Testadvies

Stephan Dammers, wie kent hem niet. Door collega’s wordt hij een van de ‘gezichten van Bartosz’ genoemd. Dat is ook niet gek na bijna 10 jaar dienstverband. Nog  steeds werkt Stephan met veel liefde, plezier en enthousiasme bij Bartosz. Dat enthousiasme spat ervan af tijdens een gezellige lunch waarin we praten over zijn kennis, ervaring, ambities en dromen. Al heel wat jaren zet Stephan zich gepassioneerd in voor opdrachtgever Achmea en de verschillende merklabels. Behalve op donderdagmiddag, want dan heeft hij een parttime middag en krijgen zijn twee zoontjes – Stijn (6 jaar) en Hugo (3 jaar) – zijn volle aandacht. Net als zijn Sequoiadendron giganteum. In deze ‘Heb je even…?’ leren we Stephan nóg beter kennen en geeft hij antwoord op zeven persoonlijke vragen.

Wat maakt jou een goede softwaretester?

Ik kan goed beoordelen waar de risico’s zitten in de keten en wat de beste manier is om deze te testen. Daarnaast ben ik in staat om al vroeg inzicht te geven of de potentiële kwaliteit wel of niet gehaald gaat worden. In andere woorden: soms is het nog niet mogelijk het eindproduct (de website) voor de klant te testen, maar wel de tussenlagen, zoals inrichting. Ik communiceer op voorhand over de risico’s en leg het vast in een testplan. Een testplan is trouwens ontzettend belangrijk, dit vergeten mensen nog wel eens. Hoe klein de opdracht ook is, of via welke methode je het doet, een goed testplan is de basis bij al je klanten.

_6007196

Kun je jezelf in 3 woorden omschrijven?

Professioneel, communicatief en betrokken. Dit zijn niet perse eigenschappen van mij als tester. Ik merk bijvoorbeeld dat die betrokkenheid mijn kracht is op meerdere gebieden. Doordat ik altijd op zoek ben naar nieuwe dingen, is mijn betrokkenheid automatisch groot. Zowel binnen Bartosz als buiten werk om.

Wat is jouw allerleukste herinnering aan Bartosz?

Zonder twijfel: New York! En ik ben vast niet origineel met dit antwoord, sorry daarvoor :-). Met een groep van bijna 120 collega’s daar het tienjarige jubileum van Bartosz vieren, dat is toch fantastisch! Geweldig om met zo’n club door New York te slenteren en alles te ontdekken. Het maken van herinneringen is hier écht gelukt. Wat me het meest is bijgebleven, is het diner op het dek van een cruiseschip, varend over de Hudson rivier. Vanaf het dek keken we naar de wolkenkrabbers en we stopten vlak voor het vrijheidsbeeld. Schitterend om van zo dichtbij te zien! Ook Timesquare midden in de nacht was super indrukwekkend. Samen met collega’s Tim en Xander besloten we – na een gezellige avond eten en drinken – om half drie ’s nachts naar het Timesquare te lopen. Dit was echt prachtig. Alles mooi verlicht en superrustig zonder de mensenmassa van overdag. Een aanrader!

_6007230

Hoe herken jij de Bartoszian in jezelf?

Daarvoor ga ik terug naar ongeveer 7 jaar geleden. Toen werd er door de toenmalige directeur tijdens een review gezegd dat ik echt een ambassadeur van Bartosz ben. Super leuk om te horen natuurlijk! Dit heeft waarschijnlijk te maken met die drie kernwaarden: betrokken, communicatief en professioneel. Ik word nu wel eens gezien als ‘het gezicht van Bartosz’. Omdat ik er al een lange tijd werk en veel aanwezig ben bij de verschillende events, uitjes en trainingen die georganiseerd worden.

"Met een groep van bijna 120 collega’s in New York het tienjarige jubileum van Bartosz vieren, dat is toch fantastisch!"

Wat is het mooiste compliment dat je ooit hebt ontvangen?

Wanneer iemand zegt dat ik hele leuke kinderen heb. Ik ben ook echt heel erg trots op ze 🙂

Welke testtool heeft jouw werk makkelijker gemaakt?

Dat is sowieso de tool SoapUI. Simpel gezegd helpt SoapUI je in een vroege fase van het testtraject met XML’s en API’s. Je test eigenlijk de communicatielagen en het berichtenverkeer en dat is zeer waardevol bij portalen en websites. Via SoapUI voer je automatische regressietesten uit. Wanneer je een oplevering hebt van software, is SoapUI tevens een tool waarmee je bewijst dat er niks omgevallen is. Het zorgt voor gezamenlijk vertrouwen in het product.

Waaraan besteed je meer tijd dan je zou willen?

Het bordspel Gloomhaven. Dit lijkt een beetje op Kolonisten van Catan, maar dan de overtreffende trap. Of World of Warcraft, maar dan de bord-variant. Het is echt een mooi en complex spel. Ik speel dit spel elke week samen met drie vrienden, no excuses. Twee jaar geleden heb ik het aangeschaft en er gaan meer uren in dan me lief is. Het leuke van dit spel is dat je samen scenario’s tegen het bord speelt, en niet tegen elkaar. Soms beginnen we om acht uur ‘s avonds met spelen en zitten we er om twee uur ’s nachts nog.

Waar ik ook veel tijd aan besteed is mijn tuin en de sequoiadendron giganteum (mammoetboom) die daarin staan. We zijn trots op deze tuin die schitterend is aangelegd als een park met mooie grote borders en vele rododendrons in alle kleuren.

Wil je ons nieuwste Paarsz magazine per post ontvangen? Laat dan je gegevens achter.

Ontwerp zonder titel (19)

Werken bij Bartosz?

Vincent Verhelst

Geïnteresseerd in Bartosz? Dan ga ik graag met jou in gesprek. We kunnen elkaar ontmoeten met een kop koffie bij ons op kantoor. Of tijdens ontbijt, lunch, borrel of diner op een plek die jou het beste uitkomt. Jij mag het zeggen.

Mijn Paarsz