Testautomatisering

Met 9 Bartoszians reisden we in november af naar Berlijn. Om daar een bezoek te brengen aan de tweedaagse conferentie AutomationSTAR: “Europe’s Fastest Growing Test Automation Conference”. Maar liefst 25 experts deelden de nieuwste trends en inzichten op het gebied van testautomatisering. Een boeiende combinatie van onderwerpen, zowel op het gebied van technologie als de menselijke aspecten van IT. In dit blogartikel deel ik de voor mij vier meest interessante talks.

Een teststrategie als must voor ieder testproject

De talk ‘Test automation strategies: Navigating DevOps, Agile and Complex Technologies’ van Janna Loeffler was echt een eye-opener en haakte aan op de training Rapid software training die ik bij Bartosz gevolgd heb. De belangrijkste boodschap: zorg dat je áltijd een teststrategie hebt! Dit lijkt misschien vanzelfsprekend, maar toch zijn er veel testprojecten waarbij een duidelijke strategie (nog) ontbreekt. Zo ook bij mijn huidige opdracht. Daar heb ik het project overgenomen van een andere tester en ik besefte me door deze talk dat we bij de regressie- en smoke testen niet werken aan de hand van een strategie. Wat ik ook leerde, is dat het nooit te laat is om een strategie te ontwikkelen en implementeren. Idealiter doe je dit natuurlijk aan de start van een project, maar beter laat dan niet. Doe daarvoor een paar stappen terug en neem een helicopterview in. Door alsnog vanuit een strategie je testprocessen in te richten, kun je efficiënter te werk gaan met automatiseren. Bovendien helpt het bij het creëren van een compleet beeld over wat er al is, en wat er nog mist.

AI als vervanging óf ondersteuning?

Ook volgde ik een talk van Marek Lofover hoe AI kan worden gebruikt: testautomation: Do we automate everything for AI testing?’ Centraal stond de vraag of AI het werk van software testers gaat overnemen. Zelf denk ik dat dit niet snel gaat gebeuren, en dat was – gelukkig – ook de conclusie van deze talk. Mensen zullen altijd nodig blijven om te checken of de AI het goed doet. AI is namelijk biased. En mensen heb je simpelweg nodig om er met een andere blik (unbiased) naar te kijken. Zelf gebruik ik AI ter ondersteuning bij mijn werkzaamheden. Bijvoorbeeld bij het maken van testscenario’s. Of ik vraag advies bij het ontwikkelen van bepaalde code. Het is juist de combinatie van AI én de mens die zorgt voor betere testautomatisering. AI wordt dan ingezet als hulpmiddel en niet als vervanging van de ontwikkelaar of software tester.

Bartosz bezoekt AutomationSTAR 2023
Bekijk onze aftermovie!

De inzet van ChatGPT

Dat AI een razend populair onderwerp is, bleek wel uit de grote hoeveelheid talks die hierover gingen op AutomationSTAR. Zo volgde ik ook de talk Unlocking new possibilities in test automation with ChatGPT’ van Geosley Andrades. Hoe kun je ChatGPT gebruiken bij je (test)werkzaamheden? Erg interessant, maar voor ons Bartosziansz al wel bekend terrein door de training die we zelf hierover ontwikkeld hebben. Een groot nadeel van ChatGPT is het gebrek aan domeinkennis. Als je een vraag stelt, moet je deze heel zorgvuldig formuleren en de nodige context meegeven. Er zijn namelijk ontzettend veel factoren die invloed kunnen hebben op de antwoorden van ChatGPT.

Vooroordelen in de IT-wereld

Een andere talk die ik zeer interessant vond, was die van Marie Cruz: Adobe and avocado’s: Intersectionality in tech and developer advocacy’. Dit had niet zozeer te maken met automatisering, maar ging over de persoonlijke ervaringen van Marie in de IT-wereld. Ze vertelde over haar Filipijnse achtergrond en hoe ze omgaat met de vooroordelen in de IT-branche ten opzichte van Aziatische vrouwen. Want helaas zijn discriminatie en vooroordelen nog steeds wijdverbreid. Hoe kijk jij zelf naar teamleden met een etnische achtergrond? Heb jij bepaalde vooroordelen? Ik vind het goed dat er aandacht is voor het vertegenwoordigen van minderheidsgroepen in de IT. Zelf heb ik ook een niet-Nederlandse achtergrond en regelmatig te maken met vooroordelen in mijn werkomgeving.

Wil jij van gedachten wisselen over bovengenoemde onderwerpen? Let me know! Ik kom graag met je in contact.

 

Wil je ons nieuwste Paarsz magazine per post ontvangen? Laat dan je gegevens achter.

Ontwerp zonder titel (19)

Werken bij Bartosz?

Vincent Verhelst

Geïnteresseerd in Bartosz? Dan ga ik graag met jou in gesprek. We kunnen elkaar ontmoeten met een kop koffie bij ons op kantoor. Of tijdens ontbijt, lunch, borrel of diner op een plek die jou het beste uitkomt. Jij mag het zeggen.

Bijtanken bij Bartosz

Data & Testen

Mei14

Bij onze klanten komen we op verschillende manieren in contact met data. Hoe ga je als tester om met de (technische) uitdagingen die hierbij komen kijken? En wat voor impact heeft deze dataficatie op onze fysieke leefomgeving?

 

Mijn Paarsz