Traineeship, Testautomatisering, Tooling

Wist je dat Bartosz een training Robot Framework ontwikkeld heeft? En we deze geven aan trainees, medewerkers, freelancers én klanten? Het idee is ontstaan en uitgewerkt tijdens de Labsz avonden. Na bijna 5 jaar is de training niet meer weg te denken uit ons competence aanbod. In deze blog lees je over het hoe, wat en waarom van onze Robot Framework training.   

Robot Framework: veelzijdig en eenvoudig in gebruik

Robot Framework – ook wel Robot genoemd – is een testtool die op dit moment helemaal hot en happening is. Bij Bartosz gebruiken we het voornamelijk bij ketens waarbij meerdere platformen betrokken zijn. Want daar is Robot Framework ideaal voor. De belangrijkste voordelen van deze tool? Het gemak in gebruik, de snelle adoptiemogelijkheden, de veelzijdigheid én de sterke integratie met je continuous delivery-proces. Robot Framework is een echte ‘Jack of all trades’. De brede toepassing komt vanuit de populariteit van Python, dat als platform-onafhankelijke taal een bepaalde cultuur aanmoedigt. Het is gebaseerd op keyword-driven techniek, waardoor het vrij makkelijk op te zetten is. Als framework geeft Robot je de mogelijkheid om je eigen inrichting te kiezen en biedt het goede mogelijkheden om code efficiënt toe te passen en te hergebruiken.

Waarom?

De training is ontstaan vanuit een Bartosz Labsz-experiment. We brainstormden daar over welke tool eenvoudig de grondbeginselen van testautomatisering bijbrengt en makkelijk uit te leggen en over te dragen is. Al snel kwamen we uit op Robot Framework. Waar het oorspronkelijke idee was om voor onze trainees een basistraining te ontwikkelen, bleek er ook vanuit andere doelgroepen interesse te zijn. Wat we wilden bereiken met deze training, is een verwachting scheppen over wat automatiseren nu eigenlijk echt is. Wat ook meespeelde bij de ontwikkeling, is dat er in de markt destijds heel weinig aanbod was op dit vlak. We zagen voornamelijk functionele trainingen en nog weinig technische. We besloten daarom het heft in eigen handen te nemen!

 

"Waar het oorspronkelijke idee was om voor onze trainees een basistraining te ontwikkelen, bleek er ook vanuit andere doelgroepen interesse te zijn."

Wat?

De eerste training die we ontwikkelde, is een echte beginners-/basistraining. Inmiddels geven we deze variant al 5 jaar. Je leert vooral de grondbeginselen van testautomatisering: Hoe zet ik een eerste testgeval op? Wat zijn variabelen? En, hoe loop ik met een zogeheten for-loop door een aantal variabelen heen?

De training wordt gegeven in drie dagdelen. Het eerste dagdeel gaat over de basis: Welke actie wil ik dat mijn Robot Framework gaat uitvoeren? Kun je daarvandaan bij de juiste keywords komen? Dagdeel twee en drie zijn wat meer technisch van aard en gaan over for-loopjes inbouwen, if-statements en hoe het leesbaar te maken. Daarnaast komen de setup/teardown en bestanden manipuleren aan bod. En hoe een testset zo onderhoudsvriendelijk mogelijk kan worden opgezet.

We zijn momenteel bezig met het opzetten van een advanced training die aansluit op de basistraining. Deze training gaat over: Hoe start ik met testautomatisering bij een klant? Hoe zorg ik voor een succesvolle opzet? Welke libraries gebruiken we voor welk doeleind? En, wat is de beste ‘tool for the job’. Naar verwachting starten we met deze training in de tweede helft van dit jaar.

Voor wie?

De basistraining is onderdeel van ons Agile testengineer traineeship. Onze trainees krijgen in de eerste zeven weken van hun traineeship verschillende trainingen aangeboden, waarvan de Robot Framework basistraining er één is. Ook bieden we de training aan ervaren consultants bij Bartosz, eens in de zoveel tijd. Het valt ons op dat het een geliefde training is. De animo is altijd erg groot.

Vorig jaar zijn we begonnen met het aanbieden van de training buiten onze eigen organisatie. Een aantal van onze klanten hebben aangegeven daar interesse in te hebben. Ook hebben we de training aangeboden aan de freelancers en subcontractors die voor Bartosz werken. Omdat we ervan overtuigd zijn dat zij ook profijt hebben van deze kennis.

 

Heb jij interesse in onze Robot Framework training? In-company of bij ons op kantoor? Laat het ons dan weten, dan kijken we wat we voor je kunnen betekenen.

 

Wil je ons nieuwste Paarsz magazine per post ontvangen? Laat dan je gegevens achter.

Ontwerp zonder titel (19)

Werken bij Bartosz?

Vincent Verhelst

Geïnteresseerd in Bartosz? Dan ga ik graag met jou in gesprek. We kunnen elkaar ontmoeten met een kop koffie bij ons op kantoor. Of tijdens ontbijt, lunch, borrel of diner op een plek die jou het beste uitkomt. Jij mag het zeggen.

Mijn Paarsz