Traineeship

In september 2018 ben ik begonnen aan het test engineer traineeship. Het waren zes intensieve weken met interessante trainingen en cursussen, zowel bij Bartosz op kantoor als op externe locaties. Ik heb veel nieuwe mensen leren kennen en ontzettend veel geleerd. Maar het écht leren testen, kwam pas later. Toen ik daadwerkelijk aan de slag ging bij een klant en met mijn ‘poten in de modder stond’. Hoe ziet een werkdag er voor een test engineer uit? Waar houd ik mij precies mee bezig? Dat vertel ik je graag in deze blog. Ik neem je mee en geef je een kijkje in mijn (test)leven…

Eerste testopdracht

Na de trainingsperiode van het traineeship mocht ik vrijwel direct op intakegesprek bij de Rabobank. Spannend maar succesvol: ik kreeg te horen dat het een match was en ik kon starten. Mijn allereerste testopdracht was een feit. Op 15 oktober begon ik als test engineer op de afdeling Datawarehouse Distributie (DWHD). Inmiddels zijn we acht maanden verder en nog steeds werk ik met veel plezier bij deze fijne klant.

"Als je het rijbewijs hebt gehaald, wil dat nog niet zeggen dat je een ook meteen een goede coureur bent.”

(Test)meters maken in de praktijk

Zoals vaker te lezen in blogs van mijn collega’s, leer je testen pas echt als je voor de eerste keer het werkveld in stapt. Vergelijk het met autorijden: wanneer je het rijbewijs hebt gehaald, wil dat nog niet zeggen dat je meteen een goede coureur bent. Ondanks dat er een goede theoretische basis was gelegd tijdens het traineeship, had ik veel vragen in mijn eerste echte werkweek. Waar begin ik? Hoe zitten de systemen van de klant in elkaar en hoe zet ik testcases op? Door zoveel mogelijk testuren te maken, leer je het vak pas écht beheersen. Hoe dat oefenen in zijn werk gaat, leg ik je graag uit door mijn werkdag te omschrijven.

Dagelijkse standup

Om 06:30 gaat mijn wekker: de werkdag is begonnen! In 75 minuten reis ik met de auto van Nijmegen naar Utrecht. Voor mijn werkzaamheden word ik vandaag verwacht in de Rabo-toren, direct gelegen naast Hoog Catharijne. Om 09.00 uur is het hele Agile team aanwezig en starten we met de dagelijkse standup. Wat is er veranderd sinds de standup van gisteren? Wat gaan we vandaag doen? Wat willen we bereiken? En zijn er nog obstakels waarbij iemand hulp nodig heeft? Iedereen kan zijn zegje doen en de stories op het board worden kort doorlopen om voor iedereen inzichtelijk te maken wat er gaande is. Eventuele moeilijkheden komen snel aan het licht en kunnen daarmee vroegtijdig getackeld worden.

FD/GEN/TST/LST

Ik vervolg mijn dag door aan de slag te gaan met ‘Functional Design, Generate, Test en Load Stress Test’. Dit zijn de vier stappen die een nieuw product aflegt bij het DWHD van de Rabobank. Als tester ben ik zowel direct als indirect betrokken bij iedere stap om eventuele ‘gevaren’ vroegtijdig aan het licht te brengen. Aan de hand van het functional design maak ik vandaag een testscript in FitNesse. Daarvoor is het noodzakelijk om samen met de business analist een aantal ‘keyexamples’ op te stellen waarmee ik de happyflow kan testen. Tegelijkertijd begint de ontwikkelaar met de bouw van het product. Samen bespreken we waar eventuele zwaktes in kunnen sluipen zodat ik die kan testen. Om 12.30 uur is het tijd voor lunchpauze.

Testoverleg

In de middag is een testoverleg gepland. Eens in de twee weken komen alle softwaretesters van DWHD bij elkaar om de ‘ins and outs’ te bespreken en nieuwe kennis met elkaar te delen. Omdat er in DWHD meerdere teams werken in dezelfde omgeving is het verstandig dat afspraken gemaakt en nagekomen worden. Dit om elkaar niet in de weg te zitten. Tijdens de meeting worden functionele en organisatorische beslissingen genomen op het gebied van testen. Heb je een nieuw idee? Breng het naar voren en samen kijken we wat er mogelijk is en hoe we het gaan uitwerken.

“Niets is zo veranderlijk als het weer... nou, net als het weer, verandert de IT ook dagelijks”

Tooling

Na het overleg duik ik opnieuw de tooling in. Vandaag werk ik met FitNesse, maar dit kan volgende maand weer anders zijn. Qua tooling verandert er veel bij de Rabobank. “Niets is zo veranderlijk als het weer…” nou, net als het weer, verandert de IT ook dagelijks. Daarom is het van groot belang om als tester te blijven leren en groeien. Zo is robotframework upcoming en gaat ook deze tooling onderdeel uit maken van mijn dagelijks leven als test engineer. Omdat ik nog geen ervaring heb met robotframework besluit ik mij hier vanmiddag in te verdiepen. Bij Bartosz wordt binnenkort een exploration track robotframework ontwikkeld en daar wil ik graag aan meedoen. Ik denk dat het ook interessant is voor mijn Rabobank collega’s, want klanten van Bartosz mogen ook aansluiten.

T-shaping

Als test engineer is het belangrijk om open te staan voor uitdagingen. En dat blijkt aan het eind van de dag wel weer als mij gevraagd wordt een aantal werkzaamheden van de ontwikkelaar over te nemen. Binnen de Rabobank wordt veel aandacht besteed aan T-shaping. Zodat wanneer de ontwikkelaar een keer ziek of op vakantie is, iemand anders de taken kan overnemen. Ik vind het dan ook belangrijk aan mijn werk dat ik van alle facetten genoeg verstand heb om te kunnen begrijpen wat er getest moet worden.

Als het 17:30 uur is, zit mijn dag er weer op. Soms rijd ik eerst nog langs Veenendaal om bij Bartosz op kantoor een hapje te eten en een training te volgen, maar vandaag ga ik rechtstreeks naar huis.

T-shaped-Professional-Model-NL-

Hard werken wordt beloond

Een dag in het leven van een trainee bij Bartosz is leerzaam en uitdagend. Je vergaart iedere dag nieuwe kennis, je krijgt veel nieuwe (getalenteerde) collega’s én je wordt elk moment geprikkeld om net een beetje beter te worden dan dat je al was! Het motto van Bartosz is: “Work hard, Play hard!” en mijn oma zei vroeger altijd: “hard werken wordt beloond”. De grootste beloning is dat je met plezier naar je werk gaat, en dat is wat ik doe.

Wil jij meer weten over het traineeship? Heb je vragen over de inhoud of ben je benieuwd wanneer een nieuw traineeship start, neem gerust contact met me op.

Wil je ons nieuwste Paarsz magazine per post ontvangen? Laat dan je gegevens achter.

Ontwerp zonder titel (19)

Werken bij Bartosz?

Vincent Verhelst

Geïnteresseerd in Bartosz? Dan ga ik graag met jou in gesprek. We kunnen elkaar ontmoeten met een kop koffie bij ons op kantoor. Of tijdens ontbijt, lunch, borrel of diner op een plek die jou het beste uitkomt. Jij mag het zeggen.

Mijn Paarsz