Traineeship

Eindeloos programmeren? Dat was niets voor mij. Ik miste het menselijke aspect tijdens mijn studie Bio-Informatica. Toen ik voor het eerst in aanraking kwam met het testvak, vond ik wat ik zocht: ik kon mijn technische kennis inzetten maar mét persoonlijk contact. Na een ontzettend leuke introductiedag bij Bartosz wist ik het zeker, dit vak past bij mij. Ik heb mij aangemeld voor het agile test engineer traineeship en ben inmiddels al een tijdje aan het werk bij mijn eerste opdrachtgever de Nederlandse Loterij. Benieuwd hoe mijn traineeship bij Bartosz is verlopen? Ik vertel het je graag in deze blog.

Van bijbaan naar traineeship

Aan de Radboud Universiteit in Nijmegen heb ik de studie Bio-Informatica gevolgd. Naast studeren, werkte ik vanuit huis als exploratory tester bij een klein softwarebedrijf. Het persoonlijke contact met gebruikers en ontwikkelaars gaf mij veel energie. Een stuk leuker dan al dat programmeren tijdens mijn stages. Het vaak helemaal alleen op kantoor zitten van 8 tot 5, is niet aan mij besteed. Ik merkte dat ik de werkzaamheden van mijn bijbaantje veel leuker vond dan de stages. Toen ik na mijn pre-master data-science een berichtje kreeg via LinkedIn van Bartosz, ben ik het gesprek aangegaan. Het testen bij Bartosz, in combinatie met de interactie en de automatisering, zijn precies de aspecten die ik leuk vind.

_6008473

Eerste indruk van Bartosz

Dat het menselijke aspect van het vak centraal staat bij Bartosz merkte ik tijdens een eerste bezoek aan de website. Wat ik zo mooi vind, is dat alle collega’s met elkaar verbonden zijn, ondanks dat zij gedetacheerd werken. Dezelfde indruk kreeg ik tijdens de introductiedag in Veenendaal. Zo had ik mijn kennismakingsgesprek met een consultant, een manager en de directeur. Iets waar ik als 23-jarige starter wel even van schrok. Tijdens het gesprek merkte ik al snel dat ik mij nergens zorgen over hoefde te maken. Iedereen was zo ontzettend enthousiast en oprecht aardig. Bartosz voelde vanaf het allereerste moment goed en fijn aan. En dat gevoel was gelukkig wederzijds: na één dag hoorde ik al dat ik mocht beginnen met het traineeship.

"Het testen bij Bartosz, in combinatie met de interactie en de automatisering, zijn precies de aspecten die ik leuk vind."

Een theoretische basis in 6 weken

In september ben ik officieel gestart met het traineeship. De eerste zes weken starten met het leggen van de theoretische basis van het testvak. Sommige trainingen waren helemaal nieuw voor mij, maar er waren ook cursussen die over onderwerpen gingen waar ik al aardig wat vanaf wist. Een mooie afwisseling vond ik dat. Met name de communicatietrainingen waren nieuw. Neem bijvoorbeeld de intaketraining en de training presentatievaardigheden. Deze trainingen zorgde ervoor dat mijn verwachting over de interactieve rol die een tester heeft opnieuw bevestigd werd. Al had ik nog nooit zo bewust nagedacht over hoe belangrijk de factor communicatie eigenlijk is. Spannend wel om dit tijdens een eerste intake toe te passen. De eindcasus, waarin alle trainingen gecombineerd werden, heeft mij klaargestoomd voor de praktijk.

Testconsultant bij de Nederlandse Loterij

Toen de eerste zes weken voorbij waren – en mijn eerste intakegesprek erop zat – ben ik aan de slag gegaan bij de Nederlandse Loterij in Rijswijk. Onder de Nederlandse Loterij vallen diverse websites en apps, zoals die van de staatsloterij, TOTO, Lotto en krasloten. Een mooie baan om mee te starten als je het mij vraagt. Bij de Nederlandse Loterij is bij ieder spel afzonderlijk een tester op de front-end geplaatst. Ik zorg ervoor dat al die spellen op dezelfde manier getest worden. Dus dat alle testers één consistente lijn van testen aanhouden. Daarnaast ben ik vanwege mijn technische achtergrond bezig met het automatiseren van de front-end testen. Iedere tester is hier zelf eindverantwoordelijk voor, maar het is wel belangrijk dat zij hiervoor opgeleid worden. En dat opleiden dat doe ik. Ik heb dus al best wel een stevige rol voor iemand die net begint. Maar dat vind ik zelf alleen maar heel erg leuk en een groot compliment.

Naast de interessante werkzaamheden vind ik ook het team bij de Nederlandse Loterij erg leuk. Ik werk met veel externe testers als directe collega’s. Naast dat ik veel van hen leer, zorgen zij er ook voor dat ik mij op mijn gemak voel als externe. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje en gaan op een zeker moment naar een volgende klant. Fijn om dat met elkaar te kunnen delen!

Tip: durf je kwetsbaar op te stellen

Als tip voor startende trainees wil ik meegeven dat het juist een kracht is om je kwetsbaar op te durven stellen. Dit heb ik geleerd tijdens een van de communicatietrainingen en direct in de praktijk gebracht. Ik was voorheen altijd in de veronderstelling dat ik juist sterk moest zijn. Maar door je kwetsbaar op te stellen, zorg je ervoor dat je sneller een relatie met iemand opbouwt. Het wordt gewaardeerd als je open en eerlijk durft te zijn. Dit heeft mij enorm geholpen om in een nieuwe omgeving sneller mijn draai te vinden. Zeg dus gewoon waar je onzeker over bent. Daar pluk je op de lange termijn de vruchten van.

Wil je meer weten over het Test engineer traineeship? Heb je vragen over het testvak in het algemeen of over de functie van testconsultant bij Bartosz? Neem gerust contact met me op.

Wil je ons nieuwste Paarsz magazine per post ontvangen? Laat dan je gegevens achter.

Ontwerp zonder titel (19)

Werken bij Bartosz?

Vincent Verhelst

Geïnteresseerd in Bartosz? Dan ga ik graag met jou in gesprek. We kunnen elkaar ontmoeten met een kop koffie bij ons op kantoor. Of tijdens ontbijt, lunch, borrel of diner op een plek die jou het beste uitkomt. Jij mag het zeggen.

Mijn Paarsz