Agile, Hard & soft skills

­­Testen is geen doel op zich, zo staat te lezen in onze Quality Infected Teams-aanpak. Het in een voorspelbaar tempo leveren van software met voldoende kwaliteit is dat wel. Daarbij is goed testen onverminderd belangrijk, maar er zijn meerdere wegen naar het bovenliggende doel die parallel bewandeld moeten worden om anno 2018 echt succesvol te kunnen zijn.

Een workshop over Quality Infected Teams?

Binnen Bartosz Labsz ontstond enige tijd geleden het idee om een workshop te ontwikkelen die onze consultants in staat stelt om bij hun klant, aan de hand van een prikkelende spelvorm, het gesprek aan te gaan over hoe men binnen een team aankijkt tegen uitdagingen rondom testen en softwarekwaliteit. De afgelopen tijd hebben we deze workshop verder uitgewerkt tot een interactieve sessie die consultants kunnen verzorgen voor een ontwikkelteam. De sessie duurt een uur en past bijvoorbeeld goed in een retrospective of een PI-planning. Het doel van de sessie is om als team tot concrete verbeterpunten te komen.

Inhoud van de workshop

De workshop bestaat uit een korte inleiding waarin we de gedachte achter Quality Infected Teams (QIT) uiteenzetten. Hierna gaan de deelnemers aan de slag met een door ons ontwikkeld kaartspel. De kaarten zijn bedoeld als ‘conversation starters’ binnen de aandachtsgebieden die QIT onderkent: ‘Whole Team Approach‘, ‘Fast Feedback‘ en ‘Exploration‘. Op elke kaart staat een practice beschreven die het team in zou kunnen zetten om sneller tot betere software te komen. Door gezamenlijk gestructureerd door de kaarten heen te gaan, ontdekt het team op welke vlakken het zou kunnen verbeteren.

180504 – Workshop Quality Infected Teams – kaartjes

Wat levert het op?

De workshop werkt toe naar drie practices die het team verder kunnen helpen. Aan de hand van die practices onderzoeken we de onderliggende uitdagingen en bepalen we ‘actionable’ vervolgstappen, die direct in de volgende sprint opgepakt zouden kunnen worden.

Het doen van de workshop geeft teams richting en een gedeeld kader met betrekking tot de benadering van testen en softwarekwaliteit.

En nu?

Binnen Bartosz verzorgen we regelmatig een workshop Quality Infected Teams. In deze ‘train de trainer-sessie’ maken we een deepdive in het QIT-gedachtengoed en gaan we stap voor stap door de workshop heen. Aan het eind van de workshop krijgen de consultants een QIT-kit mee naar huis met daarin alle materialen om de workshop bij hun klant te kunnen verzorgen.

Kaartspel

Het QIT-kaartspel is een belangrijk onderdeel van de workshop. Om de kaarten in de workshop goed te kunnen lezen, is de workshop-variant van de kaarten die onze consultants meenemen afgedrukt op stevig A5-formaat. Daarnaast willen we het kaartspel, ter inspiratie of als coversation-starter, graag beschikbaar stellen aan onze klanten. Daarom hebben we het kaartspel ook ontwikkeld op speelkaart-formaat.

Heb je interesse? In de workshop bij jou op kantoor of in een set speelkaarten? Mail ons dan op info@bartosz.nl.

180504 – Workshop Quality Infected Teams – foto 1

Bovenstaande foto is gemaakt bij de NVWA waar Bartosz onlangs de workshop Quality Infected Teams heeft verzorgd.

Schrijf je in voor
de nieuwsbrief

Bartosz_Header_004

Werken bij Bartosz?

Vincent Verhelst

Geïnteresseerd in Bartosz? Dan ga ik graag met jou in gesprek. We kunnen elkaar ontmoeten met een kop koffie bij ons op kantoor. Of tijdens ontbijt, lunch, borrel of diner op een plek die jou het beste uitkomt. Jij mag het zeggen.

Bijtanken bij Bartosz

Delivery Pipelines

Mei21

Steeds meer organisaties willen gebruik maken van delivery pipelines, waarbij software geautomatiseerd naar omgevingen gedeployd wordt. Hoe voorkom je dat de delivery pipeline een heel efficiënte manier wordt om fouten naar productie te brengen? Hoe zorg je ervoor dat je nog steeds de juiste risico’s afdekt? Hoe zorg je ervoor dat je je team en de omliggende organisatie meeneemt in de totstandkoming van de delivery pipeline? Hoe krijg je de gewenste feedback?

Tijdens deze Bijtanken bij Bartosz sessie belichten we de verschillende aspecten van een delivery pipeline. We lichten toe welke rol we als testers kunnen spelen in het proces van de totstandkoming van een kwalitatief goede delivery pipeline. Hiervoor is het niet alleen van belang om software efficiënt en effectief naar volgende omgevingen te deployen, maar ook om stakeholders en het acceptatieproces hierin mee te nemen.

Mijn Paarsz