Traineeship

Als testconsultant bij Bartosz ben je nooit uitgeleerd. Je kunt jezelf breed ontwikkelen. Niet alleen door een onbeperkt aantal trainingen en opleidingen, maar ook omdat je de kans krijgt om ervaring op te doen bij verschillende organisaties. Het testvak lijkt misschien geen logische keuze na mijn studie Bio-Informatica, maar de combinatie van techniek en het veel in contact zijn met mensen is wat mij aansprak. Als tester ben je namelijk de schakel tussen developers en de business. Wil je weten waarom ik gekozen heb voor het junior agile test engineer traineeship bij Bartosz en wat mijn eerste ervaringen zijn? Lees dan snel verder.

Menselijk contact binnen teamverband

In eerste instantie begon ik een studie Informatica, maar al snel stapte ik over naar Bio-Informatica. Voornamelijk omdat ik meer wilde programmameren, maar ook vanwege de combinatie met het vakgebied biologie. Na mijn studie heb ik goed nagedacht over mijn wensen en eisen ten aanzien van een baan. In ieder geval niet in mijn eentje 40 uur per week programmeren. In een baan vind ik menselijk contact en werken in teamverband ook belangrijk. Vervolgens is Bartosz op mijn pad gekomen.

Voorkeur voor consultancy

Op het moment dat ik benaderd werd voor het traineeship junior agile test engineer van Bartosz, was ik actief op zoek en had een functie als IT-consultant mijn voorkeur. De schakel zijn tussen developers en de business, is wat mij aansprak. Het testvak lijkt misschien geen logische keuze na mijn studie Bio-Informatica, maar ik heb tijdens deze studie een goede technische basis gelegd. Dat komt zeker weten van pas bij testautomatisering! Toen ik kennismaakte met Bartosz dacht ik: dit is echt wat voor mij. Vooral omdat je, naast programmeren ook veel in contact ben met mensen, zoals je teamleden. Exact waar ik naar op zoek was!

_6008473

Eerste indrukken

Mijn allereerste indruk van Bartosz was: open, transparant en sociaal. Een werkgever die écht voor zijn werknemers zorgt. Ik wil werken bij een werkgever die mij stimuleert om door te ontwikkelen en mij zelf het initiatief laat nemen om die ontwikkeling waar te maken. Bij Bartosz krijg ik het gevoel dat dat wel goed zit. Onder andere omdat je onbeperkt trainingen en opleidingen – ook na je traineeship  – kan volgen. Maar ook door de innovativiteit van Bartosz, om alsmaar beter te worden in het vakgebied.

En eenmaal binnen

Toen ik als nieuweling binnenkwam bij Bartosz, voelde ik mij meteen welkom. Op kantoor heerst er een gemoedelijke sfeer. Iedereen is in voor een praatje. Wat mij ook opviel, is dat je meteen een onderdeel bent van Bartosz. Je wordt al snel bij veel dingen betrokken. Ik had nog maar net het contract getekend en werd al verrast met een sinterklaaspresentje. Zelfs werd ik uitgenodigd voor het kerstevent, terwijl mijn eerste werkdag pas een paar weken later was. Hierdoor voelde ik mij meteen onderdeel van de Bartosz-community.

Hard skills en soft skills

In januari dit jaar startte ik mijn traineeship. De eerste 7 weken volgde ik diverse trainingen. In die periode komt er veel informatie op je af. Tijdens het traineeship leer je niet alleen hard skills, maar ook soft skills. Dat laatste was voor mij het meest spannend. Je leert tijdens de communicatieve trainingen hoe je je verhaal krachtig en overtuigend over kan brengen. Een heel ander soort van spreken dan ik gewend ben. Ook op het gebied van hard skills heb ik veel mogen leren. Wat voor mij nieuw én super interessant is, is testautomatisering.

"Het testvak lijkt misschien geen logische keuze na mijn studie Bio-Informatica, maar ik heb tijdens deze studie een goede technische basis gelegd."

Goede begeleiding

Tijdens het traineeship ben ik goed begeleid. Elke week wordt geëvalueerd hoe de trainingen gaan. De managers zijn zeer betrokken bij het proces. Ook kreeg ik een mentor toegewezen vanaf het begin van het traineeship. Die mentor is er voor je om je wegwijs te maken binnen Bartosz. Als je met vragen zit, kun je altijd bij hem of haar terecht. En dat is heel fijn als starter binnen een nieuwe omgeving. Daarnaast heb ik veel profijt gehad van de fijne groep met mede-trainees. Wij hebben veel van elkaar kunnen leren. De goede sfeer in de groep zorgde ervoor dat we open stonden voor elkaars feedback, wat heeft bijgedragen aan ons leerproces tijdens het traineeship.

Traineeship in coronatijd

Vooraf vond ik het wat spannend om te starten met een baan in tijden van corona. Al snel bleken mijn zorgen voor niets. Bartosz faciliteert het proces goed en zorgt ervoor dat je de meeste trainingen gewoon ‘live’ kunt volgen. Natuurlijk met ruime afstand tussen mede-trainees. Bartosz doet haar uiterste best om het contact tussen collega’s onderling te stimuleren. Zo heb ik al met verschillende collega’s gewandeld of online afgesproken.

Aan de slag!

Inmiddels heb ik alle trainingen voltooid en kan ik niet wachten om aan de slag te gaan. In welke branche ik het liefst wil werken? Op dit moment wil ik graag ontdekken wat het beste bij me past. Ik heb wat ervaring bij een overheidsinstantie, dat past bij mij. Ook een maatschappelijk betrokken organisatie heeft mijn interesse. Maar ik sta overal voor open. Zolang het bedrijf een open en transparante cultuur heeft waar ik vragen kan en mag stellen, voel ik mij thuis.

Tip voor toekomstige trainees

Wees niet bang om vragen te stellen! Vooral tijdens de casus. Na de vele trainingen wordt er afgesloten met een casus. Dan wordt er van je verwacht dat je alle theoretische en praktische kennis van de trainingen bundelt en toepast in die opdracht. Ik heb zelf gemerkt – en dat werd ons ook verteld – dat wij te weinig vragen stelden. Het is juist goed om vragen te stellen. Daarmee laat je zien dat je wil leren. Het komt je traineeship enkel ten goede!

Wil je naar aanleiding van mijn verhaal meer te weten komen over het traineeship junior agile test engineer? Neem gerust contact met mij op. Ik ga graag met je in gesprek.

Wil je ons nieuwste Paarsz magazine per post ontvangen? Laat dan je gegevens achter.

Ontwerp zonder titel (19)

Werken bij Bartosz?

Vincent Verhelst

Geïnteresseerd in Bartosz? Dan ga ik graag met jou in gesprek. We kunnen elkaar ontmoeten met een kop koffie bij ons op kantoor. Of tijdens ontbijt, lunch, borrel of diner op een plek die jou het beste uitkomt. Jij mag het zeggen.

Mijn Paarsz