Werken bij, Traineeship, Bartosz

De ICT sprak mij altijd al aan, vooral vanwege de technische kant. Daarom was het traineeship bij Bartosz ook de uitgelezen kans om zonder ervaring te starten met een carrière binnen de ICT, namelijk als software tester. Hoewel het werkritme behoorlijk wennen was, gaven de interessante cursussen, de hechte vriendschappen die ik al snel opbouwde en mijn fantastische eerste opdracht bij Interpolis heel veel energie. In deze blog neem ik je mee in mijn zoektocht en deel ik mijn ervaringen.

Van de medische wetenschappen naar de ICT

Op de TU in Eindhoven heb ik met veel plezier Medische Wetenschappen & Biologie gestudeerd. Super interessant, omdat ik daar leerde hoe het menselijke lichaam werkt. Een bètastudie met veel biologie-, scheikunde-, natuurkunde- en wiskundevakken. Na mijn bachelor heb ik in Maastricht de zorgmaster Healthcare Policy Innovation & Management gedaan. Hoewel ik veel heb geleerd, was het voor mij niet uitdagend genoeg. Ik miste vooral de techniek en besloot daarom verder te kijken. De ICT sprak mij altijd al aan. Juist vanwege die technische kant. En na de enthousiaste verhalen over het testvak van Bartoszian Martin Kool, die tevens mijn stiefvader is, was ik om. Ik besloot om me verder te gaan verdiepen in de carrièremogelijkheden als software tester.

De karaktereigenschappen van een tester

Toen ik hoorde wat het testvak precies inhoudt, was ik er meteen van overtuigd dat dat goed bij mij zou passen. Ik ben iemand die graag álles wil weten. Ik krijg energie van het, tot op de bodem, uitzoeken en achterhalen hoe iets in elkaar steekt. Wanneer iemand mij iets uitlegt, stel ik altijd kritische vragen en wil ik alle details weten. En dat zijn karaktereigenschappen die heel goed passen bij een software tester. Een goede tester zijn, hangt volgens mij voor een groot gedeelte af van je persoonlijkheid.

“Dat Bartosz een leuk bedrijf is, was me al snel duidelijk!”

Bij Bartosz in de detachering

Dat ik aan de slag wilde gaan in het testvak, was een feit! Maar ook de keuze voor Bartosz was snel gemaakt: een jonge organisatie met veel energie en voldoende ontwikkelmogelijkheden. Daarnaast sprak de detachering mij aan. Vooral die afwisseling doordat je steeds weer aan andere opdrachten werkt bij verschillende organisaties. Erg leerzaam! Ik heb veel uitdaging nodig, anders ga ik me vervelen. Als ik in vaste dienst ga bij een organisatie ben ik bang dat ik het werk op een geven moment saai ga vinden. In de detachering heb je daar geen last van!

Als trainee aan de slag bij Bartosz

Het Test engineer traineeship bij Bartosz kwam voor mij als geroepen, omdat ik natuurlijk nog niet over ervaring beschikte. Ik heb onderzoek gedaan naar de benodigde voorkennis en besloot om tijdens mijn master nog wat extra cursussen te volgen. Onder andere heb ik toen mijn certificaat behaald voor ‘Databases en SQL foundation’ en ‘Java SE 7 Programmer’. Op 1 september 2018 was het dan echt zover: mijn eerste dag bij Bartosz, mijn eerste dag als software tester.

Samen wennen aan een nieuw ritme

We zijn gestart met z’n vieren. Al meteen ontstond er een hecht clubje. Je zit in hetzelfde schuitje en maakt die eerste periode, die behoorlijk intensief is, veel met elkaar mee. Dat schept een band! We zijn echt vrienden geworden en tijdens maandmeetings, trainingen of uitjes bij Bartosz zoeken we elkaar altijd op. Maar ook via de app hebben we contact. We moesten in het begin allemaal heel erg wennen aan het werkritme. Op de universiteit had ik totaal geen ritme: ik ging laat naar bed en werd pas laat wakker. Dat was wel even pittig hoor, opeens moest ik vroeg opstaan, lange dagen maken en had ik veel reistijd naar Veenendaal. Nu ben ik er alleen maar blij mee, het werkritme bevalt me juist heel goed. Omdat ik vroeg opsta, zijn de dagen langer en doe ik veel meer. Uitslapen kan ik nu niet eens meer, zelfs niet in het weekend.

Na 6 weken aan de slag bij Interpolis

Op 15 oktober, om precies te zijn, kon ik al starten met mijn eerste opdracht. Namelijk bij Interpolis in Tilburg, lekker dicht bij waar ik woon. In eerste instantie waren ze op zoek naar een kandidaat met ervaring, maar toch mocht ik op intakegesprek komen. Door de intaketraining die ik bij Bartosz gevolgd had, was ik in staat om me goed voor te bereiden en de juiste houding aan te nemen tijdens het gesprek. Ik was precies diegene die ze zochten en de manager zei letterlijk: “Ik ben fan van je”. Nog steeds werk ik hier met heel veel plezier. De sfeer is goed, er is een enorme klik met de mensen binnen het team, maar ook de werkzaamheden en de verantwoordlijkheden die ik heb zijn top. Eigenlijk is alles leuk! Voorlopig wil ik hier nog wel blijven.

Testen leer je pas echt in de praktijk

De trainingen en cursussen die ik gevolgd heb tijdens de eerste 6 weken van het traineeship zijn op dat moment nog behoorlijk abstract. Het werd mij pas écht duidelijk wat testen is, toen ik aan de slag ging in de praktijk. Dan pas valt het kwartje. De theoretische basis die wordt gelegd in die eerste periode is ontzettend belangrijk, maar dat wil nog niet zeggen dat je kunt testen. Je beschikt over een bepaalde basiskennis, een mindset, maar uiteindelijk is het afhankelijk van je opdracht hoe je te werk gaat. Als tester moet je heel flexibel zijn. Je moet in staat zijn om het systeem van de klant snel eigen te maken en door logisch nadenken en samenwerken leer je de omgeving kennen. Wat testen precies is, vind ik nog steeds lastig om uit te leggen. Het hangt volledig af van de situatie, de organisatie of het type systeem. Maar dat is júist wat mijn werk leuk maakt!

Wil je meer weten over het Test engineer traineeship? Heb je vragen over het testvak in het algemeen of over de functie van testconsultant bij Bartosz in het bijzonder? Neem gerust contact met me op.

Wil je ons nieuwste Paarsz magazine per post ontvangen? Laat dan je gegevens achter.

Ontwerp zonder titel (19)

Werken bij Bartosz?

Vincent Verhelst

Geïnteresseerd in Bartosz? Dan ga ik graag met jou in gesprek. We kunnen elkaar ontmoeten met een kop koffie bij ons op kantoor. Of tijdens ontbijt, lunch, borrel of diner op een plek die jou het beste uitkomt. Jij mag het zeggen.

Mijn Paarsz