Werken bij, Bartosz

Sinds begin dit jaar maakt Eduard Amzand deel uit van Bartosz! Als rasechte Amsterdammer woont hij al zijn hele leven met veel plezier in onze hoofdstad. Momenteel woont hij daar samen met zijn vrouw en twee katten, maar in december wordt er nog een kamer gevuld: ze verwachten dan hun dochtertje. Spannend! Als software tester verrijkt hij Bartosz met zijn kennis en is hij betrokken bij verschillende projecten.

Wat gaat er volgens jou nooit veranderen binnen het testvak?

Eerlijk gezegd denk ik dat álles te veranderen is. Dat is nou eenmaal ons vak: testen is betwisten. Het is belangrijk om altijd scherp te blijven en niet vanzelfsprekend van de waarheid uit te gaan. Anders denken en anders bekijken. Als ik terugkijk op hoe ik binnenkwam als tester is er al zoveel veranderd. En dat zet zich zeker door.  

Over welke vaardigheden zou je willen beschikken?

Leuke vraag! Dan ga ik voor het maken van push-ups in een vrijstaande handstand positie 🙂

Wat is het mooiste compliment dat je ooit gekregen hebt?

Ooit was ik in St. Petersburg in een museum waar een Russische vrouw naar mij wees en ‘Aleksandr Poesjkin’ riep. Ik keek op dat moment mijn vriendin – die Russisch verstaat – vragend aan en ze legde het me uit. In eerste instantie vatte ik het niet per se als een compliment op. Zo knap is deze schrijver namelijk niet. Maar hij wordt daar als geweldig gezien. Dus die kan ik mooi in mijn zak steken!  

"Eerlijk gezegd denk ik dat álles te veranderen is. Dat is nou eenmaal ons vak: testen is betwisten."

Welke training van Bartosz zou iedere tester moeten volgen?

Dat is TMAP en/of ISTQB. Deze training zorgt ervoor dat je met de juiste mindset aan je werkzaamheden begint. Het is dus geen hele technische training, maar het maakt je scherp. En dat is heel waardevol in ons vak.

Waarom heb je gekozen voor het testvak?

Zo’n tien jaar geleden rondde ik mijn studie technische bedrijfskunde af. Ik ging op zoek naar een baan perfect aansluitend op mijn studie, maar dat bleek nog lastig in Amsterdam. Nadat ik had besloten om ook op zoek te gaan in de IT-branche, was het al snel raak: ik kreeg een functie als software tester. Zodoende ben ik dit vak ingerold. 

Als je niet meer hoefde te slapen, wat zou je dan doen met je extra tijd?

Hetzelfde wat ik nu al doe, maar dan nóg meer. Klussen, sporten, werken. Idealiter zou ik meer reizen, maar dat gaat de komende tijd toch niet gebeuren verwacht ik. Langere reizen naar verre bestemmingen bedoel ik dan.  

Denk jij dat de tester in de toekomst wordt weg geautomatiseerd?

Er zijn veel ontwikkelingen gaande op het gebied van testen, daar is iedereen het met me over eens. Voor sommige testwerkzaamheden zijn inderdaad geen echte testers meer nodig. Uitvoerige documenten die dienen als testbasis zie je niet meer. Waterval is vervangen door agile, waardoor de noodzaak voor testcoördinatoren is weggevallen. Maar is daardoor de hoeveelheid werk voor ons minder geworden? Zeker niet! Het is wel anders geworden. En op bepaalde aspecten vraagt het zelfs meer van een tester. Automatisering op front-end en/of back-end eist bijvoorbeeld een bepaalde specialisatie (e.g. RestSharp of Selenium), dit komt dan bovenop programmeer-ervaring, CI/CD en testaanpak. Bovendien neem de intensiteit en complexiteit van software toe.

Wil je ons nieuwste Paarsz magazine per post ontvangen? Laat dan je gegevens achter.

Ontwerp zonder titel (19)

Werken bij Bartosz?

Vincent Verhelst

Geïnteresseerd in Bartosz? Dan ga ik graag met jou in gesprek. We kunnen elkaar ontmoeten met een kop koffie bij ons op kantoor. Of tijdens ontbijt, lunch, borrel of diner op een plek die jou het beste uitkomt. Jij mag het zeggen.

Mijn Paarsz