Bartosz

In onze blogreeks ‘Heb je even…?’ geven we het woord aan Bartoszians. Wie zijn de mensen achter onze medewerkers? Deze keer staat testconsultant Paul van Eeghen in de schijnwerpers. Paul werkt sinds 2020 bij Bartosz en woont op een steenworp afstand van ons kantoor in Den Haag, in Ypenburg. Ook de klant waarvoor hij werkt, ligt om de hoek. Paul heeft het ontzettend naar zijn zin bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). In dit blogartikel vertelt hij meer over zijn werkervaringen. Daarnaast legt hij uit hoe hij, met een diploma industrieel ontwerpen op zak, in de testwereld terecht is gekomen, welk testproject voor hem een absolute no-go was, en hoe zijn ideale zondag eruitziet. Maak kennis met Paul in 7 vragen!

Van industrieel ontwerper naar software tester: hoe is dat gegaan?

Tijdens mijn studie Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft ontdekte ik al snel dat de softwarewereld me het meest aansprak. Het ontwikkeltraject van software verloopt namelijk veel sneller dan dat van fysieke producten. Ik besloot me daarom te richten op software en wilde in eerste instantie aan de slag als softwareontwerper. Tijdens een sollicitatie voor die functie, werd ik echter gewezen op een vacature voor softwaretester. De HR-medewerker die ik sprak, was ervan overtuigd dat die rol beter bij mij paste. Toen ik de vacaturetekst las, wist ik meteen: dit is wat ik wil doen. Hoewel ik uiteindelijk niet bij dat bedrijf begon, werd ik later door een recruiter benaderd voor een functie als junior softwaretester bij een financiële instelling in Amsterdam-Zuid. Dat werd mijn eerste baan in de testwereld.

Of ik ooit nog wil overstappen naar industrieel ontwerpen? Waarschijnlijk niet. Daarvoor vind ik het testvak veel te leuk. Bovendien kan ik de kennis die ik tijdens mijn studie heb opgedaan prima toepassen in mijn huidige werk.

Waarom is jouw huidige testopdracht zo’n goede match voor jou?

Momenteel werk ik bij de IND, een onderdeel van het Ministerie van Justitie en Veiligheid dat verantwoordelijk is voor het uitvoeren van het vreemdelingenbeleid. De IND beoordeelt alle aanvragen van mensen die in Nederland willen wonen of de Nederlandse nationaliteit willen verkrijgen. Mijn taak is het testen van de kiosken waar immigranten zich registreren. Deze kiosken vragen om een handtekening, maken een foto en nemen vingerafdrukken af. Ik test niet alleen de software, maar ook de hardware van deze apparaten. Hierbij komt mijn achtergrond en kennis van industrieel ontwerpen goed van pas. Daarnaast werken we volgens Test Driven Development, een werkwijze die me enorm aanspreekt.

Wat zijn jouw hobby’s?

Ik ben dol op hardlopen en doe dit minimaal twee keer per week. Daarnaast probeer ik regelmatig samen met vrienden te boulderen. Naast zelf sporten, kijk ik ook graag naar sport. Zo volg ik de wereldkampioenschappen ijshockey en ben ik een fan van floorball. En sinds boulderen dit jaar onderdeel is geworden van de Olympische Spelen, kijk ik daar ook met veel plezier naar.

"Ik test niet alleen de software, maar ook de hardware van deze apparaten. Hierbij komt mijn achtergrond en kennis van industrieel ontwerpen goed van pas."

Hoe ben je bij Bartosz terechtgekomen?

Mijn eerste baan als junior softwaretester kwam op een gegeven moment tot een einde, omdat er niet genoeg budget was om mij in dienst te houden als junior. Op dat moment zat ik zonder werk. Precies op het juiste moment werd ik benaderd door Dounia, de toenmalige recruiter van Bartosz. Ik had nog nooit van Bartosz gehoord, maar mijn nieuwsgierigheid was direct gewekt. Na een kennismaking met Dounia volgde de sollicitatieprocedure. Ter vergelijking ging ik ook in gesprek met een andere testpartij. Uiteindelijk koos ik voor Bartosz vanwege de betere arbeidsvoorwaarden – vooral de zorgverzekering en de winstdeling spraken me aan – en vanwege de klik die ik voelde met het bedrijf en de mensen. Bartosz is een platte organisatie waar je iedereen gemakkelijk kunt benaderen. Dat werkt heel prettig!

Welke boek zou je aanraden om mensen te lezen?

Het boek dat mij het meest aanspreekt is Start with Why geschreven door Simon Sinek (via de link kun je zijn TEDtalk zien waar hij zijn theorie uitlegt, met goede voorbeelden). De reden dat het mij zo aanspreekt, is dat Simon een heel andere kijkt heeft op hoe iemand of een bedrijf zich het best kan presenteren richting de buitenwereld. Namelijk door eerste te beginnen met het vertellen waarom je iets doet in plaats van wat je doet.

Jouw absolute no-go in een testproject?

Bij mijn eerste klant moest alles zo snel mogelijk naar productie. De ontwikkelaars besteedden liever hun tijd aan het bouwen van nieuwe features, dan aan het verbeteren van de bestaande functionaliteiten. Het feit dat er zo weinig aandacht en prioriteit werd gegeven aan testen, stoorde me enorm. Bovendien ging er regelmatig iets mis, wat tot flinke problemen leidde. Een organisatie die het testen niet serieus neemt, is voor mij een absolute no-go. Dat wil ik echt niet meer meemaken.

Hoe ziet jouw ideale zondag eruit?

Dit hangt vooral af van het weer. Bij slecht weer vind ik het heerlijk om met mijn partner op de bank een film of serie te kijken. Maar als de zon schijnt, ga ik er het liefst op uit. Mijn dag begint dan met een rondje hardlopen, en daarna vind ik het leuk om bijvoorbeeld de stad (Den Haag) in te gaan. Of het nu regent of de zon schijnt, één ding is zeker: de zondag, net als de zaterdag, gaat altijd veel te snel voorbij!

De ultieme training tip voor testers?

De meest interessante en leerzame training die ik tot nu toe heb gevolgd, is de training Rapid Software Testing (RST). Ik kwam in Paarsz magazine een artikel tegen waar mijn collega zijn ervaring over de RST-trainingen gaf en vroeg meteen aan mijn manager, Rein, wanneer deze training weer gegeven zou worden. Ik wilde hem namelijk heel graag volgen. Rapid Software Testing draait om het elimineren van ‘waste’ in je testproces, zodat je zoveel mogelijk tijd overhoudt om daadwerkelijk te testen. Het is geen vaste theorie of methode, maar meer een manier van werken: een mindset. Super leerzaam, voor iedere software tester!

 

Wil je ons nieuwste Paarsz magazine per post ontvangen? Laat dan je gegevens achter.

Ontwerp zonder titel (19)

Werken bij Bartosz?

Vincent Verhelst

Geïnteresseerd in Bartosz? Dan ga ik graag met jou in gesprek. We kunnen elkaar ontmoeten met een kop koffie bij ons op kantoor. Of tijdens ontbijt, lunch, borrel of diner op een plek die jou het beste uitkomt. Jij mag het zeggen.

Bijtanken bij Bartosz

Trends in testing

Okt16

Tijdens deze editie van ons kennisevent delen we niet alleen de meest veelbelovende testtrends van de afgelopen jaren, maar presenteren we ook twee inspirerende talks die grote indruk hebben gemaakt op diverse events.

 

Meld je kosteloos aan, we ontmoeten jou graag in Den Haag!

 

Mijn Paarsz