Bartosz, Agile, Trendsz

Terug naar de tekentafel. Om daar complexe zaken inzichtelijk te maken. Dat is wat er gebeurt bij visual thinking; een techniek waarmee je als team inzicht en overzicht krijgt door eenvoudig(e) tekeningen te maken. Dat geeft rust. Want beelden – mits goed ingezet – zijn nu eenmaal sneller te lezen dan tekst. Daarom verzorgden wij samen met De Jongens van de Tekeningen de workshop Visual Thinking tijdens onze laatste Bijtanken bij Bartosz, een workshop waarmee we Bartoszians en klanten complexiteit in beeld laten brengen.

Waarom visual thinking?

Wat kan visual thinking voor je betekenen? En hoe werkt het eigenlijk? Thomas van Daalen, van de Jongens van de tekeningen, licht toe: “Visual thinking helpt om je gedachten zichtbaar te maken waardoor je makkelijker in dialoog met anderen kunt gaan om zo samen tot betere ideeën te komen. Vooral interessant dus voor werkgebieden waar de complexiteit hoog is. Samen als team tekenen en visueel inzichtelijk maken waar jullie staan en waar jullie naar toe gaan, helpt dan om grip op het geheel te krijgen.” Janneke van de Brand, tester bij Bartosz, gebruikt visual thinking al veelvuldig op deze manier in haar dagelijkse werk: “Ik gebruik visual thinking bijvoorbeeld om de voortgang of achterstand van een project inzichtelijk te maken. Of om de evaluatie van ons Scaled Agile Framework (SAFe) te visualiseren.” Binnenkort lees je in haar blog meer over visual thinking in de praktijk waar zij ook tijdens de Bijtanken bij Bartosz sessie over vertelde.

171025 – Visual Thinking programma

Tekenen zonder talent

Als tekenen zo bruikbaar is, waarom gebruiken we het dan niet allemaal en overal? Thomas: “Dat komt omdat ons geleerd wordt dat een tekening altijd ‘mooi’ of ‘goed’ moet zijn. Maar dat werkt blokkerend. Bovendien is ‘mooi’ tekenen niet nodig. Het belang zit in het zichtbaar maken van je denken, zodat je het kunt delen. Tijdens de workshop visual thinking leer je als deelnemer welke simpele basisvormen en lijnen je helpen om een tekening op te bouwen. Vanuit daar ga je verder. Zo nemen we de drempel om te gaan tekenen weg. Je hoeft dus niet te kunnen tekenen om visual thinking in te zetten en van waarde te laten zijn. Wel belangrijk is dat je openstaat en afstand neemt tot de onderwerpen waar je het over hebt. Zo creëer al tekenend inzicht en overzicht. En ontstaat er ruimte voor verbetering.

Concreet en snel

Tekenen dwingt je om zaken concreet te maken. Bovendien zijn beelden veel sneller te lezen dan tekst. Dat komt doordat onze hersenen er op ingericht zijn om beelden te verwerken. Janneke: “IT-ers zijn daarnaast vaak al gewend om ingewikkelde zaken te verduidelijken door ze te tekenen. Je kunt immers lang praten over de flow van een applicatie, maar even tekenen maakt het meteen een stuk duidelijker. Daarnaast hebben testers al de agile of iteratieve mind-set: ze willen iedere keer een stapje verbeteren.” Dat merkte je tijdens de workshop die we gaven. Iedereen stond open voor het gebruik van tekeningen en begreep dat het niet meteen af en mooi moet zijn. Visual thinking is een middel, geen doel op zich.

Workshop visual thinking

Interesse in visual thinking en de rol die het kan spelen in het bereiken van een Quality Infected Team? Bartosz en de Jongens van de Tekeningen verzorgen graag samen deze workshop. In een halve dag, op een inspirerende locatie gaan we aan de slag met één of meerdere teams. We laten zien hoe visual thinking in een complexe omgeving zaken versimpelt. De Jongens van de Tekeningen helpen tijdens de workshop teams om visueel denken onder de knie te krijgen. Bartosz helpt op haar beurt door begeleiding op de inhoud en zorgt dat teams de volgende stappen richting een Quality Infected Team kunnen maken. Teams die voor complexe projecten staan kunnen er veel aan hebben om voor deze gezamenlijke aanpak te kiezen om zo het complexe behapbaar te maken. Als mooie bijvangst staat de workshop garant voor een leuke teambuildingsactiviteit.

171025 – Visual Thinking promotie card

Interesse?

Denk je dat een workshop visual thinking jouw team of organisatie verder kan brengen? Neem dan contact met mij op. Ik hoor graag je wensen zodat ik alles kan vertellen over de mogelijkheden.

Bijtanken bij Bartosz
Bekijk hier de aftermovie van de Bijtank-sessie over Visual Thinking. Wil jij de volgende Bijtanken bij Bartosz bijwonen? Neem dan contact met ons op.

Wil je ons nieuwste Paarsz magazine per post ontvangen? Laat dan je gegevens achter.

Ontwerp zonder titel (19)

Werken bij Bartosz?

Vincent Verhelst

Geïnteresseerd in Bartosz? Dan ga ik graag met jou in gesprek. We kunnen elkaar ontmoeten met een kop koffie bij ons op kantoor. Of tijdens ontbijt, lunch, borrel of diner op een plek die jou het beste uitkomt. Jij mag het zeggen.

Bijtanken bij Bartosz

Data & Testen

Mei14

Bij onze klanten komen we op verschillende manieren in contact met data. Hoe ga je als tester om met de (technische) uitdagingen die hierbij komen kijken? En wat voor impact heeft deze dataficatie op onze fysieke leefomgeving?

 

Mijn Paarsz