Rehearsal op een zondag. Anders bereik je je doel niet: je komt er dan niet achter dat de lichten niet automatisch aangaan in het weekend. Of dat de achterdeur voor de rokers niet opengaat. Of dat er in het weekend huishoudelijke batches draaien.
  • Voer de Dress Rehearsal uit in een afgeschermde en geconnecteerde acceptatieomgeving.
  • Zorg dat het draaiboek in productiestaat is.
  • Alle teamleden en betrokkenen draaien tijdens de Dress Rehearsal dezelfde diensten zoals ze dat ook tijdens het migratieweekend gaan doen. Dat geldt ook voor een directeur die in het echte migratieweekend het besluit neemt. Ook als dat betekent dat hij daarvoor om drie uur in de ochtend moet opstaan.
  • Zorg goed voor je collega’s! Vaak voer je een migratie op een incourant tijdstip uit. Waarbij je wel verwacht dat iedereen messcherp is. Regel het eten. Als het nodig is: ontbijt, lunch, diner en eten in de nacht. Zorg ook voor gezonde snacks. Breek door lastige procedures heen als het moet. Je wilt niet vijf afdelingen ver moeten lopen voor een hapje en een drankje. Regel daarom desnoods een koelkast en een magnetron op de werkvloer. En ook extra vuilniszakken en schoonmaakdoekjes.
  • Zorg dat je de telefoonnummers van alle betrokken teamleden beschikbaar hebt. En natuurlijk ook alle nummers van beveiliging, logistiek en andere betrokkenen. Als het bij de toegang tot de parkeergarage al fout gaat, dan is het heel fijn wanneer je het nummer van de juiste afdeling of persoon bij de hand hebt.

"Alle betrokkenen zijn bij de Dress Rehearsal aanwezig. Niemand mag voor tachtig procent geconcentreerd zijn."

Tegen welke dingen kun je aanlopen bij een Dress Rehearsal?

Wat altijd opvalt is dat een Dress Rehearsal nooit helemaal perfect gaat. Dat kan ook bijna niet omdat de testomgeving waarin je werkt niet honderd procent gelijk is aan de productieomgeving. Daardoor blijkt er vaak toch wel iets niet mogelijk. Vooraf heb je deze zaken natuurlijk al geïnventariseerd en opgenomen in het runboek. Verder blijven de beslismomenten spannend: iedereen tot aan het hoger management die go-beslissing moet nemen moet aanwezig zijn. Ook al betekent dit dat ze midden in de nacht moeten opstaan omdat de echte migratie straks ook midden in de nacht gaat plaatsvinden. Mensen goed voorbereiden en duidelijk laten weten dat een Dress Rehearsal ook om perfectie gaat, is dus een belangrijk onderdeel van de voorbereiding! Ze mogen niet voor tachtig procent geconcentreerd zijn. Maar ook in aanloop krijg je hier al mee te maken: onvolledige planningen waarop niet duidelijk is wie van het team aanwezig gaat zijn, zijn onacceptabel. Duidelijk moet zijn wie straks bij de migratie aanwezig is. Diegene is er ook bij de Dress Rehearsal. Alleen als alles duidelijk is, kun je foutjes nog eruit halen. Anders glippen er toch nog dingen tussendoor.

Wat levert een Dress Rehearsal op?

Van een Dress Rehearsal wil je leren, maar niet meer op software technisch vlak. Je hebt immers al een gedegen testtraject doorlopen en alle akkoorden om live te gaan zijn al gegeven. Je test nu met name alle randvoorwaarden en wilt het liefst dat alles goed gaat. Omdat dat vertrouwen genereert om de echte datamigratie uit te mogen voeren. Tijdens de Dress Rehearsal noteer je al je bevindingen in een logboek. Na de Dress Rehearsal evalueer je met alle betrokkenen hoe het ging. De geleerde lessen verwerk je in het plan van aanpak voor de echte migratie. Vaak gaat het om kleine dingen waar je tegenaan loopt: een bewaker die toch niet aanwezig is waardoor jullie voor een gesloten deur staan. Iemand die niet aangemeld is omdat hij niet op de planning stond. Dat soort zaken. Klein bij een Dress Rehearsal, maar bij de echte datamigratie wil je hier niet tegenaan lopen! Dan zijn de gevolgen groter. Het is dus goed om deze dingen eruit te filteren zodat de Dress Rehearsal een goed gevoel en vertrouwen bij het hoger management afgeeft. Dan ga je met z’n allen in vol vertrouwen de echte complexe datamigratie tegemoet.

Wil je ons nieuwste Paarsz magazine per post ontvangen? Laat dan je gegevens achter.

Ontwerp zonder titel (19)

Werken bij Bartosz?

Vincent Verhelst

Geïnteresseerd in Bartosz? Dan ga ik graag met jou in gesprek. We kunnen elkaar ontmoeten met een kop koffie bij ons op kantoor. Of tijdens ontbijt, lunch, borrel of diner op een plek die jou het beste uitkomt. Jij mag het zeggen.

Mijn Paarsz