Hard & soft skills

Testen en topsport: mijn vak en mijn passie! Software en applicaties onder de loep nemen, risico’s blootleggen en de kwaliteit bewaken. Op de mountainbike stappen, goed trainen, mijzelf verbeteren en – tot voor kort op hoog niveau – mooie prestaties neerzetten. Voor beide heb ik een enorme drive en dat maakt dat ik er goed in wil zijn. Twee totaal verschillende beproevingen maar wel met een aantal overeenkomsten. Wanneer je 1) een helder doel hebt, 2) goed bent in de voorbereiding, 3) overzicht en inzicht hebt, 4) het belang van details inziet en 5) niet snel opgeeft, dan heb je de kwaliteiten om een goede tester of topsporter te kunnen zijn! In deze blog leg ik uit waarom.

1. Het hebben van een helder doel

Een doel fungeert als brandstof voor jou en je team. Het zorgt voor zingeving en helpt je vooruitkomen. Juist op de momenten dat het wat minder gaat, trekt het doel je er doorheen. Dan weet je weer waarvoor je het ook alweer doet. Dit geldt zowel voor een goede tester als topsporter.

2. Een goede voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Bovendien, voorbereiden zorgt voor focus. Welke (externe) factoren kunnen jou positief of negatief beïnvloeden en hoe ga je daarmee om? Een tester bereidt zich voor door in kaart te brengen welke objecten het betreft, welke afhankelijkheden er zijn en welke risico’s. Sterker nog: zonder goede voorbereiding kan een tester zijn werk niet doen. Een topsporter bereidt zich niet alleen voor met een trainingsprogramma, maar ook door te focussen op aanpalende zaken. Wie zijn mijn concurrenten, hoe is het weer op de dag van de wedstrijd, is mijn materiaal 100% op orde?

Er zijn een aantal technieken die helpen bij een goede voorbereiding. In een vorige blog schreef ik over het toepassen van SFDIPOT. Deze techniek is ontwikkeld door James Bach en betreft het maken van een mindmap met behulp van heuristieken (wetenschap, de leer of de kunst van het vinden).

IMG_1818

3. Het hebben van overzicht en inzicht

Waar ben ik goed in en waar liggen mijn zwaktes? Waar moet ik aan werken, wat heb ik nodig om goed te kunnen presteren? Overzicht en inzicht gaat enerzijds over zelfkennis, anderzijds over grip hebben op waar je staat. Een tester verkrijgt vooraf inzicht door in kaart te brengen waar je mee te maken hebt. Hoe pak ik dat aan? Wat zijn de testscenario’s? Achteraf, wanneer je getest hebt, kun jij zélf inzicht geven aan derden. Waar zitten de zwakke punten van de software? Wat is de kwaliteit? Een topsporter focust eveneens op de (eigen) zwakten en sterkten. Tijdens een training en wedstrijd kom je erachter wat je wel en niet kunt. Dit dient dan weer als input voor de continious improvement.

4. Oog voor detail

Er is een verschil tussen prima software en goede software. Net als dat er een verschil is tussen een goede sporter en een topsporter. Wanneer je als tester op de details let, ben je in staat om de kleinste fouten uit de software te halen. Je bent scherper en alerter op onregelmatigheden. In plaats van kijken of het in grote lijnen klopt, gaan goede testers een stapje verder. Als topsporter begint het met een goede basis, zoals de conditie. Vandaaruit ga je aan de details werken om het maximale eruit te halen. Bijvoorbeeld krachttraining of intervaltraining om sterker te worden. Of het doen van wedstrijdsimulaties. Maar ook voor het materieel geldt dat je oog voor detail moet hebben. Met een goede bandenkeuze, specifieke voeding en betere kleding kun je net die paar procentjes winnen.

IMG_1503

5. Geef niet snel op!

Een tester die te snel denkt ‘het is wel goed’ is niet oké. Als tester moet je juist op de details letten en daarvoor moet je een doorzetter zijn. Doorgaan en doorgaan om er zeker van te zijn dat het goed is. Hetzelfde geldt voor topsporters. Als je te snel opgeeft, haal je het niet. Door grenzen te verleggen word je sterker en beter.

Door bewust te zijn van een ‘fixed versus growth mindset’, ben je in staat om daadwerkelijk beter te worden. Met een fixed mindset doe je wat je doet; je blijft binnen je comfortzone. Met een growth mindset zoek je de uitdaging op en ben je in staat om te leren en jezelf te verbeteren. Het mooie is dat je zelf kunt kiezen of je voor een growth of fixed mindset gaat. Een goede tester en topsporter is serieus bezig met willen leren en innoveren en kiest dus bewust meerdere keren op een dag voor een growth mindset. Positiviteit uitstralen, en het team daarin meenemen.

Wil je ons nieuwste Paarsz magazine per post ontvangen? Laat dan je gegevens achter.

Ontwerp zonder titel (19)

Werken bij Bartosz?

Vincent Verhelst

Geïnteresseerd in Bartosz? Dan ga ik graag met jou in gesprek. We kunnen elkaar ontmoeten met een kop koffie bij ons op kantoor. Of tijdens ontbijt, lunch, borrel of diner op een plek die jou het beste uitkomt. Jij mag het zeggen.

Mijn Paarsz