Werken bij, Bartosz

In de blogreeks ‘Heb je even…?’ zetten we dit keer de spontane en analytisch sterke Bartoszian David Italiander in de spotlights. Deze 33-jarige testconsultant werkt sinds 2013 bij Bartosz en heeft in die tijd onder andere gewerkt voor Nationale Nederlanden, Rabobank en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. We spreken hem – vanwege de coronacrisis – telefonisch. Vanuit zijn woonplaats Zoetermeer beantwoordt hij zeven persoonlijke vragen. We ontdekken onder andere dat hij altijd weer zenuwachtig is voor een livegang bij een klant, hij héél erg vaak in de bioscoop te vinden is (hij heeft zelfs een Pathé Unlimited pas!) én ooit nog z’n vliegbrevet wil halen. Benieuwd wat David ons nog meer over zichzelf vertelde? In deze blog leer je hem een stukje beter kennen!

Wat gaat er nooit veranderen binnen het testvak?

Voor mij is dat de spanning die ik voel tijdens een livegang. Hoe goed je je user stories ook getest hebt, hoe vaak je de acceptatietesten ook gedaan hebt … Voor de livegang ben ik áltijd weer zenuwachtig en ik kan me niet voorstellen dat dat ooit gaat veranderen. Aan de ene kant ben je heel blij: er is een mijlpaal bereikt, alle dingen die gedaan moesten worden zijn gedaan. Maar je zit toch vol spanning te wachten. Het is namelijk het moment dat het product écht gebruikt gaat worden. Komt de eerste klant er succesvol door? Zijn er productie-incidenten? Hoe wordt het ontvangen? Ik zit altijd weer met arendsogen te kijken wat er gaat gebeuren. Als het vervolgens allemaal goed gaat is de opluchting groot.

Waarom heb je destijds voor Bartosz gekozen?

Dit klinkt misschien vreemd, maar aan de slag gaan bij Bartosz voelde voor mij als een soort transfer naar FC Barcelona. Bij m’n oude werkgever gingen alle ‘goede’ mensen naar Bartosz. Als alle goede mensen zich concentreren op één werkgever, dan kun je daar schijnbaar het meeste leren. Dan is dat het bedrijf dat het meeste te bieden heeft op testgebied. En dus ben ik ook gaan solliciteren bij Bartosz. Gelukkig kwam ik erdoor! Bartosz heeft alle verwachtingen waargemaakt, het voelt echt als een stap omhoog.

“De overstap naar Bartosz voelde als een transfer naar FC Barcelona.”

Wat voor een hobby zou je kiezen als tijd en geld geen probleem waren?

Het lijkt me enorm leuk om m’n vliegbrevet te halen. Dat je begint met een zweeftoestel en daarna in een privéjet je vliegbrevet haalt. Misschien dat ik dat ooit nog wel ga doen! Je moet altijd blijven dromen, toch?

Denk je dat de tester weg wordt geautomatiseerd?

Dat denk ik niet. De testuitvoering wordt steeds meer geautomatiseerd, maar je werkpakket als tester is veel breder. Het begint al op het moment dat er nagedacht wordt over een ontwerp. Dan ga je als tester sparren met de ontwikkelaars en business analisten. Je stelt kritische vragen. Welk gedrag verwacht je als er dit gebeurt? Als je dit doet, impliceert het dan ook dat er dit gebeurt? Dat is het onzichtbare werk van een tester. En juist ook het werk dat simpelweg niet geautomatiseerd kan worden. Het feit dat de uitvoering steeds meer geautomatiseerd wordt levert – naar mijn mening – ook voordelen op: als tester heb je hierdoor veel meer tijd om na te denken over alternatieve paden. Ook kun je veel meer aandacht geven aan het begintraject, waardoor het product vanaf het begin beter staat.

David 2

Wat is je ultieme vakantiebestemming en waarom?

Bovenaan m’n bucketlist staat een lange reis naar Australië en Nieuw-Zeeland. Waarom? Het is denk ik echt een once in a lifetime dingetje, omdat het veel geld kost en aan de andere kant van de wereld is. Kan me niet goed voorstellen dat je meerdere keren in je leven zo’n reis maakt. En juist daarom lijkt het me heel erg speciaal en mooi om die reis te maken. Voorlopig zit dat er trouwens even niet in, we hebben net een nieuw huis gekocht ;-). 

Wat is je leukste herinnering aan Bartosz?

Lekker cliché: New York! Wie kan er nu zeggen dat je door je werkgever meegenomen wordt naar een wereldstad als New York?! Ik vind het nog steeds ongelooflijk en heb zulke mooie herinneringen aan die trip. Ik heb trouwens ook wel heel erg veel zin in de trip met alle medewerkers naar Lissabon. Die stond gepland in mei maar is vanwege de coronacrisis niet doorgegaan. Ik kan niet wachten tot het wel zover is. Misschien moet mijn leukste herinnering aan Bartosz dus nog komen. En ga ik die beleven in Portugal 😉

Wat vind je de beste serie?

Qua spanning vind ik Homeland steengoed. Ik vond niet alle seizoenen even sterk, maar heb toch heel erg vaak op het puntje van m’n stoel gezeten. In het comedy­-genre ben ik fan van Californication. Dat is précies mijn soort humor. Het is eigenlijk een beetje bittersweet: het gaat over een man wiens leven een puinzooi is. Maar toch is het niet ‘zwaar’, het wordt juist heel erg grappig en leuk gebracht.

David 3

Wil je ons nieuwste Paarsz magazine per post ontvangen? Laat dan je gegevens achter.

Ontwerp zonder titel (19)

Werken bij Bartosz?

Vincent Verhelst

Geïnteresseerd in Bartosz? Dan ga ik graag met jou in gesprek. We kunnen elkaar ontmoeten met een kop koffie bij ons op kantoor. Of tijdens ontbijt, lunch, borrel of diner op een plek die jou het beste uitkomt. Jij mag het zeggen.

Mijn Paarsz