Trendsz, Tooling

Heb jij al eens gewerkt met Katalon Studio? Deze speler op de markt van automation tools heeft in korte tijd veel bekendheid gewonnen. En dat is niet voor niets! De gebruiksvriendelijkheid in combinatie met de uitgebreide mogelijkheden, maakt dat deze tool voor mij favoriet is. In dit blogartikel licht ik de voor- en nadelen toe, bovendien geef ik een aantal tips die jou op weg helpen wanneer je zelf aan de slag gaat met Katalon. Lees je mee?

Wat is Katalon Studio?

Katalon Studio is een softwaretool voor het testen van applicaties. De tool is gebouwd bovenop Selenium en Appium, wat maakt dat het de mogelijkheid biedt om zowel web (Chrome, Internet Explorer, Firefox, Safari en Edge) als mobiele applicaties (Android en iOS) te automatiseren. Katalon Studio biedt ook de mogelijkheid om te connecteren met cloud solutions zoals Kobiton, Sauce Labs en Browserstack om zo je testen in de cloud uit te voeren. Daarnaast is er de mogelijkheid om automated API tests toe te voegen aan je scripts.

Wat zijn de voordelen van Katalon Studio?

Het belangrijkste voordeel is dat de tool zeer gebruiksvriendelijk is. Zonder kennis van of ervaring met testautomatisering, kun je heel eenvoudig aan de slag met deze tool. Wanneer je een testcase aan het schrijven bent, kun je testscripts aan elkaar klikken. En wanneer je ingewikkelde testcases wilt automatiseren, geeft de tool je de vrijheid om de code in te duiken.

Een ander voordeel is dat je testen kunt schrijven die gebruik maken van een website én een app. Denk bijvoorbeeld aan een back-end websysteem en een app die klanten gebruiken. Voor het testen van bijvoorbeeld alleen websites of API’s zijn diverse losse tools beschikbaar. Wat Katalon redelijk uniek maakt, is dat het een uitgebreide alles-in-één tool is waarmee je geautomatiseerde tests kunt maken en uitvoeren voor zowel websites, API’s, mobiele en desktop-applicaties.

Wat Katalon verder interessant maakt, is dat je verschillende testen aan elkaar kunt koppelen. Bijvoorbeeld kun je resultaten in je API-testcase oppakken om verder te gebruiken in andere testcases. Waar het met een aantal andere tools bijvoorbeeld alleen mogelijk is om functionele front-end testen uitvoeren, is het met Katalon mogelijk om de verschillende tests met elkaar te integreren en verweven.

Een ander voordeel is dat Katalon naadloos integreert met CI/CD oplossingen en tools als Git repositories, Jira, Azure Devops, Teams en Slack.

De rapportage mogelijkheden stellen je in staat om geautomatiseerde test real-time te monitoren en analyseren. Wat ikzelf een groot voordeel vind, is het portaal waar Katalon automatisch de testresultaten naartoe schrijft. Je kunt zelf – op ieder moment – bekijken hoe de testen zijn verlopen en ook kun je heel eenvoudig de business of je team hierin meenemen. Testresultaten en daarmee de kwaliteit van de software, zijn snel en makkelijk inzichtelijk voor iedereen. Wanneer je bijvoorbeeld wilt weten of er fouten uit de regressietest van de avond ervoor zijn gekomen, dan hoef je Katalon niet op te starten, maar ga je eenvoudig naar het portaal waar de testruns op worden afgespeeld. Ik heb bijvoorbeeld een script gemaakt dat automatisch printscreens toevoegt op het moment dat er iets fout gaat. Zodat ik – maar ook het team – kan zien waar en wat er precies fout gaat. Ideaal! Het is ook mogelijk om de uitkomsten van runs in een Teams kanaal te laten posten. Het meenemen van anderen in het automatisch testen is hierdoor zeer laagdrempelig.

"Wat Katalon redelijk uniek maakt, is dat het een uitgebreide alles-in-één tool is waarmee je geautomatiseerde tests kunt maken en uitvoeren voor zowel websites, API’s, mobiele en desktop-applicaties."

Zijn er ook nadelen?

De tool heeft weinig nadelen. Wat een belemmering kan zijn voor het gebruik ervan, is dat er kosten aan verbonden zijn. Het is dus geen gratis open source tool, maar een tool waarvoor je een licentie moet aanschaffen. Dit kan voor organisaties een reden zijn om de tool niet te gebruiken. Wat mij betreft is het de investering meer dan waard.

Een ander nadeel is dat je geen invloed hebt op welke versie van Selenium en Appium er gebruikt wordt door de tool. Zo kan het voorkomen dat de tool een aantal versies van Selenium of Appium achterloopt, waardoor je tegen beperkingen aanloopt bij het testen van je website en/of applicatie.

Verder is mijn ervaring dat je met deze tool minder makkelijk alles aan elkaar kunt klikken dan bijvoorbeeld met de tool Tosca. Wanneer je meer ingewikkeldere testen gaat automatiseren, is het aan te raden om te schakelen naar de script view en daar je testen met code op te bouwen. Ondanks dat het een zeer gebruiksvriendelijke tool is, heb je voor ingewikkeldere testen en voor het opzetten van een goed onderhoudbaar framework, automatiseringskennis nodig.

Onze tips voor nieuwe gebruikers

  • Maak gebruik van de uitgebreide handleiding op het online portaal van Katalon Studio. Hierin vind je vrijwel altijd een antwoord of oplossing voor de vraag of het probleem waar jij tegenaan loop.
  • Mocht je er met de handleiding niet uitkomen, maak dan gebruik van de goede service van Katalon. Je kunt je vraag online aan ze stellen en binnen no-time krijg je een uitgebreid antwoord.
  • Katalon heeft een grote gebruikers community. Er zijn veel fora waarop test experts met elkaar in gesprek gaan over de tool. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op Stack Overflow.
  • Katalon Studio biedt een 30 dagen trial aan. Hiermee krijg je toegang tot bijna alle functionaliteiten. Mijn tip: probeer het gewoon eens. Het is een leuke tool om op een vrije avond mee te experimenteren. Het is een tool die je vrij snel onder de knie krijgt. Zeker als je al wat kennis hebt van testautomatisering.

Heb jij een vraag over Katalon Studio of kun je binnen jouw organisatie hulp gebruiken bij de inrichting of het gebruik ervan? Aarzel dan niet om contact op te nemen.

Wil je ons nieuwste Paarsz magazine per post ontvangen? Laat dan je gegevens achter.

Ontwerp zonder titel (19)

Werken bij Bartosz?

Vincent Verhelst

Geïnteresseerd in Bartosz? Dan ga ik graag met jou in gesprek. We kunnen elkaar ontmoeten met een kop koffie bij ons op kantoor. Of tijdens ontbijt, lunch, borrel of diner op een plek die jou het beste uitkomt. Jij mag het zeggen.

Mijn Paarsz