Werken bij, Bartosz

Grote kans dat je al eens van Damiën gehoord hebt. Deze ondernemende en sociale testmanager is namelijk al 9,5 jaar een echte Bartoszian. Hij is meeverhuisd van onze oude vestiging in Arnhem naar Veenendaal en één van de enthousiaste organisators van het Bartosz Open Golf Toernooi. Maar, golfen is niet zijn enige passie, ontdekken we als we Damiën beter leren kennen onder het genot van een kop koffie. In deze ‘Heb je even…?’ vertelt hij ons wat hem zo’n goede consultant maakt, waarom hij liever films kijkt dan boeken leest én hoe het komt dat hij zulke leuke herinneringen aan het bedrijfsuitje naar Groningen heeft.

Wat maakt jou een goede consultant?

Een vraag die ik weleens krijg als ik een opdracht heb afgerond is ‘Huh, maar jij was toch intern?’. Dat is – als je het mij vraagt – het mooiste compliment dat je kunt krijgen. Ik denk dat die vraag ook wel mijn kwaliteit als consultant onderstreept. Ik focus me niet alleen op het goed uitvoeren van mijn werkzaamheden, maar juist ook op het sociale aspect. Met wie werk ik samen? Pas ik in het team? Waarom ben ik hier? Wat maakt dat wat ik doe belangrijk is voor de organisatie? Zo leer ik het bedrijf, de mensen en de processen snel kennen. En dat is mijn kracht als consultant; dat ik snel een goede band opbouw met de klant en mezelf echt als onderdeel van de organisatie zie.

Hoe ziet jouw ideale zondag eruit?

Ik vind het leuk om iets te ondernemen met mijn kinderen Marten (8 jaar) en Fenne (5 jaar). Helaas liggen onze interesses niet altijd op een lijn. Op mijn ideale zondag match ik één van mijn eigen hobby’s aan een hobby van (een van) m’n kinderen. Het is bijvoorbeeld mooi om te zien dat m’n zoon nu op golfles zit. Golven is ook mijn passie, dus als hij het leuk blijft vinden kunnen we misschien in de toekomst op zondag samen spelen.

IMG_2945 kopie

Wat drijft jou als persoon en waarom past een baan als tester daarbij?

Ik heb een voorliefde voor kwaliteit en het bewaken daarvan. Ik ben van mening dat een klant – ongeacht om welk product of welke dienst het gaat – moet krijgen wat hij hoort te krijgen. Dat er een soort kwaliteitsgarantie moet zijn. Het is dan ook mijn drijfveer om op de een of andere manier een bijdrage te leveren aan die kwaliteit. Dat is de reden dat ik softwaretester ben geworden: in dit beroep heb ik heel veel invloed op de kwaliteit van een eindproduct.

Ben jij een boekenlezer of een filmkijker?

Ik heb thuis een hele boekenplank vol met fantasy boeken. Toch kijk ik liever films dan dat ik boeken lees. Als ik een boek lees, blijf ik namelijk in m’n eigen fantasie hangen. Ik bedenk de omgeving, de monsters, de hoofdpersonen allemaal zelf. Dat is af en toe superleuk, maar films inspireren me meer. Ze voeden me met ideeën van anderen. Het laat me op een andere manier naar dingen kijken.

Bij wat voor een soort testopdrachten ben jij op je best?

Voor mij moet een opdracht twee aspecten hebben. Allereerst een kader waar ik op afgerekend word, bijvoorbeeld het testen van een softwaresysteem. Daarnaast vind ik het belangrijk dat ik de ruimte krijg om mezelf te ontplooien. Dat ik mag kijken wat ik nog meer kan doen, zoals ik ook bij Ziggo, Delta Lloyd en EDSN deed en nu bij NS doe. Op zo’n moment komt er veel creativiteit bij mij los en ben ik op m’n best.

"Het is mijn drijfveer om op de een of andere manier een bijdrage te leveren aan die kwaliteit."

Welk Bartosz-uitje is je het meest bijgebleven?

Dat zijn er eigenlijk twee: het medewerkersweekend in Groningen en in Maastricht. Dat terwijl we ook wereldsteden hebben bezocht tijdens onze medewerkersweekenden. New York, Rome, Barcelona… Super gaaf natuurlijk! Maar toch zijn Groningen en Maastricht me het meest bijgebleven. Groningen vond ik fantastisch omdat er zo’n familiaire sfeer hing tijdens dat weekend. De stad is niet al te groot, dus overal waar je naar toe ging kwam je collega’s tegen. Dat was zo leuk! Ik miste die groepsdynamiek tijdens de uitjes naar de wereldsteden, ondanks dat ik daar ook hele mooie dingen heb gezien. Een stad als Rome is natuurlijk heel erg groot, dus alle Bartoszians verspreidden zich veel meer. Logisch, maar wel jammer. Toen we anderhalf jaar geleden met z’n allen naar Maastricht gingen, voelde dat meteen weer anders. Het gevoel dat ik in Groningen had kwam weer helemaal terug. De sfeer, de saamhorigheid, de gezelligheid. Een prachtige herinnering!

In welke vaardigheid zou je beter willen zijn?

Plannen! Niet alleen voor m’n werk, maar ook voor m’n privéleven. Ik kan best aardig plannen, maar echt goed plannen is een vak apart. Een voorbeeld: stel ik wil een kamer in m’n huis opnieuw schilderen. Ik denk dan echt stap voor stap en voer het ook stap voor stap uit. Terwijl ik beter eerst het hele plaatje kan uitdenken: wat heb ik nodig, welke kleur verf wil ik op de muur, et cetera. Daar kan ik nog wel wat stappen in maken.

Wil je ons nieuwste Paarsz magazine per post ontvangen? Laat dan je gegevens achter.

Ontwerp zonder titel (19)

Werken bij Bartosz?

Vincent Verhelst

Geïnteresseerd in Bartosz? Dan ga ik graag met jou in gesprek. We kunnen elkaar ontmoeten met een kop koffie bij ons op kantoor. Of tijdens ontbijt, lunch, borrel of diner op een plek die jou het beste uitkomt. Jij mag het zeggen.

Mijn Paarsz