Agile, Test engineering, Tooling

Bartosz verzorgde onlangs de training Exploratory testing bij CBR. Door de grote transformatie naar agile die momenteel gaande is binnen de organisatie, wordt er door de scrum teams maandelijks nieuwe software opgeleverd. Hoe ga je daar als gebruiker mee om? En hoe zorg je ervoor dat je steeds weer relevante feedback kunt geven? Dit zijn vragen die de business bezig houdt. Het initiëren van een training Exploratory testing binnen CBR is dan ook een logische stap. Omdat deze training de business voorziet van handvatten om gestructureerd te testen in een agile context. En omdat uiteindelijk met Exploratory testing de acceptatie van het product verbeterd kan worden.

Testpartner van CBR

Bij Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen, beter bekend als het CBR, zetten ruim duizend professionals zich dagelijks in om ervoor te zorgen dat iedereen veilig aan het verkeer kan deelnemen. Jaarlijks worden meer dan een miljoen theorie- en praktijkexamens afgenomen. De ICT-afdeling vormt het hart van de organisatie en houdt zich bezig met de inzet van nieuwe innovatieve technologieën en IT-oplossingen. Denk aan eigentijdse Windows-tablets voor de praktijkexaminatoren, Virtual Reality voor de theoriekandidaten en een splinternieuw workflow-systeem voor de medische afdeling.

"CBR en Bartosz steken samen de handen ineen om software testen naar een hoger niveau te tillen."

Bartosz is vaste partner op het gebied van software testen en heeft een groot aandeel in het aantal testers die werkzaam zijn voor CBR. Bovendien helpt Bartosz bij de bewustwording op het gebied van testen binnen de organisatie. Samen steken we de handen ineen om software testen naar een hoger niveau te tillen.

Exploratory testing

Voorheen had je weken de tijd om de tests voor te bereiden, uit te voeren en er iets van te vinden. Maar met de komst van agile softwareontwikkeling wordt er in een korte periode een wens vertaald naar werkende software. Er moet dus ook in een korte periode getest worden waardoor een lange voorbereiding je ontnomen wordt. Exploratory testing is het simultaan bedenken en uitvoeren van de tests. In feite verken je een applicatie en gebruik je je kennis en ervaring om een beeld te vormen van de software.

Exploratory testing is tevens een middel om eindgebruikers te laten testen en daarmee de kwaliteit van het product te kunnen verbeteren. Er zit veel kennis in de hoofden van eindgebruikers, deze impliciete kennis kan bijvoorbeeld bestaan uit domeinkennis en ervaringen vanuit (historische) systemen, maar bijvoorbeeld ook moeilijk vast te leggen zaken als beleving en gevoel. Met behulp van het inzetten van deze impliciete kennis weet de eindgebruiker vaak ook fouten in de software te vinden die voor scrumteams een blinde vlek zijn. Veelal situaties die niet goed door de meer formelere testtechnieken af te dekken zijn. Denk aan het uitvoeren van variaties op bestaande testen, waar de eindgebruiker besluit een niet vanzelfsprekend scenario te bewandelen en er zo achter te komen hoe het systeem reageert.

Daarnaast krijgt de eindgebruiker in een korte tijd indruk van de kwaliteit van het product en maakt eveneens gelijktijdig kennis met de werking. Hiermee kan er waardevolle feedback gegeven worden aan de scrumteams om zo samen een kwalitatief goed product neer te zetten.

Poll

Wordt er binnen jouw organisatie Exploratory testing toegepast?

Bekijk resultaten

De IT en business dichter bij elkaar brengen

Vanuit het principe van zelfsturend zijn heb ik het initiatief genomen om vanuit Bartosz een training over Exploratory testing te organiseren bij CBR. Een training die de business kan voorzien van handvatten om gestructureerd te testen in een agile context. Voorheen hielden we ons daar onbewust mee bezig, maar nu is het een bewuste manier van werken geworden. Het geeft zelfvertrouwen in het uitvoeren van de tests. Eén van de doelen van deze training was om de IT en de business dichter bij elkaar te brengen. En dat is zeker gelukt! Wat natuurlijk goed past binnen de agile manier van werken; het samen realiseren van een beter product.

Wil je meer weten over deze training? En de eventuele mogelijkheden binnen jouw organisatie? Neem dan contact met ons op.

Wil je ons nieuwste Paarsz magazine per post ontvangen? Laat dan je gegevens achter.

Ontwerp zonder titel (19)

Werken bij Bartosz?

Vincent Verhelst

Geïnteresseerd in Bartosz? Dan ga ik graag met jou in gesprek. We kunnen elkaar ontmoeten met een kop koffie bij ons op kantoor. Of tijdens ontbijt, lunch, borrel of diner op een plek die jou het beste uitkomt. Jij mag het zeggen.

Mijn Paarsz