Agile

Als klein mannetje zat ik iedere zaterdagavond naast mijn vader op de bank. Ik had me net gedoucht en mijn haartjes waren gekamd. Met een wekelijks bakje chips binnen handbereik keken we in eindeloze fascinatie naar de televisie. Captain Kirk en zijn mannen reisden door verre sterrenstelsels en kwamen in contact met onbekende beschavingen. We hielden van de spanning van het onbekende, maar tegelijkertijd waren we in het volste vertrouwen dat ook deze aflevering weer tot een goed einde zou komen.

Dertig jaar later werk ik als lead agile consultant bij Bartosz en is ruimtereizen nog steeds geen gemeengoed. Toch komen we langzaam dichterbij. Het is zelfs niet ondenkbaar dat we binnen 15 jaar voet gaan zetten op Mars. Die voet zal hoogstwaarschijnlijk niet van mij zijn, want ik heb hoogtevrees. Maar ik bekijk de ontwikkelingen van de Space-X Dragon 2 met dezelfde fascinatie als dat ik destijds de USS Enterprise bekeek. En heel wat IT nerds met mij. Unreal-engine ontwikkelaar Tim Sweeney gaf ons vorig jaar de reality-check van de eeuw toen hij in een tweet zijn leven in een herkenbaar maar nietig perspectief plaatse: ‘Elon Musk is going to Mars. And here I am, debugging race conditions in single threaded Java Script code’.

170222 – Quality Infect Teams

Ik heb daar nog eens over nagedacht, maar eigenlijk voel ik me niet aangesproken door die tweet. Als agile consultant nodig ik teams en organisaties ook uit om mee te gaan op reis. Niet naar Mars, maar naar een ontwikkelproces dat wendbaar en voorspelbaar genoeg is om als organisatie succesvol te blijven in een snel veranderende markt. Die reis is vaak spannend en onbekend, maar mijn wortels in het testvak maken dat ik mettertijd een steeds bekwamere reisleider ben geworden.

Ik leerde namelijk dat een reis naar een wendbaar ontwikkelproces eigenlijk alleen succesvol volbracht wordt door teams die bewust een expliciete keuze maken voor kwaliteit. Die keuze laten ze doorklinken in elke stap die ze zetten. Bij Bartosz zijn we dit ‘Quality Infected Teams’ gaan noemen. Met dit soort teams heeft een organisatie een belangrijke sleutel in handen om snel stappen te kunnen maken richting een écht wendbare software-ontwikkelorganisatie. Een goede agile tester is een change agent voor zo’n Quality Infected Team en daarmee een katalysator voor organisaties die willen groeien richting Continuous Delivery en DevOps.

170222 – Quality Infect Teams – praatplaat

Een Quality Infected Team

  • hanteert een Whole Team Approach als het gaat om kwaliteit;
  • kent de onschatbare waarde van Fast Feedback;
  • gebruikt Exploration om te leren wat ze nog niet weten.

Opmerkelijk genoeg zijn dit ook gelijk aandachtsgebieden die maakten dat Captain Kirk steeds weer veilig het einde van de aflevering haalde.

Graag wil ik in de komende serie blogs dieper ingaan op deze drie eigenschappen van Quality Infected Teams en de onderscheidende rol die een tester binnen deze teams kan spelen. Benieuwd naar het vervolg? Lees dan deel 2 over Whole Team Approach.

Wil je ons nieuwste Paarsz magazine per post ontvangen? Laat dan je gegevens achter.

Ontwerp zonder titel (19)

Werken bij Bartosz?

Vincent Verhelst

Geïnteresseerd in Bartosz? Dan ga ik graag met jou in gesprek. We kunnen elkaar ontmoeten met een kop koffie bij ons op kantoor. Of tijdens ontbijt, lunch, borrel of diner op een plek die jou het beste uitkomt. Jij mag het zeggen.

Mijn Paarsz