Trendsz

“The world’s largest conference for software testers.” Dan hebben we het natuurlijk over de Agile Testing Days (ATD). Die dit jaar plaats vond van maandag 13 november tot en met donderdag 16 november in Potsdam. In totaal reisden 9 Bartosziansz die kant op om hun kennis bij te spijkeren. Met de keuze uit 140 sessies, keynotes, workshops en tutorials is dit meer dan goed gekomen. In deze blog delen Dewna en Sjoerd hun ATD-ervaringen en zoomen ze in op de voor hen belangrijkste take-aways van de sessies die zij hebben bijgewoond.

Fantastische sfeer

Hoewel het voor ons beide de eerste keer was dat we een bezoek brachten aan ATD, voelden we ons er direct thuis. De sfeer was ongelooflijk goed. Open, intiem en gemoedelijk. Op dag één ben je nog ‘vreemden’ van elkaar en op dag vier voelt het als één grote familie. Zoveel gelijkgestemden vanuit de hele wereld bij elkaar, zorgt voor verbinding. De open sfeer werd bijvoorbeeld gestimuleerd door de ‘Open Circle-regel’ (ook wel de pac-man rule). Dit houdt in dat wanneer je in een kring met elkaar praat, er altijd ruimte moet zijn voor iemand anders die aan wil sluiten.

Ook droeg de 90’s party op de eerste dag bij aan de sfeer en verbinding onderling. Wanneer je vakgenoten verkleed als Pokémon, Rubik’s Cube en de dudes uit ‘The Big Lebowski’ uit hun dak ziet gaan op de muziek van de testers-band, dan is het ijs voor de rest van het event gebroken. De enige teleurstelling deze avond was dat we – samen met veel anderen – onze stem verloren 😉

Iedereen is een leider (Zuzi Sochova)

“Unleash Your Agile Leadership Potential and Guide Your Entire Organization Toward Agility”. Aldus de inspirerende Zuzi Sochova. Zij is van mening dat het belangrijk is dat agile testers zich ontplooien als leider. Hiermee kun je een organisatie namelijk daadwerkelijk wendbaar maken. Je kunt goed zijn in de inhoud, maar als je de leiderschapsrol niet pakt, komen jij en de organisatie nauwelijks verder. De leiding durven nemen is niet iets waar agile testers per definitie aandacht aan besteden. Maar juist in deze rol is het belangrijk om dat wél te doen. Leiderschap is een sleutelfactor om teams op één lijn te brengen. Daarmee zorg je ervoor dat de complexiteit binnen een organisatie omarmt wordt. Volgens Sochova is het belangrijk te leren gebruik te maken, van de kracht van invloed. Bedenk hierbij wel goed welke leiderschapsstijl het best bij jou past. En welke stappen je moet nemen om in die rol te groeien.

Afbeelding1

Zorg dat je retro’s origineel en aansprekend zijn (Chris Stone)

Retro-goeroe Chris Stone inspireerde ons om van iedere retro een succes te maken. De belangrijkste take-away: laat een retro niet langer dan 30 minuten duren. Simpelweg omdat onze aandachtspanne niet langer is. Daarnaast is het belangrijk om te variëren met je onderwerp én iedere keer weer origineel te zijn. Dat lijkt ingewikkeld, maar is het absoluut niet. Zoals Chris zegt: “Any movie or song could be the theme of a retro”. Maar ook voetbal, Barbie, Valentijnsdag of de Gremlins kunnen het thema zijn van jouw retro. Met de 105 templates die hij ontwikkeld heeft, laat hij zien dat het geven van retro’s niet moeilijk hoeft te zijn. Het enige wat je nodig hebt, is een whiteboard.

Sta als tester in contact met alle lagen van de organisatie (John Buck)

In het testvak is goede communicatie key. Maar hoe zorg je ervoor dat je jouw bevindingen of risico’s overbrengt naar de hogere lagen van de organisatie? John Buck erkent in zijn talk dat dit vaak een grote uitdaging is! Zeker als er sprake is van een organisatie met een hiërarchische structuur. De kans is groot dat jij alleen schakelt met jouw manager of leidinggevende. En dus niet rechtstreeks in contact staat met de lagen daarboven. Om daadwerkelijk iets voor elkaar te krijgen als agile tester, is het belangrijk om juist wél rechtstreeks te communiceren met de ‘hoge piefen’. Hoe krijg je dat voor elkaar? Allereerst is het essentieel om samen te werken met andere testers of teamleden. Omdat je samen simpelweg meer slagkracht hebt om punten er ‘doorheen te drukken’. Hoe zorg je verder voor mandaat? Door de juiste argumenten te verzamelen, lef te hebben en de hiërarchische structuur om te zetten naar een meer democratische structuur. Door bijvoorbeeld van iedere laag iemand aan te stellen die aansluit bij overleggen in andere lagen van de organisaties.

Het verminderen van testonbetrouwbaarheid (Bassam Saade)

Bassam benoemt dat hij binnen de organisatie waar hij werkzaam is, de testautomatisering indeelt vanuit de infrastructuur en testcases. Een interessante aanpak die niet eerder in ons is opgekomen. De ene tester houdt zich bezig met het platform, de andere met de code en weer een ander bijvoorbeeld met de testdata of de omgeving. Op die manier wordt er een duidelijke scheiding gemaakt op basis van beschikbare mensen en skills. Dit schept binnen een complexe organisatie duidelijkheid over van wie je wat kan verwachten.

Tot volgend jaar!

De Agile Testing Days zijn voorbijgevlogen! Het was leerzaam, leuk opgezet, gezellig en goed geregeld. Met een rugzak vol kennis en mooie herinneringen keerden we terug naar huis. Wat ons betreft: tot volgend jaar!

 

Vind je het leuk om meer van onze ATD-ervaringen te horen of heb je vragen over een specifieke take-away? Aarzel dan niet om contact op te nemen.

 

Wil je ons nieuwste Paarsz magazine per post ontvangen? Laat dan je gegevens achter.

Ontwerp zonder titel (19)

Werken bij Bartosz?

Vincent Verhelst

Geïnteresseerd in Bartosz? Dan ga ik graag met jou in gesprek. We kunnen elkaar ontmoeten met een kop koffie bij ons op kantoor. Of tijdens ontbijt, lunch, borrel of diner op een plek die jou het beste uitkomt. Jij mag het zeggen.

Mijn Paarsz