Testadvies

Wat zijn dé trends binnen ons vakgebied in 2023? Onze consultants hebben zich verdiept in de ontwikkelingen door onder andere een aantal toonaangevende conferenties te bezoeken. Tijdens ons kennisevent Bijtanken bij Bartosz (30 januari) praatten we onze klanten en relaties daarover bij. Hoe beïnvloeden de razendsnelle ontwikkelingen op het gebied van AI onze testwerkzaamheden? Hoe kun jij als testengineer invloed uitoefenen op het verbeteren van de cultuur binnen een team of organisatie? En, hoe gaan we in 2023 om met de generatieverschillen op de werkvloer? Drie inspirerende presentaties die jij (nog eens) kunt teruglezen in deze blog.

De impact van AI – zoals ChatGPT – op onze testwerkzaamheden

De term Artificial Intelligence is bedacht door John McCarthy in 1956 toen hij de eerste academische conferentie over dit onderwerp hield op het Dartmouth College. Waar de ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie in het begin heel langzaam gingen, zien we de laatste jaren een exponentiële groei. Van de door IBM ontworpen schaakcomputer Deep Blue in 1997, en DALL-E in 2021 dat vanuit zoekwoorden afbeeldingen genereert, tot aan de nieuwste revolutie op het gebied van AI afgelopen november 2022: ChatGPT.

ChatGPT is een gratis tool ontwikkeld door OpenAI en gespecialiseerd in het voeren van dialogen met een gebruiker. Vraag ChatGPT iets over een willekeurig onderwerp en hij komt met een gedegen, steeds weer uniek stuk tekst. ChatGPT antwoordt als een mens, maar denkt als een machine. Deze technologie kan uitstekend gebruikt worden bij de ondersteuning van testwerkzaamheden, vooral op het gebied van testautomatisering. Bijvoorbeeld voor het ontwikkelen van code. In plaats van dat je zelf aan de slag gaat met het ontwikkelen, testen en aanpassen van code, ontwikkelt ChatGPT dit binnen een minuut voor je. En dat niet alleen. Naast werkende code, geeft ChatGPT een uitgebreide uitleg over de totstandkoming waardoor je ook direct beschikt over documentatie. En is dat dan wel betrouwbaar? Jazeker! Uiteraard moet je altijd een verificatie doen, maar in 95% van de gevallen werkt de code. En wanneer dit niet het geval is, achterhaal je door de uitgebreide documentatie heel snel waar een foutje gemaakt is. Ook bij het formuleren van requirements in Gherkin scenario’s (given, when, then) is ChatGPT goed bruikbaar. Stel de vraag “Geef me 10 scenario’s om een webpagina te testen in Gherkin”, en met het antwoord kun jij direct aan de slag. Kortom, een testconsultant die werkt met ChatGPT is veelzijdiger én werkt sneller en efficiënter.

Kent ChatGPT ook nadelen? Je kunt je afvragen hoe veilig het gebruik ervan is. Wat zijn de privacy- en securityrisico’s? Je deelt immers bedrijfsgevoelige informatie met een applicatie die draait op servers in Amerika. Ons advies is om je input abstract te houden, zodat deze niet te herleiden is naar het bedrijf.

Tijdens ons Bijtanken-event gaf collega Jochem een live demonstratie van de kracht van een testconsultant in samenwerking met ChatGPT. In het bijzijn van het publiek toonde hij de toegevoegde waarde van ChatGPT bij het testen van software. Heb jij interesse in zo’n demonstratie voor jouw organisatie? Neem dan contact met ons op.

Culture shift: hoe kun jij als testconsultant het verschil maken?

Het laatste half jaar is er steeds meer aandacht voor de mentale gezondheid van Nederlanders. Maar liefst 18% van werkend Nederland zit thuis met burn-out klachten. Dat zijn 1,3 miljoen Nederlanders! Dit wordt veroorzaakt door onder andere een te hoge werkdruk, een te grote emotionele belasting, een verstoorde balans tussen werk en privé en een veranderende manier van werken binnen organisaties. Een belangrijke trend in 2023 is dan ook bewust zijn van de cultuur binnen een organisatie en aandacht besteden aan het positief beïnvloeden daarvan, oftewel het realiseren van een culture shift. Een cultuur shift houdt in dat binnen een team of organisatie door invloeden van buitenaf de omgangsregels en manier van samenwerken veranderen. Neem als voorbeeld corona. Maar ook de implementatie van agile werken kan een culture shift veroorzaken: van de een op de andere dag wordt er van medewerkers verwacht op een andere manier te werken.

Je vraagt je misschien af wat dit met software testen te maken heeft? We zien dat de software tester zelf ook een cultuurverandering heeft doorgemaakt. Van het alleen maar maken en uitvoeren van testgevallen, naar een quality engineer die meedenkt aan de oplossing nog voordat er gebouwd wordt. En verder kijkt dan alleen naar de kwaliteit van software. Daarnaast is de testconsultant van oudsher de persoon die met alle afdelingen, rollen en functies communiceert. De ideale (externe) medewerker dus om te overzien of alle neuzen dezelfde kant op wijzen én in staat om dit bij te sturen. Dit sluit aan bij de Whole Team Approach. Als testconsultant ben je in staat om invloed uit te oefenen op de werkomgeving en de samenwerking, normen en waarden en kwaliteit van het team. Want uiteindelijk kan alleen een sterk team een culture shift teweeg te brengen.

Benut generatiediversiteit op de werkvloer

We bevinden ons met maar liefst vijf generaties op de werkvloer! Babyboomers (1940-1955, slechts 2%), Generatie X (1955-1970, gemiddeld 28%), Pragmaten (1970 – 1985, gemiddeld 32%), Generatie Y (1985-2000, gemiddeld 33%) en Generatie Z (2000-2015, een groeiend 5%). De verschillende generaties hebben specifieke kwaliteiten, drijfveren en een eigen visie op werk. De oudere generatie is resultaatgericht, heeft doorzettingsvermogen en veel geduld, is gewend aan hiërarchie en heeft een hoge mate van loyaliteit. De jonge garde denkt meer in een flexibel carrièrepad en vrijheid, vindt duurzaamheid en inclusiviteit belangrijke thema’s, bovendien staan persoonlijke ontwikkeling en impact hoog in het vaandel. Profit & power versus purpose & pleasure. Het merendeel van de beroepsbevolking geeft aan te willen werken in een team met meerdere generaties. Maar hoe dan? Een generatiekloof is niet altijd makkelijk en brengt strubbelingen met zich mee. 60% van de medewerkers geeft aan last te hebben van generatieconflicten op het werk. Als organisatie, professional of manager is het daarom allereerst waardevol om kennis te hebben van de verschillende generaties. Door meer kennis ontstaat er meer begrip. Andere concrete tips elkaar te versterken op de werkvloer en meer de verbinding aan te gaan, zijn onder andere: durf te veranderen en nieuw gedrag te vertonen, ondersteun elke generatie in hun specifieke fase en bijbehorende behoeftes en uitdagingen, stimuleer interactie tussen de generaties en faciliteer het open gesprek en benut de cultuurvernieuwers om als organisatie te blijven vernieuwen.

Want, zoals de presentatie werd afgesloten: “De kennis, invloed en ervaring van oud samen met de frisse blik, creativiteit en innovatiekracht van jong is de sleutel tot een energieke & future-proof organisatie!” Wil jij meer weten over dit onderwerp of heb je interesse in een in-house presentatie (aanrader!)? Neem dan contact op met Kim Jansen van Generations At Work.

 

Wil je ons nieuwste Paarsz magazine per post ontvangen? Laat dan je gegevens achter.

Ontwerp zonder titel (19)

Werken bij Bartosz?

Vincent Verhelst

Geïnteresseerd in Bartosz? Dan ga ik graag met jou in gesprek. We kunnen elkaar ontmoeten met een kop koffie bij ons op kantoor. Of tijdens ontbijt, lunch, borrel of diner op een plek die jou het beste uitkomt. Jij mag het zeggen.

Bijtanken bij Bartosz

Data & Testen

Mei14

Bij onze klanten komen we op verschillende manieren in contact met data. Hoe ga je als tester om met de (technische) uitdagingen die hierbij komen kijken? En wat voor impact heeft deze dataficatie op onze fysieke leefomgeving?

 

Mijn Paarsz