Bartosz, Trendsz, Tooling

Hoe zorg jij ervoor dat je als agile team succesvol bent? Dat je als team de kwaliteit levert die nodig is? Bartosz gelooft in teams die samen werken aan een kwalitatief hoogwaardig product, iedere dag weer. We noemen dat Quality Infected Teams. Wil jij van jouw team ook een Quality Infected Team maken? Ons boekje ‘Improve Your Best Team’ helpt je daarbij. In deze reisgids geven we namelijk aan de hand van een praktijkvoorbeeld concrete tips voor het verbeteren van teams. In dit blogartikel vertellen we je meer over de inhoud van het boekje, blikken we terug op de succesvolle lancering en – niet onbelangrijk – leggen we uit hoe jij een exemplaar kunt bemachtigen.

Improve your best (team)

De slogan van Bartosz is: Improve your best! En dat is niet zonder reden. Wij dagen onszelf namelijk continu uit om op zoek te gaan naar verbetering. Niet alleen willen we het beste uit onszelf halen, ook willen we Bartosz als organisatie én de klanten waarvoor we werken beter maken. Door de dingen die we doen steeds nét iets slimmer, nét iets sneller en nét iets beter te doen. Hierbij speelt Bartosz Labsz – ons innovatieplatform – een grote rol. Tijdens maandelijkse bijeenkomsten experimenteren we hier met nieuwe ideeën. Zo is een aantal jaar geleden tijdens deze sessies het idee ontstaan voor het ontwikkelen van een boekreeks met als titel ‘Improve Your Best’. Na het boekje ‘Improve Your Best Retro’ hebben we onlangs een nieuwe editie gelanceerd: ‘Improve Your Best Team’.

“Onze kennis en ervaring delen we via blogs, vlogs, ons Paarsz magazine en presentaties op events. Maar soms zijn er onderwerpen die wat grootser zijn, die wat meer duiding nodig hebben. Daarvoor hebben we de boekreeks ‘Improve Your Best’ in het leven geroepen, waarmee we anderen stimuleren het beste uit zichzelf te halen.” (Vincent Verhelst)

Onze visie: Quality Infected Teams

‘Improve Your Best Team’ gaat – zoals de naam al zegt – over het verbeteren van teams en is gebaseerd op onze visie op testen en kwaliteit. In deze visie staan Quality Infected Teams (QIT) centraal, dit zijn teams die in een voorspelbaar tempo software van de juiste kwaliteit leveren. Waarbij kwaliteit niet de verantwoordelijkheid is van een enkel teamlid, maar van het hele team. Het hele team werkt samen om een kwalitatief goed product neer te zetten. Een product dat voor de gebruikers echt waardevol is. Onderweg naar die bestemming kom je diverse uitdagingen tegen. Van elkaar niet goed begrijpen en technische problemen tot onverwachtse gebeurtenissen. Binnen QIT hebben we drie aandachtsgebieden geïdentificeerd waar deze uitdagingen vaak naar te herleiden zijn: de Whole Team Approach, Fast Feedback en Exploration. Dit noemen we de drie pijlers van QIT en deze pijlers staan centraal in het boekje.

Improve Your Best Team
Een reisgids voor Quality Infected Teams

Fictief bedrijf Stepsz in de hoofdrol

Het boekje gaat over een fictief bedrijf genaamd Stepsz. Dit is een bedrijf dat e-steps exploiteert door heel Nederland. Met een app kun je een step in gebruik nemen, betalen en je route bepalen. Volgens Anne, de CEO van Stepsz, zijn er drie grote problemen met de kwaliteit van de app. Layla, tester en scrum master, probeert deze op te lossen met de QIT-visie in haar achterhoofd en komt er al snel achter dat elk probleem te maken heeft met één van de drie pijlers van QIT. Door dit boekje te lezen, leer jij hoe je van jouw team een Quality Infected Team kunt maken. We geven aan de hand van het praktijkvoorbeeld concrete tips en heel veel inspiratie.

Ruimtevaart thema

Wellicht vraag je je af waarom er rakketten worden afgebeeld in het boekje. We gebruiken de ruimtevaart als metafoor voor een Quality Infected Team. Wanneer je als team namelijk aan de slag gaat met kwaliteit, dan begin je aan een heel bijzondere reis naar het onbekende. En die reis kan best uitdagend en complex zijn. Je komt nieuwe, onontdekte dingen tegen en onderweg pas je je aan de situatie aan. Net als bij een ruimtereis.

Succesvolle lancering

Het idee voor dit boekje is ongeveer een jaar geleden geboren tijdens een Labsz-bijeenkomst. De afgelopen maanden hebben meer dan 20 Bartoszians zich ingezet om tot dit mooie eindresultaat te komen. Van het bedenken van de scenario’s en voorbeelden en het schrijven van de teksten, tot aan het begeleiden van de vormgeving en het – tot in den treure – reviewen. Je kunt je voorstellen dat we ontzettend trots zijn op dit product, geheel uit eigen hand. Een grootschalige lancering leek ons daarom wel op zijn plaats. Op 20 januari, tijdens de 20e editie van ons kennisevent Bijtanken bij Bartosz, hebben we ‘Improve Your Best Team’ groots online gelanceerd. Klik op deze link om het event terug te kijken. Met ruim 100 deelnemers en een geslaagd hoorspel opgenomen in de indrukwekkende Space expo in Rijswijk, kunnen we wel spreken van een succes.

Een exemplaar thuis ontvangen

Wij hopen door het uitbrengen van dit boekje anderen ook enthousiast te krijgen voor onze QIT-visie. Dat jij als lezer van het boekje anders gaat kijken naar kwaliteit en daardoor de verantwoordelijkheid en betrokkenheid van je team kunt vergroten, het eindproduct kunt verbeteren én meer plezier in je werk ervaart.

Wil je ons nieuwste Paarsz magazine per post ontvangen? Laat dan je gegevens achter.

Ontwerp zonder titel (19)

Werken bij Bartosz?

Vincent Verhelst

Geïnteresseerd in Bartosz? Dan ga ik graag met jou in gesprek. We kunnen elkaar ontmoeten met een kop koffie bij ons op kantoor. Of tijdens ontbijt, lunch, borrel of diner op een plek die jou het beste uitkomt. Jij mag het zeggen.

Mijn Paarsz