Werken bij, Bartosz

Dit keer zetten we in onze nieuwe blogreeks ‘Heb je even…?’ Bartoszian Anil Fatingan in de spotlights. Waarom doet hij wat hij doet? En – nog veel interessanter – wie is de persoon achter de testconsultant? Anil is 32 jaar oud, woont in het centrum van het mooie Rotterdam en is 3 jaar geleden als testconsultant begonnen bij Bartosz. Momenteel is hij bezig met het digitaliseren van de procedure van een visumaanvraag bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Dit betekent vanaf het moment dat iemand een aanvraag indient op een website, totdat er een visumsticker in het paspoort geplakt wordt. Een uitdagende job! Tijdens een gezellige lunch bij café Soof in het HNK in Den Haag vertelt hij er met veel enthousiasme over. Om hem wat beter te leren kennen, geeft hij antwoord op een aantal persoonlijke vragen.

Waarom heb je ervoor gekozen om tester te worden?

Mijn hele leven al ben ik – onbewust – heel veel met kwaliteit bezig. Al vanaf jongs af aan.  Wanneer ik een website of app gebruik die niet goed werkt, vraag ik mij altijd af wat de oorzaak daarvan is. Waarom doet het niet wat het moet doen? En is er dan niemand die controleert of het wel werkt? Bij consultancybedrijf Capgemini kwam ik voor het eerst in aanraking met software testen. Als young professional ben ik daar op onderzoek uitgegaan naar wat het testvak precies inhoudt. En de uitkomst beviel me :-). In het begin dacht ik dat een tester vooral heel technisch moest zijn. Maar in de praktijk bleken de communicatieve vaardigheden minstens zo belangrijk. Als tester ben je namelijk de spil tussen verschillende relaties. Je hebt contact met alle stakeholders die je tevreden moet houden. Daarnaast ben je verantwoordelijk voor een heel team van ICT-professionals. Juist het belang van die sociale skills, maken voor mij het testvak leuk.

Waar kan ik jou voor wakker maken?

Hier hoef ik niet lang over na te denken. Je kunt mij op elk moment wakker maken voor lekker eten. Mijn favoriete keuken is Indiaas of Indonesisch. En dan vooral extra spicy ;-).

_6007125

Hoe zie jij het testvak over 10 jaar?

Voorheen waren testers vooral gefocust op het handmatig testen. Door de automatisering van testprocessen is hier verandering in gekomen. Een tester heeft nu meer tijd voor het bewaken van het overzicht: vanuit een helikopterview naar je project kijken in plaats van in te zoomen op een kleine test. Een – wat mij betreft – positieve verandering die ervoor zorgt dat we ons beter kunnen focussen op kwaliteit. En meer tijd en ruimte hebben om écht die spin in het web te zijn en onze communicatieve skills in te zetten. De komende 10 jaar denk ik dus dat vooral de rol van de tester gaat veranderen. Onze werkzaamheden en verantwoordelijkheden worden uitdagender. En daar ben ik blij mee!

Welke herinnering is je het meest bijgebleven van Bartosz?

Dat is mijn allereerste Bartosz medewerkersweekend in 2016 in Rotterdam! Ik was toen pas drie dagen in dienst en dus was dit hét perfecte moment om iedereen beter te leren kennen. Wat me van dat weekend vooral is bijgebleven, is hoe de Bartoszians met elkaar omgaan. Door de openheid naar elkaar toe voelde ik me meteen welkom. Wat me ook opviel, is dat er geen onderscheid was tussen bijvoorbeeld managers en consultants. Er is geen hiërarchie, we zijn echt één hechte groep collega’s. En dat geldt niet alleen tijdens fun-activiteiten. Ook op de werkvloer is er geen afstand. Voor mij is dat echt een verademing. Het is niks voor mij om bij een organisatie te werken waar een hele duidelijke hiërarchie is. Dit zorgt er alleen maar voor dat er langzamer gewerkt kan worden en er minder snel vooruitgang wordt geboekt. Ik wil juist met mijn kennis en skills het verschil maken!

_6007153
"Vanuit een helikopterview naar je project kijken in plaats van in te zoomen op een kleine test."

Wat is je meest gekke eigenschap?

Dat is een lastige vraag. Maar wel een leuke… Ik denk dat als ik iets moet noemen, ik voor mijn inbeeldingsvermogen ga. Ik ben enorm visueel ingesteld. Tijdens een gesprek vertaal ik de woorden in mijn hoofd naar beelden. En dat levert soms hilarische situaties op. Tijdens een gesprek begin ik dan uit het niets te lachen. Omdat ik dan bepaalde beelden voor me zie die raar of grappig zijn. Je kunt je voorstellen dat dit soms ook ongemakkelijke situaties oplevert 😉 Vooral wanneer het verstandiger is om niet te benoemen wat ik voor me zie en ik toch moet lachen.

Over welke karaktereigenschappen moet een tester beschikken?

Als tester moet je analytisch zijn en oog voor detail hebben. Deze eigenschappen zitten bij mij gelukkig heel diep. Daarnaast is een kritische houding belangrijk. Stel als tester altijd goede en vooral kritische vragen om er achter te komen wat de organisatie waarvoor je werkt echt belangrijk vindt en wat ze willen uitstralen. Alleen zo kun je de belangen behartigen. Als laatste moet een tester over goede communicatieve vaardigheden beschikken. Bijvoorbeeld om de contacten met de verschillende stakeholders te managen.

Tot slot, wat vind jij de beste serie of film die er ooit gemaakt is?

De beste serie ooit gemaakt is zonder twijfel Game Of Thrones! Deze serie neemt je echt mee terug in de tijd, naar hoe de wereld er vroeger uitzag. Maar met een knipoog naar het nu en de dingen die er fout gaan in de hedendaagse wereld. Als film kies ik dan toch voor de Marvel-reeks. The Avengers, Captain Marvel, ga zo maar door. Fantasy is dus echt mijn ding!

_6007109

Wil je ons nieuwste Paarsz magazine per post ontvangen? Laat dan je gegevens achter.

Ontwerp zonder titel (19)

Werken bij Bartosz?

Vincent Verhelst

Geïnteresseerd in Bartosz? Dan ga ik graag met jou in gesprek. We kunnen elkaar ontmoeten met een kop koffie bij ons op kantoor. Of tijdens ontbijt, lunch, borrel of diner op een plek die jou het beste uitkomt. Jij mag het zeggen.

Mijn Paarsz