Traineeship

Begin dit jaar – op maandag 2 januari om precies te zijn – begon ik met het Agile testengineer traineeship bij Bartosz. Van tevoren kende ik het beroep software tester nog niet en consultancy was voor mij ook onbekend terrein. Maar toen ik eenmaal begon, maakte mijn zenuwen als snel plaats voor plezier én vertrouwen. In die eerste 7 trainingsweken ontwikkelde ik mij van net afgestudeerde Bio-informaticus naar allround junior testengineer. Wil je weten wat mij de doorslag gaf om voor Bartoz te gaan, bij welke klant ik nu aan de slag ben en welke trainingen ik naast het traineeship al heb gevolgd? Lees dan snel verder!

Van biotechnologie naar testen

Voordat ik begon met het traineeship software testen, bevond ik mij in de plantenwereld. Ik volgde namelijk de hbo-studie Bio-technologie en heb deze vervolgd met een master Bio-informatica. Met het testvak kwam ik in aanraking tijdens een stage, toen ik een aantal programma’s moest testen. Ik verbaasde me erover hoe interessant ik dat vond. Ik wist toen overigens nog niet dat het mogelijk was hier mijn beroep van te maken. Pas toen ik door een recruiter benaderd werd voor het traineeship bij Bartosz, hoorde ik voor het eerst de term software tester. Er ging een wereld voor me open…

Op een eilandje werken versus in een team

Al in de eerste weken van het traineeship werden mijn verwachtingen met betrekking tot testen waargemaakt. Ik ontdekte dat het testen écht goed bij mij past. Wat ik bijvoorbeeld miste in de Bio-informatica, is de teamspirit. Je werkt vrijwel altijd alleen, op je eigen eilandje. In het testvak sta je juist in contact met je omgeving en speelt communicatie een essentiële rol. Je bent de brug tussen ontwikkelaars, functioneel ontwerpers, de business en de gebruikers.

Snel klaargestoomd

Als leek begon ik aan het traineeship en ik vroeg me af of het me snel zou lukken om het testen onder de knie te krijgen. Bizar hoeveel kennis je opdoet in die eerste 7 trainingsweken. Ik vond het daardoor minder spannend om met mijn eerste opdracht te beginnen. Ik voelde me echt klaargestoomd en begon vol zelfvertrouwen bij Brocacef, waar ik nu nog steeds met veel plezier werk.

Ook de consultancy heeft voor mij goed uitgepakt. Want dat was eveneens helemaal nieuw voor mij. Het grote voordeel vind ik dat je steeds andere opdrachten kunt doen en bij verschillende bedrijven aan de slag gaat. Je komt hierdoor in aanraking met steeds weer nieuwe cases en dat maakt je werk minder snel saai of eentonig.

“Je persoonlijkheid, motivatie, enthousiasme en de klik met het bedrijf. Dát is wat telt bij Bartosz.”

Drie sollicitatiegesprekken en direct een vast contract

De manier waarop Bartosz haar sollicitatieprocedure inricht, is een absolute pré. Vooral vergeleken met andere werkgevers, waar de procedure vaak veel tijd in beslag nam en ik soms na enkele weken nog steeds niet wist waar ik aan toe was. Dat is ook gewoon niet meer van deze tijd vind ik. Bij Bartosz heb je op één dag, drie verschillende gesprekken. Met de directeur, met een consultant én met een manager. Is er een klik? Dan krijg je na het laatste gesprek direct een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd mee naar huis. Ik kreeg daardoor echt het gevoel dat ze mij ook graag willen. En dat is – zeker als je junior bent – heel erg fijn. Je wordt hier niet aan het lijntje gehouden en er worden ook geen ingewikkelde assessments afgenomen. Wie jij bent als persoon, is wat belangrijk wordt gevonden. Die skills leer je wel als je eenmaal van start gaat.

Nooit uitgeleerd

Naast het werk wat ik doe, ben ik heel blij met de uitgebreide trainingskalender bij Bartosz. Je kunt werkelijk uit van alles kiezen en zo veel trainingen volgen als je zelf wilt. Zo heb ik eerder dit jaar een training ‘Visual thinking’ gedaan, waar ik geleerd heb om door middel van tekenen mijn verhaal op papier te zetten. Ook vond ik de training ‘Assertiviteit voor ICT’ers’ die ik gevolgd heb erg interessant. Je kunt het hier zo gek maken als je zelf wilt 

Wil je meer weten over het traineeship en mijn persoonlijke ervaring bij Bartosz, stuur me dan vooral even een mailtje!

 

Wil je ons nieuwste Paarsz magazine per post ontvangen? Laat dan je gegevens achter.

Ontwerp zonder titel (19)

Werken bij Bartosz?

Vincent Verhelst

Geïnteresseerd in Bartosz? Dan ga ik graag met jou in gesprek. We kunnen elkaar ontmoeten met een kop koffie bij ons op kantoor. Of tijdens ontbijt, lunch, borrel of diner op een plek die jou het beste uitkomt. Jij mag het zeggen.

Mijn Paarsz