Bartosz

Wie is de meest efficiënte, groene autorijder van Bartosz? Daar gaat de CO2 challenge die Bartosz organiseert een antwoord op geven. In het nieuws kun je er niet omheen: het terugdringen van CO2 uitstoot. De overheid wil 49% minder uitstoot van broeikasgassen in 2030 ten opzichte van 1990. En in 2050 moet de vermindering 95% zijn. Voor dit Nederlandse klimaatakkoord zijn duurzame maatregelen vanuit het bedrijfsleven harder nodig dan ooit. Bartosz wil als detacheringsbedrijf haar steentje bijdragen door het leasebeleid onder de loep te nemen. We rijden met elkaar ruim 4.000.000 kilometer per jaar! De CO2 challenge komt daarom als geroepen en heeft als doel: samen CO2 neutraal rijden. Enerzijds door groener te rijden, met minder CO2 uitstoot, en anderzijds door de overige CO2 af te kopen.

Wat doet Bartosz al?

Bij Bartosz staan onze mensen centraal. Zij vormen de motor van onze dienstverlening, onze innovaties en onze groei. En maken verrassende verbindingen met elkaar, met onze klanten én met de samenleving. Maatschappelijk verantwoord ondernemen speelt hierbij al sinds onze oprichting een belangrijke rol. Zo is Bartosz gehuisvest in een kantoorpand met energielabel A en beschikken we over een duurzaam mobiliteitsbeleid door elektrische auto’s en reizen met het openbaar vervoer (NS Business card) te stimuleren. Maar ook besteden we aandacht aan social return en ondersteunen we jaarlijks met het hele bedrijf een goed doel.

Bartosz CO2 neutraal autorijden

Maar we willen meer doen! Daarbij geloven we dat de toewijding van medewerkers voor duurzaam ondernemen vergroot wordt door ze te betrekken bij de duurzaamheidsdoelstellingen. Eind vorig jaar is daarom de CO2 challenge in het leven geroepen. Waarbij we medewerkers bewust maken van hoe groot hun CO2-footprint is. Zou het niet mooi zijn als we met alle Bartoszians ervoor kunnen zorgen dat we als Bartosz CO2 neutraal autorijden? Dat kunnen we doen op twee manieren. Allereerst door groener te reizen. Wanneer we bijvoorbeeld in plaats van met een brandstofverbruik van 1 op 16 met een brandstofverbruik van 1 op 17 gaan rijden, scheelt dat 6% CO2 uitstoot. Daarnaast kunnen we alle overige CO2-uitstoot compenseren door goedkoper te tanken. Goedkoop tanken levert namelijk geld op en dat gebruiken we voor de CO2 compensatie. Bijvoorbeeld door het planten van bomen, of misschien wel het aanleggen van een compleet Bartosz bosz!?

"Duurzaam ondernemen kan wat mij betreft alleen als de hele organisatie meedoet en er ook echt in gelooft."

CO2 challenge: combinatie van brandstofverbruik én tankgedrag

Bij de CO2 challenge meten we dus het rijgedrag en tankgedrag van medewerkers. Voor wat betreft het rijdgedrag vergelijken we het brandstofgebruik, oftewel de CO2 uitstoot, met dezelfde of vergelijkbare auto’s. Het tankgedrag beoordelen we bij collega’s ten opzichte van elkaar. Leasemaatschappijen waarmee Bartosz samenwerkt kunnen deze informatie inzichtelijk maken. De winnaar is diegene die de beste combinatie heeft van brandstofverbruik én tankgedrag. De wedstrijd bestaat uit twee rondes. De 1e ronde liep van 1 januari tot en met 28 februari. De 2e ronde loopt van 1 oktober tot en met 30 november. Inmiddels zijn de tussenstanden van de eerste ronde bekend. Maar liefst 85% van de Bartoszians heeft zich aangemeld en doet mee met de wedstrijd!

Door slim tanken tot 15 cent per liter besparen

We zijn trots op de behaalde resultaten na de eerste wedstrijdronde. Meer dan 40% van de medewerkers spaart op rijgedrag ten opzichte van vergelijkbare autorijders. En 70% van de medewerkers tankt goedkoper ten opzichte van vorig jaar. Bijvoorbeeld door minder aan de snelweg te tanken en geen gebruik te maken van speciale brandstof. Collega Albert Dubbeldam staat momenteel aan kop en bespaart door zuinig te rijden en goedkoop te tanken per 100 km maar liefst 28 cent per liter ten opzichte van vergelijkbare autorijders.

De CO2 wedstrijd is nog niet volledig gestreden, maar de eerste stap is een groot succes! De grote betrokkenheid van medewerkers is fantastisch om te zien. Nu gaat het om volhouden tot de volgende ronde in oktober, dan kan het Bartosz Bosz er komen! Duurzaam ondernemen kan wat mij betreft ook alleen als de hele organisatie meedoet en er ook echt in gelooft.

Wil je ons nieuwste Paarsz magazine per post ontvangen? Laat dan je gegevens achter.

Ontwerp zonder titel (19)

Werken bij Bartosz?

Vincent Verhelst

Geïnteresseerd in Bartosz? Dan ga ik graag met jou in gesprek. We kunnen elkaar ontmoeten met een kop koffie bij ons op kantoor. Of tijdens ontbijt, lunch, borrel of diner op een plek die jou het beste uitkomt. Jij mag het zeggen.

Mijn Paarsz