Bartosz, Test engineering, Testadvies

Wat zijn de meest interessante, uitdagende of spectaculaire testopdrachten waar onze consultants aan werken? In deze rubriek laten we Bartoszians aan het woord over een testproject dat hen – op wat voor manier dan ook – is bijgebleven. Bas Jansen is sinds oktober 2022 ingezet bij een overheidsinstantie. Hier test hij een zorginformatiesysteem. In dit blogartikel legt Bas uit wat dit project inhoudt, wat zijn verantwoordelijkheden zijn en waarom dit project zo interessant is.

Wat houdt het testproject in?

Net als in elk bedrijf, zijn er veel verschillende tools, databases en programma’s om de boel draaiende te houden voor de afnemers. De wensen van een afnemer komen bovenaan door goed overleg en afstemming. Of deze afnemer nou een ander team in de keten is, of daadwerkelijk de eindgebruiker. Wat is haalbaar en wat is niet haalbaar? Je ziet vaak dat je als team onderdeel uitmaakt van een groter geheel en je een klein stukje levert van het hele product. Binnen mijn testproject ligt dit net wat anders. Ons team is van begin tot eind verantwoordelijk voor het gehele product: een zorginformatiesysteem. Een portaal dat zich richt op registraties omtrent verplichte zorg en gegevens uitwisselt met gemeenten.

Wat is de omvang van het team en wat zijn mijn verantwoordelijkheden?

Mijn team bestaat uit twee testers, twee analisten, twee ontwikkelaars, een Product Owner en een Scrum Master. Van de acht mensen in ons team, zijn er zes extern. Binnen het team ben ik er verantwoordelijk voor of het systeem naar behoren functioneert en hoe de nieuwe releases ontvangen worden door onze afnemers. Dit is natuurlijk kort door de bocht, maar in feite is dat waar ik mij mee bezig houd. Samen met mijn collega-tester kijk ik door de hele straat of veranderingen in de software goed ingebouwd worden. Om niet altijd handmatig bezig te hoeven zijn, wordt er gebruik gemaakt van RobotFramework om testsets te automatiseren. Aan het eind van de rit wordt er een meeting georganiseerd met een groep gebruikers om de GAT test uit te voeren. Door nauw contact te hebben tijdens deze testperiode zorg je ervoor dat er directe en waardevolle feedback terugkomt over de release die op dat moment door de straat heen gaat.

"Het uniform naleven van normen en waarden zorgt ervoor dat dit team erg volwassen is."

Wat maakt dit project interessant?

Dat is met name dat we als team een volledig product leveren. Analisten komen met een idee vanuit de eindgebruikers of door bijvoorbeeld een wetswijziging. Vervolgens buigt ons hele team zich hierover. Wat wordt er verwacht? Hebben we alle informatie? En, hoe kunnen we dit op de beste manier implementeren? Aan het eind van deze nieuwe ontwikkeling krijgen we direct van onze afnemers te horen wat zij van de aanpassing vinden.

Voorheen zat ik in een omgeving waar de softwarematige aanpassingen die we deden onderdeel waren van een groter geheel. Nu zit ik in een team dat het grote geheel vormt. Wij doen alles zelf en dat maakt dit project uitdagend en interessant!

Op welke mijlpaal ben ik het meest trots?

Ik ben vooral trots op hoe we als team samenwerken. Binnen Bartosz hechten we natuurlijk veel waarde aan de whole team approach. Dit is iets wat mij binnen dit team vanaf dag één opviel. Onze neuzen staan dezelfde kant op en men is niet bang om elkaar aan te spreken op gedrag. Het uniform naleven van normen en waarden zorgt ervoor dat dit team erg volwassen is. Voor veel teams is dit een mijlpaal die in de toekomst ligt. Mijn team heeft dit al bereikt en dat terwijl het behoorlijk onderhevig is geweest aan verandering.

 

Heb je vragen over dit testproject of vind je het leuk om jouw eigen ervaringen met ons te delen? Laten we dan eens koffiedrinken!

Wil je ons nieuwste Paarsz magazine per post ontvangen? Laat dan je gegevens achter.

Ontwerp zonder titel (19)

Werken bij Bartosz?

Vincent Verhelst

Geïnteresseerd in Bartosz? Dan ga ik graag met jou in gesprek. We kunnen elkaar ontmoeten met een kop koffie bij ons op kantoor. Of tijdens ontbijt, lunch, borrel of diner op een plek die jou het beste uitkomt. Jij mag het zeggen.

Mijn Paarsz