Tooling

Binnen Bartosz zijn we een Exploration track ‘Becoming Yoda (or the best scrum master you can be)’ gestart. Omdat de rol van scrum master steeds vaker vervuld wordt door testers, willen we een scrum master community opzetten. Het is prettig om met elkaar van gedachten te kunnen wisselen over de invulling van de scrum master rol. De eerste avond stond volledig in het teken van liberating structures. Niet alleen om de avond zelf vorm te geven, maar vooral omdat deze verzameling van simpele werkvormen dé tool voor scrum masters is. Simpel, doeltreffend en bevrijdend. Liberating dus. In deze blog vertel ik je er meer over.

Vegroten teameffecitiviteit

Teams die effectief samenwerken, leveren betere resultaten op. Als scrum master organiseer je regelmatig meetings, brainstormsessies of retrospectives. Het doel is een interactieve sessie waarin iedereen zijn of haar mening geeft en een waardevolle bijdrage levert. Om uiteindelijk tot nieuwe ideeën te komen of consensus te bereiken over een bepaald onderwerp. Helaas zien we in de praktijk dat tijdens teammeetings en -sessies, slechts een enkeling zich daadwerkelijk betrokken voelt. De aandacht van de meeste deelnemers verzwakt snel. Zonde! Maar niet getreurd: werken met liberating structures is de oplossing.

liberating strcutures

Wat zijn Liberating structures?

Tijdens een bezoek aan een event van The Liberators maakte ik voor het eerst kennis met liberating structures. Liberating structures – uitgevonden door Henri Lipmanowicz en Keith McCandless – zijn een verzameling simpele, maar subtiele werkvormen. Zeer eenvoudig en gemakkelijk aan te leren en toe te passen. Met deze werkvormen ben je in staat om betrokkenheid, innovatie en participatie te vergroten bij het werken met groepen.

Hieronder licht ik kort mijn drie favoriete liberating structures toe:

1.   5/7/9 Whys

Deze methode – ook wel 5 whys, 7 whys, of 9 whys genoemd – is een vraagstellingstechniek om de oorzaak-gevolg relatie te onderzoeken van een bepaald probleem. Hoe vaak kun je waarom vragen? Misschien een beetje irritant – vooral voor ouders met jonge kinderen – maar een extreem makkelijke manier om snel tot de kern te komen. Neem niet meteen genoegen met het eerste antwoord maar vraag door. Waarom doen we de dingen die we doen? Gebruik dit bijvoorbeeld tijdens een refinement, retro of als je verbeteringen wilt doorvoeren op processen die nu altijd volgens een vast stramien verlopen.

2.   25-to-10 Crowd Sourcing

Deze techniek is geschikt om ideeën te identificeren waar draagkracht voor is in een groep. Voor het succesvol toepassen van deze spelvorm zijn minimaal 12 personen nodig. Stel aan de groep een vraag waarvoor je op zoek bent naar een oplossing inclusief de eerste stap om dit eventueel aan te pakken. Laat ieder persoon een mogelijke oplossing op een vel papier schrijven. Vervolgens verzoek je iedereen om rond te gaan lopen en de papieren uitwisselen, zonder deze te lezen. Nadat je een signaal geeft, leest men wat er op het papier geschreven is en vraag je op de achterkant een score te schrijven van 1 tot 5 (1 volledig mee oneens – 5 volledig mee eens). Herhaal dit proces bijvoorbeeld 4 keer. Tel de cijfers bij elkaar op, bekijk welke ideeën de hoogste score hebben (in dit geval maximaal 25 punten) en geef een vervolg aan deze ideeën.

Poll

Maak jij gebruik van Liberating strcutures?

Bekijk resultaten

3.   Design storyboards

Tijdens het realiseren van applicaties, vergeten we af en toe weleens dat we producten ontwikkelen voor mensen. Design storyboards worden veel gebruikt binnen usability design.

Vouw een A4 papier drie keer waardoor je 8 vakken krijgt. Laat teamleden hierin de customer journey tekenen, of een functionaliteit die nog niet bestaat, of een user story die verduidelijking nodig heeft. Plaatjes zeggen meestal meer dan woorden! Bovendien helpt het je om je beter te verplaatsen in een klant.

Wil je meer weten over Liberating structures? Of heb je een vraag hoe het toepassen ervan als scrum master? Aarzel dan niet om contact met mij op te nemen.

Wil je ons nieuwste Paarsz magazine per post ontvangen? Laat dan je gegevens achter.

Ontwerp zonder titel (19)

Werken bij Bartosz?

Vincent Verhelst

Geïnteresseerd in Bartosz? Dan ga ik graag met jou in gesprek. We kunnen elkaar ontmoeten met een kop koffie bij ons op kantoor. Of tijdens ontbijt, lunch, borrel of diner op een plek die jou het beste uitkomt. Jij mag het zeggen.

Mijn Paarsz