Trendsz

De ontwikkelingen in het testvak volgen elkaar snel op. Zeker in de tijd van agile, scrum, mobile en apps. Een trend of ontwikkeling op dit gebied, betekent voor ons als software testers een nieuwe kans. In hoeverre ben jij op de hoogte van de beste API-testtools? Voel jij je thuis binnen een DevOps team? Beschik jij al over voldoende kennis van het geautomatiseerd testen van mobile apps? En ben je als testprofessional in staat om de acceptatie van testautomatisering in organisaties te vergroten? In deze blog deel ik graag mijn inzichten over de nieuwste testtrends.

Agile en DevOps

Je herkent het misschien wel, steeds meer bedrijven willen agile zijn en organiseren zich als DevOps teams. Zij hebben agile omarmd als antwoord op snel veranderende wensen en DevOps als antwoord op de vraag naar snelheid. De adoptie van zowel agile en DevOps helpt de teams om sneller kwaliteitssoftware te ontwikkelen en te leveren. Dit staat ook wel bekend als ‘Quality of Speed’. De DevOps-manier van werken, is het symbool van continu werkzaamheid:

  • Continu ontwikkelen
  • Continu testen
  • Continu integreren
  • Continu implementeren
  • Continu monitoren

De ontwikkelfase en het operationele gedeelte vloeien beiden ineen door de weerkerende wisselwerking. In dit proces moet een tester het verschil maken door het team te verbinden rondom de gewenste oplossing en beoogde kwaliteit. Binnen QIT wordt dit ‘Whole Team Approach’ genoemd. Het is natuurlijk voor ons interessant om te kijken wat deze bedrijven als resultaat hebben bereikt. Bedrijven die goed presteren op het gebied van DevOps zijn winstgevender dan verwacht, en zij lanceren vaker nieuwe software naar productie, met tot 80% minder fouten (DORA, State of DevOps 2018). Door hun flexibiliteit kunnen deze bedrijven een fout die op productie voorkomt veel sneller herstellen, en wijzigingen in de software realiseren. Deze adoptie heeft de afgelopen jaren veel belangstelling gekregen en dat neemt de komende jaren verder toe.

"Bedrijven die goed presteren op het gebied van DevOps zijn winstgevender."

Testautomatisering

Om in de huidige wereld van agile werken en DevOps effectief te kunnen zijn, kunnen softwareteams testautomatisering niet negeren. Dit is namelijk een essentieel onderdeel van het DevOps proces. Handmatige tests dienen vaak herhaald te worden en daarom is het slimmer om tests te automatiseren. In mijn vorige testopdracht heb ik zelf ondervonden dat testautomatisering onmisbaar is. Aan het einde van elke sprint moest er een regressietest uitgevoerd worden. In eerste instantie gebeurde dat handmatig, maar na het automatiseren van alle testen waren wij in staat om het testproces efficiënter te maken en de developers sneller van feedback te voorzien. DevOps is zeer populair, maar testautomatisering wordt niet volledig benut. Er is nog veel ruimte om de acceptatie van testautomatisering in organisaties te vergroten. Het goed begrijpen van de impact van testautomatisering is hierbij essentieel. Iedereen in de organisatie moet er van bewust zijn dat door het automatiseren van testen niet alle problemen in één klap zijn opgelost. Het einddoel is het snel kunnen aantonen van de kwaliteit van het systeem. Bestaande populaire automatiseringstools blijven evolueren met nieuwe functies. Dit maakt automatisering steeds eenvoudiger en effectiever.

API en webservices

Een veel gebruikte term binnen software testen is, het testen van API’s. API’s worden hergebruikt in meer dan één applicatie of component. Daarom wordt het testen van API’s steeds belangrijker, ongeacht het type applicatie. Voor wat betreft het testen, is er een trend ontstaan dat er meer behoefte is aan automatisering van API en servicetests. Deze toename is mogelijk zelfs groter dan die van de functionaliteit die door de eindgebruikers op gebruikersinterfaces wordt gebruikt. Je kunt systemen veel sneller en effectiever testen tegen een API dan tegen een UI. Het beschikken over de juiste kennis, de juiste tool en de oplossing voor het testen van API-automatisering is belangrijker dan ooit. Daarom is het aan te raden om kennis op te doen van de beste API-testtools binnen je projecten.

Mobiele testautomatisering

Het valt absoluut niet te ontkennen dat geautomatiseerd testen van mobiele apps belangrijker is geworden. Mobiele applicaties ondersteunen steeds vaker de diensten van bedrijven. Uit onderzoek is gebleken dat in bijna de helft van de gevallen informatie wordt opgezocht via een mobile device of tablet. Bijna 80% van de ondernemingen heeft een zakelijke app of overweegt deze binnen twee jaar te laten ontwikkelen (Valori 2019). De trend van geautomatiseerd testen voor mobiele apps neemt toe, hoewel er momenteel nog weinig gebruik van wordt gemaakt. Dat heb ik ook ervaren bij mijn vorige opdracht. Ook het gebruik van mobiele testautomatiseringstools bij andere bedrijven is beperkt. Het is dus slim om als test professional te leren hoe je jouw mobiele applicaties (geautomatiseerd) kunt testen.

Conclusie

Als software tester is het cruciaal om met de opkomende softwaretrends rekening te houden. De wereld van software kent veel veranderingen die worden aangedreven door technologie en digitale transformatie. Als test professionals moeten we op de hoogte zijn van deze ontwikkelingen. Hierdoor ben je in staat om voorop te blijven lopen in het vakgebied!

Wil je ons nieuwste Paarsz magazine per post ontvangen? Laat dan je gegevens achter.

Ontwerp zonder titel (19)

Werken bij Bartosz?

Vincent Verhelst

Geïnteresseerd in Bartosz? Dan ga ik graag met jou in gesprek. We kunnen elkaar ontmoeten met een kop koffie bij ons op kantoor. Of tijdens ontbijt, lunch, borrel of diner op een plek die jou het beste uitkomt. Jij mag het zeggen.

Mijn Paarsz