Werken bij, Bartosz

De Nederlandse overheid kent meerdere inspectiediensten die controleren op de naleving van de wet en regelgeving die ministeries opstellen. Deze betreffende inspectiedienst is bezig met het ontwikkelen en implementeren van een nieuwe ICT-voorziening en Bartosz ondersteunt daarbij op het gebied van testen. Jeroen van den Berg (Bartosz) werkt als agile test coach veelvuldig samen met Robin Adams die de rol van product owner Systems team en resource manager vervult. Samen zijn ze actief binnen een programma waarbinnen elf scrum teams samenwerken. Er wordt gewerkt met de SAFe methodiek om in deze geschaalde agile omgeving met alle teams te werken aan het product. Binnen het programma werken circa 100 mensen in de uitvoering, Robin en Jeroen verzorgen onder andere de werving en instroom van testresources.

Robin over Jeroen

Hoe ziet jullie samenwerking eruit?

Sinds het begin (2015) ben ik betrokken bij het programma waar ik onder andere de rol van product owner vervul. In die rol werk ik veel samen met Jeroen. We spreken veelvuldig over het borgen van de kwaliteit en de processen die we moeten doorlopen om elke twee weken een nieuwe versie van het systeem geaccepteerd te krijgen en in productie te kunnen nemen. Zo schakel ik regelmatig met Jeroen over bijvoorbeeld innovaties die voor het test team nodig zijn en die onder andere binnen het system team worden gerealiseerd. Maar ook doen we gezamenlijk de intakegesprekken met nieuwe testers die we nodig hebben. We hebben zowel formeel als informeel veel contact.

Vormen jullie een goede combinatie?

Jeroen en ik vormen een goed team. We vullen elkaar aan en indien nodig nemen we ook taken van elkaar over. Het leveren van nieuwe software waarbij er een juiste balans is tussen kwaliteit, hoeveelheid en tijdigheid, is soms een ‘balanceer act’. Jeroen en ik vinden elkaar hier goed in. Hard en slim werken waarbij een gezonde hoeveelheid pragmatiek ons helpt om stappen vooruit te zetten. Er staat redelijk veel druk op het programma, hierdoor is het prettig dat Jeroen en ik kunnen samenwerken met de nodige humor. Dossiers waaraan we samenwerken zijn bijvoorbeeld: het vergoten van de automatiseringsgraad in de processen van de softwareontwikkeling; het kunnen uitvoeren van load & performance testen gedurende elke sprint; en het verbeteren van de feedbackloops van de gebruikers(groep).

Hoe herken je de Bartoszian in Jeroen?

Jeroen heeft naast zijn uitgebreide testinhoudelijke kennis een brede interesse en daardoor kennis van veel onderwerpen. Als hij de kennis niet heeft dan maakt hij zich deze zeer snel eigen. Een resultaatgerichte houding met oog voor agile werken en kwaliteit levert de juiste input om verder te komen. Naast de vakinhoudelijke aspecten weet Jeroen ook op het sociale en communicatieve vlak de juiste snaar te raken waardoor zijn effectiviteit alleen maar groter wordt.

“Een fijne klant om voor te werken in hartje Utrecht”

Jeroen over Robin

Waarom vormen jullie zo’n goede combinatie?

Robin en ik zijn beide op zoek naar hoe we binnen het programma kunnen verbeteren op het leveren van kwaliteit. Robin vanuit zijn rol als product owner en ik vanuit mijn agile test coach rol. We vullen elkaar vaak aan doordat we beide vanuit de praktische kant (pragmatiek) de verbeteringen willen doorvoeren. We hebben het afgelopen jaar de focus vooral gelegd op de value delivery en continuous integration. Een voorbeeld hiervan is meer focus aanbrengen op het automatiseren van de testen en de teams hiervoor verantwoordelijk maken. Bij het doorvoeren van dergelijke verbeteringen houden we elkaar scherp en geven we elkaar gevraagd en ongevraagd input.

Wat is jouw toegevoegde waarde voor Robin?

Ik heb bij veel organisaties, in uiteenlopende branches en in verschillende rollen testkennis en -ervaring opgedaan. Daarnaast mogen we bij Bartosz ongelimiteerd trainingen en opleidingen volgen, die je indien mogelijk direct kunt toepassen bij de klant. Dit is ook het geval bij de cursussen ‘Leading SAFe’ en ‘the Whole Team Approach’. Met de opgedane kennis hebben we een Test Community of Practice (COP) opgezet. Met deze COP is het testen binnen de scrum teams geüniformeerd en geprofessionaliseerd, en de kwaliteit van het programma is vergroot.

Hoe ziet een werkdag voor jullie eruit?

Geen dag is hetzelfde! Wel beginnen we elke dag met de daily stand-up en is er structuur door de scrum en SAFe events waar we elkaar geregeld tegenkomen. Tijdens de daily stand-up bespreken Robin en ik wat er die dag speelt en aan welke onderwerpen we samen gaan werken. We hebben beide geen vaste werkplek, maar regelmatig zitten we aan hetzelfde blok en kunnen we kort schakelen. Dit wordt vergemakkelijkt omdat we met alle teams op dezelfde locatie werken.

180920 – Mijn Klant & Ik Inspectiedienst (1)

Wil je ons nieuwste Paarsz magazine per post ontvangen? Laat dan je gegevens achter.

Ontwerp zonder titel (19)

Werken bij Bartosz?

Vincent Verhelst

Geïnteresseerd in Bartosz? Dan ga ik graag met jou in gesprek. We kunnen elkaar ontmoeten met een kop koffie bij ons op kantoor. Of tijdens ontbijt, lunch, borrel of diner op een plek die jou het beste uitkomt. Jij mag het zeggen.

Mijn Paarsz