Test engineering, Tooling

Ranorex is een kostbare, maar zeer toegankelijke, low-code testautomatiseringstool. In deze blog vertel ik je wat dit framework kan en wat de voor- en nadelen zijn. Bovendien geef ik een aantal tips die jou op weg helpen wanneer je zelf aan de slag gaat met Ranorex.

Wat is Ranorex?

Ranorex Studio is een GUI-testautomation framework, ontwikkeld door softwarebedrijf Ranorex GmbH. Het framework wordt gebruikt voor het testen van desktop-, webbased- (Internet Explorer, Firefox, Chrome en Safari) en mobiele applicaties. De tool werkt volgens het principe van codeless testautomation en is erop gericht om de samenwerking tussen ontwikkelaars en testers te verbeteren. Doordat de tool gebouwd is voor cross-functional teams is deze goed in te zetten in een Agile of DevOps omgeving. Verder ondersteunt Ranorex niet alleen een integratie met Visual Studio, maar ook de integratie met de meest voorkomende Continuous Integration (CI) en Continuous Delivery (CD) tools.

Wat zijn de voordelen van het gebruik van Ranorex?

Zoals in de inleiding al genoemd, is Ranorex een low code tool. Dat wil zeggen dat iedereen – dus ook als je geen programmeerervaring hebt – ermee aan de slag kan. De tool is zeer toegankelijk en makkelijk in gebruik.

Het is mogelijk om met Ranorex testcases te automatiseren op basis van de ‘Record & Play’ functionaliteit. Er wordt automatisch een video opname gemaakt van de testgevallen die je handmatig maakt in jouw testsuite. Nadat een testrun is voltooid, geeft het testrunrapport het resultaat van de testcase weer. Door op ‘video afspelen’ te klikken, kun je de video van de test rechtstreeks vanuit het testrunrapport bekijken.

Een ander voordeel is dat Ranorex het werken met Git (versiebeheersysteem) ondersteunt. Wanneer je een aanpassing doet, kunnen de andere gebruikers exact zien wat er gewijzigd is en de wijziging vervolgens goedkeuren. Dit is vooral handig wanneer je met meerdere teams, vanuit verschillende locaties, met de tool werkt.

Iedere tester weet dat het vinden van elementen niet altijd even eenvoudig is. Bovendien, veel elementen veranderen om de zoveel tijd. Met Ranorex Spy kun je een gebruikersinterface verkennen en analyseren, en bedieningselementen en gebruikersinterface-elementen identificeren. Deze zogenoemde locators voor elementen zorgen ervoor dat je de tests sneller, nauwkeuriger en beter kunt onderhouden.

Verder zijn de rapportagemogelijkheden van Ranorex zeer uitgebreid. Na iedere test ontvang je een PDF-bestand waarin precies staat omschreven wat je gedaan hebt. Welke scenario’s zijn uitgevoerd? Welke stappen heb je doorlopen? Wanneer de test geslaagd is, krijgt deze een groene kleur. Wanneer er iets niet goed gegaan is, wordt dit aangegeven met een rode kleur. Bijvoorbeeld wanneer er een element niet herkend wordt. Iemand van de business die geïnteresseerd is in de testwerkzaamheden, kan de rapportages ook opvragen. Op die manier krijgt hij of zij een mooi overzicht van welke testen er gedaan zijn en welke daarvan gefaald zijn.

Een laatste voordeel is dat de service zeer goed is. Is er een probleem, loop je ergens tegenaan, of heb je een vraag? Dan kun je bellen met de customer service. Altijd goed bereikbaar en je wordt snel en effectief geholpen.

"Ranorex werkt volgens het principe van codeless testautomation en is erop gericht om de samenwerking tussen ontwikkelaars en testers te verbeteren."

Wat zijn nadelen van werken met Ranorex?

Wat mij betreft zijn er drie nadelen bij het gebruik van Ranorex. Allereerst dat Ranorex een betaalde tool is en niet bepaald goedkoop. Er zijn verschillende soorten licenties en de prijzen beginnen bij 4.000 euro per jaar. Een licentie kun je overigens wel delen op meerdere pc’s, met meerdere personen.

Een ander nadeel is dat wanneer je Ranorex wilt gebruiken op een Mac, je Windows 10 moet installeren en activeren. Verder ondersteunt Ranorex niet het testen van native macOS-applicaties.

Een laatste minpunt is dat Ranorex vooral bedoeld is als testtool voor een gedeployed systeem. Het is bijvoorbeeld minder geschikt voor Test Driven Development. Wanneer je bijvoorbeeld business rules wilt testen, dan zou ik Ranorex hiervoor niet adviseren. Ook in een Java of Python omgeving is het de vraag of Ranorex de juiste tool is.

Onze tips voor nieuwe gebruikers

Wil jij aan de slag met Ranorex? Zorg dan dat je voldoende kennis hebt van deze zeer uitgebreide tool. Verdiep je in de mogelijkheden, zodat je weet waar je aan begint.

  • Ikzelf heb een tweedaagse training gevolgd. Dat was zeer leerzaam. Met name de vele praktijkoefeningen hebben ervoor gezorgd dat ik de tool goed leerde kennen en er direct effectief mee aan de slag kon.
  • Lukt het niet om een training te volgen? Dan staat er ook veel informatie op de website van Ranorex. Aan de hand van voorbeelden wordt iedere denkbare situatie omschreven. Ook ik kijk er nu nog regelmatig op.
  • Loop je ergens tegenaan, wacht dan niet te lang met hulp inroepen van de servicedesk. Zoals eerder genoemd, is de service van Ranorex echt heel goed. In plaats van zelf iets willen oplossen of uitzoeken, kun je het ook snel met één telefoontje regelen.

 Heb jij een vraag over Ranorex of kun je binnen jouw organisatie hulp gebruiken bij de inrichting of het gebruik ervan? Aarzel dan niet om contact op te nemen.

Wil je ons nieuwste Paarsz magazine per post ontvangen? Laat dan je gegevens achter.

Ontwerp zonder titel (19)

Werken bij Bartosz?

Vincent Verhelst

Geïnteresseerd in Bartosz? Dan ga ik graag met jou in gesprek. We kunnen elkaar ontmoeten met een kop koffie bij ons op kantoor. Of tijdens ontbijt, lunch, borrel of diner op een plek die jou het beste uitkomt. Jij mag het zeggen.

Mijn Paarsz