Testautomatisering

Testautomatisering is een complex onderwerp waar afwijkende benaderingen vaak leiden tot verwarring en misalignement tussen teams. De Test Automation Roadmap introduceert een gestructureerd model om teams, afdelingen en organisaties effectief hier mee om te laten gaan.

Waarom een nieuw model?

Ik heb met veel collega-testers gewerkt en gesproken. Wat opvalt, is dat ik vaak heel anders denk over testautomatisering. Tegelijkertijd zijn er anderen die op dezelfde manier denken als ik. Eerst dacht ik dat dit komt door verschillen in (technische) kennis of ervaring. Ik had het mis. Ik heb deze verschillen gezien tussen testers met vergelijkbare niveaus van kennis, vergelijkbare ervaringsniveaus en zeer verschillende ervaringsniveaus.

Uiteindelijk besefte ik dat dit een mindset verschil is. Achteraf gezien is het duidelijk. Natuurlijk benaderen mensen een groot, complex onderwerp zoals testautomatisering op verschillende manieren. Het lijkt er echter op dat niemand praat over deze verschillende manieren van denken. Er zijn tal van bronnen over de mindset van zonder geautomatiseerd testen versus de mindset met testautomatisering, maar niets over mindsets binnen testautomatisering.

Testautomatisering mindsets

Hoe iemand testautomatisering benadert, wordt voornamelijk bepaald door hun mindset. Hierom zijn mindsets het fundament van de Test Automation Roadmap. Het model bestaat uit vijf geldige maar zeer verschillende mindsets:

Binnen teams kunnen deze mindsets je helpen om te begrijpen hoe teamleden denken. Teamleden hebben waarschijnlijk verschillende mindsets, wat kan leiden tot vertragingen en wrijving tussen teamleden. De gedeelde definities van het model kunnen teamleden helpen elkaar beter te begrijpen. Het kan hen ook helpen bij het aan nemen van een andere mindset wanneer dat nodig (en gewenst) is. Wanneer het tijd is om tests te maken, biedt elke mindset ondersteuning bij de selectie van tools en technieken die passen bij jouw mindset.

Tussen teams kunnen deze mindsets je helpen begrijpen hoe teams testautomatisering in hun werkprocessen gebruiken. De gedeelde definities helpen je effectief te communiceren met (andere) teams over testautomatisering. Op deze manier kan het model worden gebruikt om inzicht te krijgen in hoe teams hun tests automatiseren.

Je kunt het model ook gebruiken als een strategisch hulpmiddel dat antwoorden geeft op vragen over testautomatisering, zoals: Wat is je huidige situatie? Waar wil je eindigen? Wat heb je nodig om daar te komen? Door het model op deze manier te gebruiken, krijg je een overkoepelende Test Automation Roadmap voor jouw team(s) ondersteund door gedeelde begrippen en ondersteuning bij implementatie.

test-automation-roadmap-simplified

Het vereenvoudigde model

Het model (zie bovenstaande afbeelding) is een soort grafiek. Dit is duidelijker in het volledige model, maar we beginnen bij het begin met het vereenvoudigde model.

Op de horizontale as hebben we de testscope. Het vertelt ons hoeveel tests er zijn vergeleken met alle tests die mogelijk zijn in onze testsuite. Meer naar rechts betekent meer tests en meer naar links betekent minder. In een testsuite aan de rechterrand kun je geen enkele test toevoegen die ook waarde toevoegt. Een testsuite aan de linkerrand bevat geen tests.

Op de verticale as hebben we de organisatiescope. Het vertelt ons hoeveel van de organisatie betrokken is bij de testsuite. Praktisch gezien bestaat deze as uit drie lagen:

  • Bovenste laag: Meerdere afdelingen
  • Middelste laag: Meerdere teams maar binnen een afdeling
  • Onderste laag: Binnen een team

Bij een testsuite aan de bovenrand is letterlijk iedereen in de organisatie op de een of andere manier betrokken. Aan de onderrand is slechts één persoon betrokken.

Het model plot geen teams of applicaties. In plaats daarvan plotten we onze testsuites op deze assen. Een applicatie of team kan en zou meerdere testsuites moeten hebben.

First steps mindset 👣

Dit is de eerste keer dat je nadenkt over het automatiseren van tests. Je wilt, of moet, bewijzen dat testautomatisering waardevol is voor jouw situatie. Misschien heb je nog nooit een geautomatiseerde test gemaakt. Misschien heeft het team er nog nooit mee gewerkt. In ieder geval moet je iemand overtuigen dat het de moeite waard is om tijd en energie te investeren in testautomatisering.

[Een artikel over de first steps mindset volgt]

Cherry-pick mindset 🍒

Je weet al dat testautomatisering waardevol gaat zijn in jouw situatie. Je automatiseert laaghangend fruit en functionaliteit met een hoog risico. Je automatiseert alleen als het de moeite waard is.

[Een artikel over de cherry-pick mindset volgt]

Everything mindset 🚀

Je automatiseert al je tests, tenzij het te veel moeite kost vanwege technische redenen. Je test alleen handmatig als automatisering echt niet kan.

[Een artikel over de everything mindset volgt]

Multi-team mindset 🤝

Je automatiseert ketentests in (relatief) kleine ketens. Dit is geen organisatiebrede end-to-end test, maar ketentesten met je buren. Je streeft ernaar zo min mogelijk teams aan de keten toe te voegen. Hoe meer teams je aan de keten toevoegt, hoe minder tests je uitvoert.

[Een artikel over de multi-team mindset volgt]

Enterprise mindset 🌍

Je automatiseert een klein maar cruciaal deel van kwaliteitscontrole voor meerdere afdelingen of de gehele (wereldwijde) enterprise organisatie. Met deze tests werk je aan compliance op schaal. Dit kan compliance zijn van zelfopgeledge regels of wettelijke regels.

[Een artikel over de enterprise mindset volgt]

test-automation-roadmap-full

Het volledige model

Het volledige model (zie bovenstaande afbeelding) is een meer genuanceerdere versie van het vereenvoudigde model hierboven. Deze versie belicht veel van de zaken die ik heb besproken in de afzonderlijke mindsets.

Let op: De verticale as gebruikt een logaritmische schaal.

Het model gebruiken

In het model plotten we onze testsuites. Om uit te leggen hoe dit werkt, heb ik een team gevraagd om hun situatie te beschrijven. Wat volgt is een echt voorbeeld van een backend team.

test-automation-roadmap-full-example

Dit team heeft enkele unit tests waar alleen ontwikkelaars bij betrokken zijn. Ze doen unit testing met de cherry-pick mindset en laten het grootste deel van de testdekking over aan de component- en integratietests.

De integratietests dekken meer functionaliteit, en het team wil hun inspanningen op dit gebied uitbreiden. Met andere woorden, ze willen naar rechts bewegen in het model. Naar rechts bewegen betekent ook dat ze omhoog moeten bewegen om te voorkomen dat individuele teamleden een single-point-of-failure worden.

In dit team dekken de componenttests de meeste functionaliteit. Bijna iedereen in het team is op de een of andere manier betrokken bij deze tests. Waarschijnlijk zijn de enigen die niet betrokken zijn de niet-technische teamleden (bijvoorbeeld product owner, scrum master, business analist).

De laatste testsuite is zijn testen met de buren, hoewel ze deze tests nog niet hebben geautomatiseerd. Ze hebben wel een handmatige testset die ze binnenkort gaan automatiseren.

Conclusie

De Test Automation Roadmap is een nieuw model om na te denken over hoe je testautomatisering positioneert en benadert in je team, afdeling en organisatie. In het model plot je je testsuites. Dit stelt je in staat om te visualiseren waar je testautomatisering zich nu bevindt en waar je naartoe wilt. De vijf mindsets bieden ook begeleiding over hoe je je doelen kunt bereiken.

Elk van de vijf mindsets is een geldige maar verschillende manieren om te denken over testautomatisering.

  • First steps👣 — Bewijs dat testautomatisering werkt voor jouw situatie
  • Cherry-pick 🍒 — Automatiseer laaghangend fruit en functionaliteit met een hoog risico
  • Everything 🚀 — Automatiseer alles, tenzij het te veel moeite kost vanwege technische redenen
  • Multi-team 🤝 — Automatiseer ketentests met je buren
  • Enterprise 🌍 — Compliance op schaal

Hoe ga jij dit model gebruiken?

 

Downloads

 

Wil je ons nieuwste Paarsz magazine per post ontvangen? Laat dan je gegevens achter.

Ontwerp zonder titel (19)

Werken bij Bartosz?

Vincent Verhelst

Geïnteresseerd in Bartosz? Dan ga ik graag met jou in gesprek. We kunnen elkaar ontmoeten met een kop koffie bij ons op kantoor. Of tijdens ontbijt, lunch, borrel of diner op een plek die jou het beste uitkomt. Jij mag het zeggen.

Mijn Paarsz