Werken bij, Bartosz

In de blogreeks ‘Heb je even..?’ delen Bartoszians – zoals we onszelf noemen – hun persoonlijke verhalen. Wie zijn ze? Waarom doen ze wat ze doen? En wie zijn de personen achter de testconsultants? Dit keer in de spotlights onze collega Afief. Betrokken, vriendelijk en altijd in voor een praatje of gezelligheid. Al bijna 7 jaar in dienst bij Bartosz en samen met zijn vriendin en twee knappe dochters woonachtig in Apeldoorn. Waarom kun je een tester volgens hem niet in een hokje plaatsen? Wat maakte zijn opdracht bij KPN zo leuk? En hoe komt het volgens Afief dat de bedrijfscultuur van Bartosz de laatste twee jaar veranderd is?

Wat is volgens jou een typische tester?

Ik denk dat je de tester van tegenwoordig niet meer in een hokje kunt plaatsen. De rol is onder andere door agile ontwikkelen zó divers geworden. Technische skills zijn bijvoorbeeld belangrijker geworden, maar tegelijkertijd kan het faciliteren van een meeting ook tot de kerntaken behoren. Het is al lang niet meer zo dat een tester alleen maar functionele tests uitvoert en checkt of een systeem of platform het doet. De tester van tegenwoordig is heel rond. Over welke skills je als testconsultant moet beschikken, hangt onder andere af van de manier van werken bij de opdrachtgever (agile of niet, testautomatisering of handmatig testen), maar ook de branche waarin de organisatie zich bevindt is van invloed. Ga je aan de slag bij een overheidsinstelling, of bij een commercieel bedrijf?

Hoe kun je de bedrijfscultuur van Bartosz omschrijven?

Pfoe, dat vind ik een lastige. Want ik heb de cultuur door corona de afgelopen twee jaar zien veranderen. De bedrijfscultuur vóór corona kan ik omschrijven als een informele familiecultuur waarbij iedereen elkaar kent en veel spreekt. Bartosz was echt een hechte vriendenclub. Door corona is dat helaas wat verwaterd. Iedereen is meer op zichzelf geworden, doet zijn eigen ding. Dat vind ik oprecht heel jammer. Het persoonlijke contact tussen de managers en consultants is er natuurlijk nog wel. En ook mijn vaste maatjes binnen het bedrijf, spreek ik regelmatig. Maar de spontane gesprekken met collega’s die je minder goed kent, of zelfs helemaal niet, hebben de afgelopen twee jaar weinig plaatsgevonden. We hebben elkaar gewoon veel minder gezien. Een groot deel van de medewerkers die in 2020 en 2021 zijn gestart, heb ik nog niet live kunnen ontmoeten. Ik ben dan ook erg blij dat de maandmeetings en trainingen sinds kort weer op kantoor kunnen plaatsvinden en de uitjes en events weer terugkomen.

foto Afief

Hoe ziet jouw ideale zondag eruit?

Als een zorgeloze zondag  En daar heb ik niet veel voor nodig. Gewoon een dag met weinig kopzorgen. Op een ideale zondag heb ik lekker veel tijd voor mezelf. Beetje sporten, chillen op de bank of met het gezin lekker wandelen of fietsen. Geen gezeur aan mijn hoofd, lekker ongestoord ons ding kunnen doen.

Welke testproject is jou het meest bijgebleven en waarom?

Dat is mijn allereerste testproject bij KPN. Ik was nog beginnend en leerde daar ontzettend veel. Bovendien was het team waarmee ik werkte erg gezellig. Met jonge mensen en zelfs wat oud-studiegenoten. Echt een top sfeer. Dat maakte van iedere werkdag weer een feestje. Ook de opdracht zelf was leuk. Het totaalplaatje klopte daar gewoon. Ik denk er nog regelmatig aan terug.

Welke testtool heeft je werk echt gemakkelijk gemaakt?

In mijn huidige opdracht werk ik met de tool ReadyAPI. Hiermee kun je geautomatiseerd services en API’s testen. Ideaal wat mij betreft! Vooral voor luie mensen zoals ik ;-), want met één druk op de knop wordt het testwerk gedaan en kan ik de resultaten bekijken. De projecten moet je wel zelf in de tool bouwen, en daar komt wat ingewikkeld programmeerwerk bij kijken. Maar eenmaal klaar is het een kwestie van drukken maar.

Waar kijk je naar uit aankomend jaar?

We zijn van plan om aankomende zomer óf een mooie reis te maken óf te gaan voor gezinsuitbreiding (een puppy). Twee totaal verschillende dingen, maar allebei om naar uit te kijken. Met drie vrouwen in huis ben ik waarschijnlijk niet degene die de knoop gaat doorhakken. Ik vermoed dat het een puppy gaat worden, aangezien het ras – namelijk een Boston terriër – al bepaald is en de meiden het er non-stop over hebben 😉

Wil je ons nieuwste Paarsz magazine per post ontvangen? Laat dan je gegevens achter.

Ontwerp zonder titel (19)

Werken bij Bartosz?

Vincent Verhelst

Geïnteresseerd in Bartosz? Dan ga ik graag met jou in gesprek. We kunnen elkaar ontmoeten met een kop koffie bij ons op kantoor. Of tijdens ontbijt, lunch, borrel of diner op een plek die jou het beste uitkomt. Jij mag het zeggen.

Mijn Paarsz