Test engineering

Wat zijn de meest interessante, uitdagende of spectaculaire testopdrachten waar onze consultants aan gewerkt hebben? In deze rubriek laten we medewerkers aan het woord over een testproject dat hen – op wat voor een manier dan ook – is bijgebleven. Testconsultant Erik Meijer is sinds begin dit jaar gedetacheerd bij een Nederlandse vervoerder op de afdeling Data, Innovatie & Analyse. Een uitdagende omgeving waar zijn ruime ervaring met datawarehouses, BI en Azure zeer goed van pas komt. In deze blog legt Erik uit hoe hij bijdraagt aan het berekenen van de reizigerspunctionaliteit en wat dit project zo interessant voor hem maakt.

Wat houdt het testproject in?

Binnen de organisatie ben ik onderdeel van het Concessie KPI team. Dit team richt zich op de complexe KPI’s van het spoornet waarover gerapporteerd wordt richting het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Er vindt een grootschalige datamigratie plaats naar een Azure cloud data platform waarin alle binnenkomende data eenduidig ontsloten, geïntegreerd en optimaal beschikbaar wordt gesteld. Vanuit deze data wordt onder andere de reizigerspunctionaliteit berekend. De migratie naar de cloud en daarmee de ontwikkeling van een nieuw, solide datafundament waarin CI/CD centraal staat, is al vijf jaar bezig. Op een agile manier worden er zowel Business Intelligence als Advanced Analytics oplossingen gerealiseerd. Momenteel zijn we bezig om alles naar productie te brengen en voer ik vooral veel AB testen uit. De bedoeling is dat voor 1 januari het hele systeem overgaat en de nieuwe Cloud-oplossing in gebruik wordt genomen.

Wat is de omvang van het team en wat zijn jouw verantwoordelijkheden?

We hebben een vrij groot team, bestaand uit drie testers, twee analisten, vijf ontwikkelaars en uiteraard een Product Owner en Scrummaster. Het team bestaat voornamelijk uit externe medewerkers en we hebben de vrijheid om de werkzaamheden zelf onderling te verdelen. Zo ben ik binnen het team verantwoordelijk voor de testautomatisering, waarbij de wens is dat we een volautomatische regressietest in de CI/CD pipeline gaan hangen. Van alle testers ben ik de grootste techneut en ik houd mij dan ook graag bezig met de meer technische kant van het werk

"Veel mensen hebben er baat bij dat de treinen op tijd rijden. Dat maakt het extra leuk om met deze data te werken en de verschillende systemen te koppelen."

Wat maakt dit project interessant?

  • Allereerst het feit dat ik met hele complexe data Om bijvoorbeeld de reizigerspunctionaliteit te bepalen, heb je data nodig afkomstig van een reis app en -website (hoe laat wordt aangegeven dat een trein vertrekt en aankomt?). Deze data wordt gecombineerd met data van de OV-chipkaart (waar en hoe laat checkt een reiziger met zijn OV-chipkaart in en uit?) en met data van het treinverkeer (heeft de trein ook daadwerkelijk gereden en was er sprake van vertraging?). Al die data wordt in een datawarehouse opgeslagen en daar gaan een heleboel berekeningen overheen, om uiteindelijk tot een soort van eindcijfer te kunnen uitkomen. Als ik kijk naar mijn werkzaamheden dan houd ik mij dus vooral bezig met datamodellering, dataverwerking en het testen daarvan. Het leuke hieraan is dat alles vrij abstract is. Zo heb je bijvoorbeeld geen front-end om mee te testen.
  • Daarnaast maakt de maatschappelijke impact van dit project het interessant voor mij. Veel mensen hebben er baat bij dat de treinen op tijd rijden. Dat maakt het extra leuk om met deze data te werken en de verschillende systemen te koppelen.
  • Je krijgt veel vrijheid binnen het team. Als je een goed idee hebt en het kan wat opleveren, dan mag je ermee aan de slag. Zo heb ik bijvoorbeeld het reeds bestaande testproject uitgebreid en uitgezocht hoe we dat kunnen integreren in een CI/CD pipeline. Binnen het project word je goed gefaciliteerd en ondersteund, waardoor je je ook daadwerkelijk op deze nieuwe, interessante dingen kan richten.
  • Wat ik verder erg leuk vind aan deze opdracht, is het hoge kennisniveau binnen het team. De verschillende inzichten en ervaringsniveaus maken dat we samen echt next level Door het leren kennen van de complexe systemen, het onderzoeken van de verschillende datamodellen en het ontdekken van verbanden, heb ik mij goed kunnen ontwikkelen. Daarnaast is de techniek continu in ontwikkeling en leer je daar ook veel van. Geen dag is hetzelfde en er komen steeds nieuwe uitdagingen op mijn pad.

Op welke mijlpaal ben je het meest trots?

Voor de zomer zijn we voor het eerst – sinds vier jaar – live gegaan met een onderdeel. Dat was een heel mooi moment. Iedereen was superblij, we hebben het echt met elkaar gevierd. Je experimenteert jaren op de achtergrond met een nieuw systeem. En dan is het fantastisch als dat eindelijk (gedeeltelijk) in gebruik wordt genomen. We werken nu in productie en dan heb je opeens te maken met echte gebruikers. Mooi is dat!

Heb je vragen over dit testproject of vind je het leuk om jouw eigen ervaringen met ons te delen? Laten we dan eens koffiedrinken!

Wil je ons nieuwste Paarsz magazine per post ontvangen? Laat dan je gegevens achter.

Ontwerp zonder titel (19)

Werken bij Bartosz?

Vincent Verhelst

Geïnteresseerd in Bartosz? Dan ga ik graag met jou in gesprek. We kunnen elkaar ontmoeten met een kop koffie bij ons op kantoor. Of tijdens ontbijt, lunch, borrel of diner op een plek die jou het beste uitkomt. Jij mag het zeggen.

Bijtanken bij Bartosz

Data & Testen

Mei14

Bij onze klanten komen we op verschillende manieren in contact met data. Hoe ga je als tester om met de (technische) uitdagingen die hierbij komen kijken? En wat voor impact heeft deze dataficatie op onze fysieke leefomgeving?

 

Mijn Paarsz