Trendsz

Nog niet lang geleden leek het ‘iets voor in de toekomst’. De keuken die fungeert als vergaderkamer. De daily stand-up met collega’s via een videocall. Een online presentatie geven aan je klanten. We zitten nog net niet met een virtual reality bril in onze huiskamer, maar de toekomst komt ineens razendsnel dichtbij. Dit heeft voordelen, maar brengt ook een aantal nadelen. In deze blog neem ik je mee in de effecten van thuiswerken.

Een nieuwe ochtendroutine

Het begint al met de ochtendroutine: die is heel anders als je thuiswerkt. Zo gaat mijn wekker normaal gesproken vroeg. Als consultant heb je namelijk meestal te maken met lange reisafstanden. Ik spring onder de douche, trek mijn werkkleding aan en ontbijt vluchtig. Dat is nu wel anders! De grootste verandering vind ik de reis naar m’n werk. Het stukje mentaal voorbereiden, je letterlijk verplaatsen naar een andere omgeving. Dit gaat lastig als je thuis werkt. Wat ik fijn vind, is om na het ontbijt een kwartiertje te gaan wandelen, net alsof ik naar het werk loop. Zo kom ik toch net even anders op mijn thuiswerkplek aan.

Minder inzicht in energie en emoties van collega’s

Op kantoor heb je direct contact met je collega’s. Je loopt even langs als je een vraag hebt. Voelt het aan als iemand even niet zo lekker in z’n vel zit, of zich ergens niet goed bij voelt. Dat stukje mis je nu. Kan ik mijn collega’s wel storen? Met welke projecten is iedereen bezig? Wil het vandaag allemaal lukken of juist helemaal niet? Allemaal dingen die je vanuit huis lastig kunt inschatten. Een daily stand-up kan je hierbij helpen. Tijdens zo’n meeting geef je in één of twee zinnen aan hoe jij er vandaag bij zit qua energie en emotie. Wil je knallen vandaag, of heb je er juist moeite mee? Zo blijf je op de hoogte van hoe iedereen erbij zit.

Poll

Hoe sta jij tegenover thuiswerken in de toekomst?

Bekijk resultaten

Meer vrije tijd

Werken we effectiever als we thuiswerken? Dit verschilt natuurlijk per persoon. De een vindt het heerlijk en wordt thuis ‘eindelijk’ niet meer afgeleid door collega’s. De ander wordt in een thuissituatie juist de hele tijd afgeleid. Door kinderen, huishoudelijke klusjes of de koelkast vol met lekker eten. Een feit is wel dat we een boel reistijd besparen. Dit heeft niet alleen positieve gevolgen voor het file- en milieuprobleem, maar maakt ook dat we meer vrije tijd hebben. Tenminste … als we onze laptop ook echt om half 6 dichtklappen (en de rest van de avond dichthouden!).

Geen praatje bij het koffieapparaat

En dan is er nog het stukje ontspanning. De nabespreking van ‘Boer zoekt Vrouw’ of een voetbalwedstrijd bij het koffieapparaat. De lunchwandeling in de pauze. Of het bekijken van vakantiefoto’s van een mooie reis van één van je collega’s. Dat zit er bij thuiswerken niet meer in. Dit soort sociale interactie zorgt voor meer werkplezier en is iets wat ik persoonlijk enorm mis. Zomaar spontaan beeldbellen met een collega doe je (nog) niet zo snel. Het gaat dan al snel weer over werk. Ik ben benieuwd hoe we dat in de toekomst gaan oplossen.

Grens tussen werk en privé vervaagt

We hebben nu met z’n allen onbeperkt toegang tot bedrijfsgegevens en de eigen IT-omgeving, waardoor we altijd en overal kunnen werken. Het resultaat? De grens tussen werk en privé vervaagt. Normaal gesproken rijd ik altijd met de auto naar huis en kan ik de werkdag onderweg afsluiten. Nu gaat dat niet. Je klapt je laptop dicht en je kinderen staan naast je. Of je gaat direct aardappels schillen voor het avondeten. Om de dag af te sluiten ga ik nu een rondje wandelen of hardlopen, maar het blijft raar om eigenlijk continu ‘op je werk’ te zijn. Het kost meer moeite om weer echt thuis te komen.

"Het besparen van een boel reistijd heeft niet alleen positieve gevolgen voor het file- en milieuprobleem, maar maakt ook dat we meer vrije tijd hebben."

Op een andere manier bewegen

Laten we het stukje lichaamsbeweging ook niet vergeten. Op kantoor loop je naar collega’s toe, verplaats je je naar de vergaderruimte, sta je op tijdens een daily stand-up… Nu doe je alle meetings van achter jouw beeldscherm en meestal nog zittend ook. Mijn tip? Voer je telefoongesprekken staand, haal regelmatig een glas water of kop koffie en houd die lunchwandeling erin. Ik merk bij mezelf en bij andere collega’s dat we tijdens het werken minder bewegen, maar vóór en na het thuiswerken juist meer. Toch is het belangrijk dat we de hele dag door blijven bewegen, dat houdt je zowel fysiek als mentaal fit!

Een kijkje in de toekomst

Kortom: thuiswerken heeft niet alleen heel veel effect op de techniek, maar juist ook op de mens. We hebben de afgelopen weken een kijkje in de toekomst gekregen. Dat meer mensen – ook ná de coronacrisis – thuis gaan werken, weet ik bijna zeker. En zoals ik hierboven heb beschreven, levert dat nog wel de nodige uitdagingen op. Maar laten we ook niet vergeten dat het ook heel mooi om te zien is dat iedereen de afgelopen weken zo creatief, behulpzaam en ondernemend is geweest. Laten we die instelling vooral met z’n allen volhouden!

Wil je ons nieuwste Paarsz magazine per post ontvangen? Laat dan je gegevens achter.

Ontwerp zonder titel (19)

Werken bij Bartosz?

Vincent Verhelst

Geïnteresseerd in Bartosz? Dan ga ik graag met jou in gesprek. We kunnen elkaar ontmoeten met een kop koffie bij ons op kantoor. Of tijdens ontbijt, lunch, borrel of diner op een plek die jou het beste uitkomt. Jij mag het zeggen.

Mijn Paarsz