Bartosz, Trendsz

Bartosz Labsz is het kloppende hart van onze innovaties. Ieder Labsz-experiment begint vanuit een idee, aangedragen door een collega. Dit idee wordt vervolgens tijdens de Labsz-bijeenkomsten door een groepje Bartoszians verder uitgewerkt. Dat wil zeggen: samen verdiepen, discussiëren en experimenteren. In dit blogartikel licht ik twee Labsz experimenten toe. Welke oplossing bedachten we voor de vele lege blikjes op het aanrecht van beide Bartosz-kantoren? En, hoe kunnen we klanten helpen met het anonimiseren van testdata?

LABSZ-EXPERIMENT

Project blikvanger

Wie ooit een bezoek heeft gebracht aan het kantoor van Bartosz in Veenendaal of Den Haag, herinnert zich waarschijnlijk de goed gevulde koelkasten met blikjes frisdrank. Van Spa blauw tot Coca-cola zero. En van een blikje Casis tot aan een Radler 0,0. Met ruim 150 collega’s kun je je voorstellen dat het sinds de invoering van statiegeld op blikjes chaos is geworden op de beide kantoren. Niet langer gooien we de lege blikjes weg, we bewaren ze om ze vervolgens in te leveren.

Onze leverancier van de blikjes frisdrank neemt de lege blikjes alleen retour als ze geteld worden aangeleverd. Dit tellen kost ons onnodig veel tijd. Bovendien is een grote verzameling lege blikjes op het aanrecht geen prettig aanzicht. Tijdens een van de Labsz avonden bogen we ons over een mogelijke oplossing hiervoor. Wat zou het gaaf zijn als… we samen een passende bak ontwikkelen voor in de kantoorkeukens met daarin een opvangsysteem én automatische blikjes-teller.

Inmiddels hebben een aantal collega’s de requirements opgesteld voor het product van project ‘blikvanger’. Onder andere: de blikjes worden automatisch geteld, de teller moet gereset kunnen worden, het product accepteert verschillende maten blikjes, de bak moet makkelijk schoon te houden/maken zijn en de blikjes moeten worden opgevangen in een zak. Na een brainstorm waarin verschillende manieren de revue zij gepasseerd om de blikjes te tellen, hebben we besloten te gaan werken met een infrarood signaal. Ook is er een 3D-ontwerp gemaakt voor een houten opvangmeubel. Hier gaan we binnenkort mee aan de slag. Het uiteindelijke resultaat laat dus nog even op zich wachten. Houd hiervoor onze socials in de gaten!

Project blikvanger

LABSZ-EXPERIMENT

Anonimiseren testdata

Een potentieel nieuwe klant stelde Bartosz de volgende vraag: “Het anonimiseren van testdata in de acceptatieomgeving kan niet door onze leverancier gefaciliteerd worden en zelf hebben we hier (nog) geen mogelijkheid toe. Hebben jullie ervaringen met bijvoorbeeld tooling of een specialistische partij of iets dergelijks die hierbij kunnen helpen?”

Een aantal collega’s met ervaring in het maskeren van data hebben de handen ineengeslagen om deze interessante vraag te beantwoorden. We zijn begonnen met in kaart brengen wat de verschillen zijn tussen anonimiseren en pseudonimiseren. Wat gebruik je in welke situatie? En wanneer anonimiseren en pseudonimiseren beide niet volstaat, wat doe je dan met je productiedata? En onder welke voorwaarden?

Vervolgens hebben we een gestructureerd en gedetailleerd proces uitgewerkt voor het anonimiseren en het pseudonimiseren van data. In kleine, overzichtelijke stappen werken we toe naar een dataset om mee te testen. Moeten we hierbij alle data pseudonimiseren, of volstaat een subset? Dit laatste bespaart immers een hoop tijd, bovendien is niet alle data persoonsgebonden. Een complicerende factor waar rekening mee moet worden gehouden, is de eventuele behoefte aan een ketentest. Als meerdere gepseudonimiseerde systemen met elkaar in een keten moeten kunnen ‘praten’, dan is het essentieel dat de gegevens die gebruikt worden voor de interactie op exact dezelfde wijze aangepast worden, zodat de koppeling intact blijft.

Het Labsz-experiment is inmiddels bijna afgerond. Met als resultaat: een overzichtelijke slide deck dat antwoordt geeft op wanneer je wat moet toepassen en welk proces je hierbij moet volgen. Wil je daar meer over weten? Stuur me dan een mailtje!

 

Eerder schreven we over onze eigen Nes emulator, trainen met VR brillen en een 3D printer op kantoor. Ook lichtten we de Labsz-experimenten uit die betrekking hebben op ons online trainingsplatform, de Magic Mirror die we ontwikkeld hebben en het QIT-kaartspel 2.0. Heb jij zelf een leuk idee voor onze Labsz-avonden? Laat het mij dan weten!

Wil je ons nieuwste Paarsz magazine per post ontvangen? Laat dan je gegevens achter.

Ontwerp zonder titel (19)

Werken bij Bartosz?

Vincent Verhelst

Geïnteresseerd in Bartosz? Dan ga ik graag met jou in gesprek. We kunnen elkaar ontmoeten met een kop koffie bij ons op kantoor. Of tijdens ontbijt, lunch, borrel of diner op een plek die jou het beste uitkomt. Jij mag het zeggen.

Bijtanken bij Bartosz

Data & Testen

Mei14

Bij onze klanten komen we op verschillende manieren in contact met data. Hoe ga je als tester om met de (technische) uitdagingen die hierbij komen kijken? En wat voor impact heeft deze dataficatie op onze fysieke leefomgeving?

 

Mijn Paarsz