Test engineering, Testmanagement, Testautomatisering

Wat zijn de meest interessante, uitdagende of spectaculaire testopdrachten waar onze consultants aan gewerkt hebben? In deze rubriek laten we medewerkers aan het woord over een testproject dat hen – op wat voor een manier dan ook – is bijgebleven. Wat was het doel en welke resultaten zijn er behaald? Wat maakte het project bijzonder? En, tegen welke uitdagingen liep je aan en hoe ging je daarmee om? In deze eerste blog trappen we af met een testproject van David bij een grote Nederlandse zorgverzekeraar waaraan hij 3,5 jaar gewerkt heeft.

Wat hield het testproject in?

Als testconsultant hielp ik bij het ontwikkelen van een online portaal voor het beheren en uitkeren van persoonsgebonden budget (pgb). Het pgb is een subsidie (budget) van de overheid waarmee mensen zelf de zorg kunnen inkopen die zij nodig hebben. Zij kunnen hierbij zelf bepalen waar, wanneer en van wie ze de zorg krijgen. In totaal heb ik 3,5 jaar op dit project gewerkt. Ik was vanaf het begin betrokken. Niet alleen heb ik een bijdrage geleverd aan de totstandkoming en ontwikkeling van de applicatie, ook heb ik bijgedragen aan de pilotfase en de landelijke uitrol.

Wat was de omvang en aan welk specifiek onderdeel werkte jij?

Samen met nog een andere tester kwam ik op dit project terecht. Toen we begonnen was er vrijwel niets. Er was wel iets van software gebouwd, maar deze had als enige functionaliteit dat je kon inloggen om je zorgbudget en je zorgovereenkomst te bekijken. We werkten op een agile manier en ons team bestond in de beginfase uit acht ontwikkelaars, vijf analisten en dus twee testers. Na ongeveer een jaar kwam er een tester bij. Op een gegeven moment groeide de applicatie zo hard en werkten er zo’n veertig personen – waarvan vijf testers – tegelijkertijd aan. We waren opgesplitst in drie losse teams en ieder team was toegespitst op een ander onderdeel van de applicatie. Zo kwam ik met onder andere drie ontwikkelaars terecht op het onderdeel ‘declaraties’.

"We waren op een gegeven moment zo goed op elkaar ingespeeld. Nog voordat de ontwikkelaar zijn werk af had, had ik de test al klaarstaan."

Wat maakte dit project interessant?

  • Allereerst dat ik vanaf het begin betrokken was. Mooi om de applicatie te zien groeien. Op een gegeven moment werd de applicatie in gebruik genomen door een aantal zorgkantoren en gemeenten die opereerden vanuit verschillende wetten. Zeker 1.000 mensen maakten er gebruik van en we kregen vrijwel alleen maar positieve feedback. Daarna vond de landelijke uitrol plaats en het maakt je dan echt trots om onderdeel uit te maken van zo’n kwalitatief goed software product.
  • Wat het project ook interessante maakte, was dat er de allerbeste mensen aan werkten. Slimme mensen, waar het – toen we eenmaal op elkaar ingespeeld waren – heel fijn mee samenwerken was en waar ik bovendien veel van kon leren. Zo werkte er bijvoorbeeld alleen maar super goede ontwikkelaars aan de applicatie. Gaaf om daar voor langere periode zo intensief mee op te trekken. We waren op een gegeven moment zo goed op elkaar ingespeeld. Nog voordat de ontwikkelaar zijn werk af had, had ik de test al klaarstaan. Zodat er meteen gecheckt kon worden of alles naar behoren werkte.
  • Daarnaast kreeg ik veel vrijheid en verantwoordelijkheid. In de beginfase was ik samen met de andere tester volledig verantwoordelijk voor de kwaliteit van de applicatie. Er werd ook echt naar ons geluisterd. Onze adviezen werden serieus genomen en meestal direct doorgevoerd.
  • Wat een testproject verder interessant voor mij maakt, is dat het eindproduct een grote maatschappelijke impact In dit geval heeft de online applicatie ervoor gezorgd dat duizenden burgers in Nederland eenvoudig een pgb kunnen aanvragen en de uitkering ervan op maandelijkse basis soepel verloopt. Dat geeft toch een bepaalde mate van voldoening!

Tegen welke uitdagingen liep je aan en hoe ging je daarmee om?

Er werd nog niets met testautomatisering gedaan en ze vroegen aan mij om dit in te richten. Samen met een ontwikkelaar heb ik dit opgepakt met behulp van Specflow. Specflow was destijds helemaal nieuw voor mij. De automatische testen die we in eerste instantie gemaakt hadden, testte niet in de interface van de applicatie. Daardoor moesten we dit alsnog handmatig testen. We besloten daarom om op de UI laag ook automatische testen te ontwikkelen. Daarvoor maakten we gebruik van Selenium, in combinatie met Specflow. We zagen dat er hierdoor veel minder bugs doorkwamen op het laatste moment. Fantastisch natuurlijk. Want niets is vervelender dan dat je op vrijdagmiddag je laatste regressietests uitvoert en er dan achter komt dat er iets groots is omgevallen.

Een andere uitdaging waar we tegenaan liepen, was dat er vlak voor livegang een nieuwe variant beschikbaar kwam voor het berichtenverkeer voor toekenningsbeschikkingen. Doordat er een nieuwe structuur werd aangeleverd met gaten erin, moesten wij bepaalde aanpassingen aan ze voorstellen.

Heb je vragen over dit testproject of vind je het leuk om jouw eigen ervaringen met ons te delen? Laten we dan eens koffiedrinken!

Wil je ons nieuwste Paarsz magazine per post ontvangen? Laat dan je gegevens achter.

Ontwerp zonder titel (19)

Werken bij Bartosz?

Vincent Verhelst

Geïnteresseerd in Bartosz? Dan ga ik graag met jou in gesprek. We kunnen elkaar ontmoeten met een kop koffie bij ons op kantoor. Of tijdens ontbijt, lunch, borrel of diner op een plek die jou het beste uitkomt. Jij mag het zeggen.

Bijtanken bij Bartosz

Data & Testen

Mei14

Bij onze klanten komen we op verschillende manieren in contact met data. Hoe ga je als tester om met de (technische) uitdagingen die hierbij komen kijken? En wat voor impact heeft deze dataficatie op onze fysieke leefomgeving?

 

Mijn Paarsz